21.12.23

«Πίεση» σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ...


Με εκτενείς αναφορές στην «ιστορική», όπως τη χαρακτήρισε, μεταρρύθμιση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ξεκίνησε χθες ο πρωθυπουργός την ...εισαγωγική τοποθέτησή του στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του έτους. Ο πρωθυπουργός, αφού ανέλυσε τα οφέλη από την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, κατέληξε με μία πολιτική αναφορά που είχε ως αποδέκτη κυρίως το ΠΑΣΟΚ –αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ– και σκιαγράφησε το είδος της αντιπαράθεσης που θα δούμε τον Ιανουάριο, όταν θα έρθει το θέμα στη Βουλή. «Σήμερα, λοιπόν, κάνουμε ένα πρώτο αλλά πολύ θεμελιώδες βήμα στον δρόμο και για την αναθεώρηση του άρθρου 16, με έναν τρόπο που θα ανταποκρίνεται πια στα δεδομένα του 21ου αιώνα», είπε και πρόσθεσε πως «θα έχει, συνεπώς, μεγάλο ενδιαφέρον και ο διάλογος που θα ακολουθήσει για να φανεί ποιος είναι στην πράξη και όχι στα λόγια ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής».

Η αναφορά πήγαινε συστημένη στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς ειδικά το τελευταίο διάστημα, που το ΠΑΣΟΚ έχει περάσει δεύτερο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, διεξάγεται ένας αθέατος «πόλεμος» για το ποιος είναι ο αυθεντικός εκφραστής του κεντρώου και δη του εκσυγχρονιστικού χώρου. Οι μνήμες άλλωστε από την πρόσφατη εκδήλωση προς τιμήν του Κώστα Σημίτη είναι νωπές, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Νίκο Ανδρουλάκη να δίνουν και οι δύο το «παρών».

«Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο διάλογος που θα ακολουθήσει για να φανεί ποιος είναι στην πράξη ο ειλικρινά προοδευτικός, ο ειλικρινά εκσυγχρονιστής», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Τρεις πυλώνες
Οσον αφορά την επιχειρηματολογία του κ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, ήταν συγκεκριμένη και βασίστηκε σε τρεις πυλώνες για τους οποίους η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι θα ζητήσει από την αντιπολίτευση να πάρει θέση. Πρώτον, ο πρωθυπουργός τόνισε πως η αναθεώρηση δίνει την προοπτική να καταστεί η Ελλάδα κέντρο προσέλκυσης φοιτητών από το εξωτερικό, ενώ ταυτόχρονα «συμβάλλει έτσι ώστε να μείνουν στην πατρίδα» για να σπουδάσουν και να εργαστούν πολλοί από τους 40.000 νέους οι οποίοι αναζητούν κάθε χρόνο σπουδές στο εξωτερικό, αγγίζοντας και την πλευρά του brain drain.

Δεύτερον, ο πρωθυπουργός έθεσε και την οικονομική παράμετρο, καθώς τα μη κρατικά θα μπορούν να λειτουργούν και ως παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων –από τα οποία ήδη έχει εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον– προσελκύοντας τόσο Ελληνες όσο και ξένους φοιτητές που θα ξοδεύουν τα μεγάλα ποσά που δίνουν σήμερα στο εξωτερικό εντός Ελλάδος και έτσι θα συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία. Ο κ. Μητσοτάκης έφερε ως παράδειγμα την Κύπρο, στην οποία φοιτούν κοντά στους 20.000 από την Ελλάδα. Μάλιστα στην Κύπρο η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση καλύπτει ένα πολύ σοβαρό μέρος του ΑΕΠ της χώρας.

Τρίτον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η αναθεώρηση του άρθρου 16 θα απελευθερώσει τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση από τη γραφειοκρατία. Τα παραπάνω επιχειρήματα θα αποτελέσουν πεδίο συζήτησης το επόμενο διάστημα, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να στριμώξει τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, που ο πρόεδρός του έχει σπουδάσει σε ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και έχει εκφράσει αντιφατικές θέσεις για το θέμα.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έθεσε στο υπουργικό συμβούλιο μια σειρά από ζητήματα μεταρρυθμιστικής φύσεως, όπως στην Υγεία με το νομοσχέδιο που αφορά τα τροχαία, την οπαδική βία, για την οποία σημείωσε πως είναι σημαντικό που η σχετική έρευνα έχει αναβαθμιστεί και εξετάζει διασύνδεση της βίας στα γήπεδα με τη δράση εγκληματικών οργανώσεων, και τέλος το χωροταξικό. Η κυβέρνηση είναι σαφές πως θέλει να μεταφέρει την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση στο «γήπεδο των μεταρρυθμίσεων» και τη νέα χρονιά, με τον κ. Μητσοτάκη να προαναγγέλλει 500 επενδυτικά και μεταρρυθμιστικά ορόσημα «τα οποία θα υπηρετούν τον εκσυγχρονισμό και τη σύγκλιση της χώρας μας με την Ευρώπη»...

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: