Στη στοχοποίηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων για τη βαθιά πληγή της φοροδιαφυγής προσέφυγε χθες στη Βουλή ο ...Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις εταιρείες ενέργειας, τα διυλιστήρια και άλλα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Μολαταύτα, όρισε ως στόχο της δεύτερης γαλάζιας τετραετίας την κατανομή των φορολογικών βαρών πιο δίκαια και πιο ισορροπημένα, όπως ακριβώς επιτάσσει το σύνταγμα!
Ο πρωθυπουργός, ανασύροντας τη συνταγή του κοινωνικού αυτοματισμού, ισχυρίστηκε ότι η απόκρυψη των φορολογικών εσόδων από τα δημόσια ταμεία συνιστά μια αντικοινωνική συμπεριφορά, που επιβαρύνει δυσανάλογα αυτούς οι οποίοι δεν μπορούν να αποκρύψουν εισοδήματα. «Σήμερα ο μέσος μισθωτός στη χώρα πληρώνει στο κράτος περισσότερα από όσα καταβάλλει το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι μισοί από αυτούς δηλώνουν μηδενικά κέρδη. Επίσης, 3 στους 10 επικαλούνται ζημιές επί μία πενταετία και 7 στους 10 εμφανίζουν έσοδα λιγότερα ακόμα από τον κατώτατο μισθό» δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της επιδίωξής του να στρέψει άλλες κοινωνικές ομάδες κατά των αυτοαπασχολούμενων.
Επιχείρησε, μάλιστα, να προσδώσει κοινωνικό πρόσημο στη φορολογική μεταρρύθμιση, υποστηρίζοντας ότι «μόνο έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε κι άλλο τους φορολογικούς συντελεστές στην εργασία, στον φόρο προστιθέμενης αξίας». Σημείωσε δε ότι από το οριζόντιο χαράτσι θα προκύψουν «περισσότεροι πόροι για υποδομές, για γέφυρες, για δρόμους, για σύγχρονα νοσοκομεία, για σχολεία, για πανεπιστήμια». Επιπλέον, προσπάθησε να συνδέσει τη φορολογική μεταρρύθμιση με την αύξηση των μισθών, των συντάξεων, την υψηλή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά και με την προοπτική λήψης μέτρων προστασίας των πιο ευάλωτων απέναντι στις έκτακτες δυσκολίες. Σημειώνεται ότι με τις διατάξεις που θα ψηφίσει μόνη της η Ν.Δ. απόψε το κράτος θα εισπράξει μόλις 600 εκατομμύρια. Ο διοικητής της ΤτΕ έχει δηλώσει, όμως, ότι το μαύρο χρήμα στην Ελλάδα ανέρχεται στα 40 δισ. ευρώ. Ο Κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει, εντούτοις, ότι τα προωθούμενα μέτρα εξυγιαίνουν ολόκληρη την αλυσίδα της αγοράς.
Επικαλέστηκε τα γκάλοπ
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επικαλέστηκε τις μετρήσεις της κοινής γνώμης για το φορολογικό νομοσχέδιο, παρακάμπτοντας την καθολική αποδοκιμασία των θεσμικών εκπροσώπων των ελεύθερων επαγγελματιών κατά την πρόσφατη ακρόαση των φορέων στη Βουλή. Είπε πως θεωρεί θετικό το γεγονός ότι η πλειονότητα της κοινής γνώμης στηρίζει τον πυρήνα του νομοσχεδίου, όπως ότι εξίσου θετικό είναι πως κατατέθηκαν 3.000 σχόλια στη δημόσια διαβούλευση, που πολλά από αυτά ενσωματώθηκαν στο νομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι οι επικριτές του νομοσχεδίου επιθυμούσαν την αλλαγή της φιλοσοφίας της μεταρρύθμισης.
Success story
Ο πρωθυπουργός σέρβιρε ξανά το success story στο μέτωπο της οικονομίας, κάνοντας ξανά ειδική μνεία στην ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα από τους επενδυτικούς οίκους. Αναφέρθηκε δε στην πρώτη των δεικτών ανεργίας -αποσιωπώντας τις ελαστικές μορφές απασχόλησης που οργιάζουν- και τις πενιχρές αυξήσεις προς τους συνταξιούχους. Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε νέα αύξηση του βασικού μισθού τον Απρίλιο.
Καμία νύξη για την ακρίβεια
Τέλος, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι απέφυγε να κάνει νύξη στο μείζον ζήτημα της ακρίβειας. Στο στενό κυβερνητικό επιτελείο έχουν καταφθάσει και τα ισχυρά σήματα δυσαρέσκειας της βάσης λόγω των ανατιμήσεων διαρκείας. Ως γνωστόν, ο Κ. Μητσοτάκης έχει αποκλείσει την προοπτική μείωσης του ΦΠΑ και του ΕΦΚ με το πρόσχημα ότι μια τέτοια παρέμβαση θα είναι χωρίς αποτέλεσμα. Η υπεραπόδοση των στόχων στα φορολογικά έσοδα, άλλωστε, εξυπηρετεί την επικοινωνιακή στόχευση του πρωθυπουργού να παρουσιαστεί με κοινωνικό πρόσωπο, χάρη στα στοχευμένα επιδόματα που ανακοινώνει...
Kώστας Σαββόπουλος
Η ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου