6.12.23

Δυναμικές πορείες μνήμης για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου...



Ολοκληρώθηκε η πορεία μνήμης κινημάτων και συλλογικοτήτων στο κέντρο της Αθήνας, 15 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό Επαμεινώνδα Κορκονέα...

Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τις 19:00 από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα, με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα ενάντια στην κρατική βία και την αστυνομική καταστολή. 

Μετά την ολοκλήρωση της μαζικής πορείας χιλιάδων ανθρώπων υπήρξαν περιορισμένης έντασης επεισόδια σε Μπενάκη και Σόλωνος με την καύση ορισμένων κάδων απορριμμάτων και τη χρήση χημικών από τις αστυνομικές δυνάμεις. 



Στις 21:00 υπάρχει κάλεσμα για συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στον πεζόδρομο της Μεσολογγίου στα Εξάρχεια.


Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος/ efsyn.gr
Συνολικά, όλη την ημέρα, έχουν πραγματοποιηθεί 67 «προληπτικές προσαγωγές». Η αστυνομική παρουσία στο κέντρο είναι ισχυρή. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. οι συγκεντρωμένοι στα Προπύλαια αυτή την ώρα είναι περίπου 9.000 άτομα. 

(ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας. Λίγο μετά το τέλος της πορείας στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μικρή ένταση στο κέντρο της πόλης. 


Εκατοντάδες μαθητές από δεκάδες σχολεία συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στο κέντρο της Αθήνας, και σε άλλες πόλεις της χώρας, για κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008, τη μνήμη του 15χρονου Γρηγορόπουλου.

→ Με εντολή της ΕΛ.ΑΣ έκλεισε κι ο σταθμός του Μετρό «Σύνταγμα». Παραμένουν κλειστοί οι σταθμοί «Πανεπιστήμιο» και «Μοναστηράκι». Οι συρμοί διέρχονται από αυτούς τους σταθμούς χωρίς στάση.

Η σφαίρα από το όπλο του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα σημάδεψε εν ψυχρώ τον 15χρονο μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο, βρήκε όμως κατάστηθα και μια ολόκληρη γενιά νέων ανθρώπων, που βγήκαν στους δρόμους μαζικά, πυροδοτώντας ένα πολύχρωμο, πολύμορφο και πρωτόγνωρο στην ένταση, στη διάρκεια και στην εξάπλωσή του κίνημα. (βλ. 15 χρόνια από την εξέγερση που τάραξε την Ελλάδα)

(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Δεν υπάρχουν σχόλια: