Η απόφαση της κυβέρνησης να συμμετάσχει στην πολυεθνική Επιχείρηση «Prosperity Guardian» στην Ερυθρά Θάλασσα με φρεγάτα... του Πολεμικού Ναυτικού δεν ήταν εύκολη αλλά αναγκαία.
Αυτό διαμηνύουν αρμόδιες πηγές, αναφορικά με την ανακοίνωση αρχικά του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια και στη συνέχεια του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη για την άμεση εμπλοκή της χώρας μας στην κρίση που έχει προκληθεί με τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων.
Είναι μια κίνηση -σύμφωνα με πολλούς- με αρκετή δόση επικινδυνότητας, με φόντο τη σύρραξη στη Μέση Ανατολή και δεδομένων συγκεκριμένων παραμέτρων, όπως η ισχυρή στρατιωτική δύναμη των Χούθι, αλλά και οι διασυνδέσεις αυτών με τον ISIS και το Ιράν, συμμάχων της Χαμάς. Έντονη είναι και η αντίδραση κομμάτων της αντιπολίτευσης, με την κυβέρνηση πάντως, από την πλευρά της, να δείχνει αποφασισμένη να συμμετάσχει στον διεθνή αυτό συνασπισμό έντεκα κρατών, ως «ομπρέλα προστασίας» των βαλλόμενων πλοίων από τους αντάρτες της Υεμένης.
«Η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μία μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους, αποτελούν τεράστια απειλή κατά ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών. Η Ελλάδα, η χώρα με τον μεγαλύτερο ποντοπόρο στόλο, έχει πρωταρχικό συμφέρον για τη διατήρηση της ελευθερίας των θαλάσσιων οδών και της προστασίας της ζωής των ναυτικών», ανέφερε ο Νίκος Δένδιας, ανακοινώνοντας και επισήμως μια απόφαση που έχει ληφθεί εδώ και μέρες. Όπως άλλωστε έκανε γνωστό ο ίδιος, για το θέμα αυτό ενημέρωσε, κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Κάιρο, την ηγεσία της Αιγύπτου, την περασμένη Τρίτη.
Ελευθερία της ναυσιπλοΐας
Την ίδια μέρα, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης συμμετείχε σε σύσκεψη μεταξύ των υπουργών Άμυνας των κρατών της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ, της ευρύτερης περιοχής της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης, με πρωτοβουλία του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin.
Σύμφωνα με ανάρτηση του κ. Κεφαλογιάννη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τα φλέγοντα ζητήματα ασφαλείας στην Ευρώπη και την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην αποκατάσταση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ύστερα από τις επιθέσεις των Χούθι. Η Ελλάδα, πάντοτε προσηλωμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον», τόνισε, χωρίς πάντως να αναφερθεί στο θέμα της φρεγάτας.
Ο Νίκος Δένδιας, με εντολή του Πρωθυπουργού, ζήτησε από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Αντιναύαρχο Ιωάννη Δρυμούση, να συμμετάσχει φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην επιχείρηση «Prosperity Guardian», όπως τονίστηκε, «για την προστασία των εμπορικών πλοίων, της ζωής των ναυτικών, της παγκόσμιας οικονομίας».
Όπως διαβεβαιώθηκε, η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας, ενώ ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί ο ακριβής ρόλος της στην επιχείρηση. Γι’ αυτό ακόμα δεν έχει αποφασιστεί ποια φρεγάτα θα αποσταλεί εκ μέρους της χώρας μας, που αρχικά περιμένει να ανατεθούν συγκεκριμένοι ρόλοι και στη συνέχεια να αποφασίσει ποιο πολεμικό πλοίο θα μεταβεί στην ευαίσθητη περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας.
«Δεν μπορεί η χώρα μας να λείπει από μία τέτοια επιχείρηση», υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στην οποία (επιχείρηση) θα συμμετάσχουν επίσης οι ΗΠΑ, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βρετανία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία...
Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου