7.12.23

Ποια προστασία;...


Ακούμε εδώ και χρόνια υποσχέσεις για παρεμβάσεις που θα δώσουν λύση στα «κόκκινα» δάνεια. Ποια είναι όμως η κατάληξη; Το πρόβλημα όχι απλά δεν λύνεται, αλλά διογκώνεται. Μερικά στοιχεία με βάση τους ειδικούς: Μέχρι το 2025 θα... έχουν διενεργηθεί 250.000 πλειστηριασμοί, ενώ περίπου το 1/3 των ακινήτων συνδέεται με «κόκκινα» δάνεια.

Πλειστηριασμοί κατοικιών επισπεύδονται από τις εταιρείες που έχουν ήδη αγοράσει τα δάνεια και προσβλέπουν σε γρήγορο κέρδος. Σε ό,τι αφορά τον εξωδικαστικό μηχανισμό, μία λέξη είναι αρκετή: Αποτυχία! Λειτουργεί 30 μήνες και μόνο 10.000 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές συνολικού ύψους 3,7 δισ., όταν το σύνολο του ιδιωτικού χρέους υπερβαίνει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενα στα τρία δάνεια «κοκκινίζει» ξανά εντός 12 μηνών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μια οικογένεια ή μια επιχείρηση…

Η κυβέρνηση, σχεδόν πανηγυρίζοντας, διατείνεται ότι η κατάσταση είναι αντιμετωπίσιμη. Μια μαγική εικόνα, εκτός αν εννοεί τους ισολογισμούς των τραπεζών, οι οποίες πούλησαν μεγάλο ποσοστό δανείων στα funds. Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης αυτοαποθεώθηκε και κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για αντιπαραγωγική αντιπολίτευση.

Ας μη γελιόμαστε: Στην πράξη δεν υπάρχει προστασία. Και δεν υπάρχει ούτε σήμερα ούτε χθες. Ο μοναδικός νόμος που προστάτευε τον δανειολήπτη ήταν του 2010, παρά την ασφυκτική πίεση από την τρόικα εκείνα τα χρόνια. Ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποσχόταν διαγραφή χρεών και σεισάχθεια και αντ’ αυτών επιτράπηκε στα ξένα funds να αγοράζουν την περιουσία του κόσμου στο 15%-20% της αξίας της. Και στη συνέχεια η Ν.Δ. κατάργησε πλήρως το πλαίσιο προστασίας.

Τι χρειάζεται; Μια λύση ουσιαστική, με κοινωνική δικαιοσύνη. Μια δεύτερη ευκαιρία για εκείνους που προσπαθούν αλλά δεν τα βγάζουν πέρα. Διαφορετικά, η κοινωνική ζούγκλα θα γίνει ο κανόνας, η οικονομία θα αφελληνίζεται περαιτέρω και οι κυβερνήσεις θα είναι απλά τροχονόμοι συμφερόντων...

Δημήτρης Κουκλουμπέρης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: