18.12.23

Μετωπική σε δημόσια θέα...


Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Αντώνης Σαμαράς αμφισβητεί ευθέως κεντρικές επιλογές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το έκανε πρόσφατα και σε ...μια σειρά από ζητήματα όπως η ελληνοτουρκική προσέγγιση, το φορολογικό νομοσχέδιο, η εξαγγελθείσα ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το λεγόμενο άνοιγμα στο Κέντρο.

Ομως είναι η πρώτη φορά που η σύγκρουση μεταξύ του πρώην πρωθυπουργού και του μεγάρου Μαξίμου είναι τόσο μετωπική και τόσο σφοδρή. Μια σύγκρουση που εκτυλίσσεται σε δημόσια θέα, μετά τη σκληρή αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος εκτόξευσε ευθείες βολές προς την κυβέρνηση, ζητώντας την απόσυρση της τροπολογίας που προβλέπει τη δυνατότητα άδειας διαμονής για μετανάστες που διαμένουν στην Ελλάδα τουλάχιστον τρία χρόνια και εργάζονται.

«Αλλα έλεγε, άλλα κάνει»
Μάλιστα μία μέρα μετά, η πλευρά του κ. Σαμαρά κλιμάκωσε τη στάση της αυτή, μέσω συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού, οι οποίοι, ως σχόλιο στα όσα στο μεταξύ είχε απαντήσει η πλευρά της κυβέρνησης, έδωσαν στη δημοσιότητα παλιότερες επίσημες δηλώσεις με τις οποίες το μέγαρο Μαξίμου διέψευδε ότι σχεδιάζει τη νομιμοποίηση μεταναστών. Με άλλα λόγια, η πλευρά Σαμαρά κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι άλλα έλεγε για το θέμα και άλλα κάνει τώρα. Κάτι που καθιστά σαφές ότι το ρήγμα μεταξύ Αντ. Σαμαρά και Κυρ. Μητσοτάκη βαθαίνει.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Το απόγευμα της Παρασκευής, με μία δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς επιτέθηκε στην κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για «αιφνιδιαστική κατάθεση» της τροπολογίας και χαρακτηρίζοντάς τη «λανθασμένη». Και επιμένοντας στη γνωστή ρητορική του περί «λαθρομεταναστών», ανέφερε ότι «στην πράξη νομιμοποιεί όλους τους λαθρομετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα εδώ και 3 χρόνια!

»Και μάλιστα, συλλήβδην, δίχως ουσιαστικό έλεγχο της ταυτότητας κάθε ενός από την Πολιτεία! Κι αυτό την ώρα που το μεταναστευτικό συγκλονίζει όλη την Ευρώπη, η οποία αναζητεί αυστηρότερη πολιτική!» και πως ο ίδιος αδυνατεί να καταλάβει «γιατί η κυβέρνησή μας ελαστικοποιεί κι άλλο τη δυνατότητα παροχής άδειας διαμονής και εργασίας στους παράνομους μετανάστες».

Επιπλέον θέλησε να συγκρίνει την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης με αυτήν της δικής του κυβέρνησης, λέγοντας ότι «η κυβέρνησή μας το 2012-2014 είχε θεσπίσει ένα νομικό πλαίσιο που προέβλεπε, κάτω από πολύ αυστηρές προϋποθέσεις, τη χορήγηση της άδειας διαμονής μόνο εάν οι αιτούντες συμπλήρωναν 7 έτη συνεχούς παρουσίας στη χώρα. Κι αυτό το καθεστώς το διατήρησε ακόμη και ο ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ίδια γραμμή υποστήριξε ότι «η χώρα μας, με αυτήν την τροπολογία, γίνεται, επί της ουσίας, φάρος προσέλκυσης λαθρομεταναστών», καταλήγοντας: «Η Ελλάδα είναι χώρα, κι όχι χώρος! Ζητώ από την κυβέρνηση να αποσύρει την εν λόγω τροπολογία και να επανεξετάσει το όλο ζήτημα».

Αμέσως η κυβέρνηση βρέθηκε σε θέση άμυνας, αφού όλον αυτόν τον καιρό επενδύει στη σκληρή αντιπροσφυγική πολιτική, ρητορική και ατζέντα και τώρα ξαφνικά αισθάνθηκε ότι είναι υπόλογη απέναντι στο ξενοφοβικό ακροατήριο στο οποίο στοχεύει με την πολιτική της στο προσφυγικό. Και μπορεί στο Μαξίμου σε αυτήν την περίοδο να μην αισθάνονται κάποιο φόβο από τα αριστερά τους, όμως φοβούνται τις διαρροές στα (ακρο)δεξιά τους και τους φόβους αυτούς εντείνει η παρέμβαση Σαμαρά.

Εξ ου και αυτή τη φορά από το Μαξίμου εγκατέλειψαν την τυποποιημένη απάντηση ότι πρόκειται για «πάγιες απόψεις του πρώην πρωθυπουργού» και θέλησαν να απαντήσουν, με τον υπουργό Εργασίας (και εκπρόσωπο της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματος) Αδωνη Γεωργιάδη να αναλαμβάνει αυτόν τον ρόλο, παρότι θέλησε να επισημάνει τη «λατρεία» του στον πρώην πρωθυπουργό.

Την ίδια ώρα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας (Alpha) στις δηλώσεις Σαμαρά, είπε ότι «κάνουμε το εντελώς αντίθετο από αυτό [...] Δεν αλλάζει το καθεστώς απονομής άδειας διαμονής, δεν αλλάζει η επταετία και συνολικά το πλαίσιο πολιτικής», κάνοντας λόγο για «μία one off, μία εφάπαξ ρύθμιση για ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται μέχρι την 30ή Νοεμβρίου του ’23 στη χώρα μας για τουλάχιστον τρία χρόνια και παίρνουν, υπό την προϋπόθεση λήψης βεβαίωσης από τον εργοδότη, άδεια διαμονής για εργασία, η οποία μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανακληθεί, αν παύσει αυτή η σχέση εξαρτημένης εργασίας».

Εσωκομματικοί κραδασμοί
Από την πλευρά του Αντ. Σαμαρά, συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού έδωσαν «αντί οιουδήποτε άλλου σχολίου», δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο οποίος στις 29 Σεπτεμβρίου διέψευδε τα όσα είχε προαναγγείλει ήδη από τότε ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης σχετικά με νομιμοποίηση μεταναστών, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει καμία πρόθεση της κυβέρνησης για ελληνοποιήσεις ή νομιμοποιήσεις.

Γιατί υπήρξε και μια παρανόηση πάλι, ελπίζω όχι κακοπροαίρετη, από κάποια ΜΜΕ. Δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση, κανένα τέτοιο σχέδιο και κανένας τέτοιος ευρύτερος σχεδιασμός από την κυβέρνηση».

Κατόπιν η κυβέρνηση θέλησε να απαντήσει, μέσω κυβερνητικών πηγών, δίνοντας έτσι συνέχεια στη σύγκρουση με την πλευρά Σαμαρά. Συγκεκριμένα οι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «η ρύθμιση έχει επαρκώς αναλυθεί. Η διαφορά μεταξύ εφάπαξ συγκεκριμένου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία υπό τον όρο της ανάκλησης και ελληνοποιήσεων είναι τόσο προφανής που περαιτέρω ανάλυση είναι περιττή».

Μένει να δούμε τώρα τι άλλους εσωκομματικούς κραδασμούς θα προκαλέσει η σύγκρουση αυτή Σαμαρά - Μητσοτάκη και αν θα εκφραστούν στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου εισάγεται σήμερα το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τη συγκεκριμένη τροπολογία...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: