Μόνο στον πρώτο ενάμιση μήνα από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ έλαβε από τις ΗΠΑ περισσότερες από 15.000 βόμβες και 50.000 βλήματα πυροβολικού, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν επιχειρεί να περάσει πακέτο βοήθειας ύψους 14,3 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ, προκειμένου αυτό να αγοράσει περισσότερα όπλα...
Το αιματοκύλισμα και η καταστροφή της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό δεν θα ήταν δυνατά χωρίς τη συνεχή ροή όπλων στην κυβέρνηση Νετανιάχου από τις ΗΠΑ. Λίγο μετά τις 7 Οκτωβρίου η κυβέρνηση των ΗΠΑ ξεκίνησε να στέλνει στο Ισραήλ τεράστιες ποσότητες όπλων. Μόνο στον πρώτο ενάμιση μήνα από την έναρξη του πολέμου το Ισραήλ έλαβε από τις ΗΠΑ περισσότερες από 15.000 βόμβες και 50.000 βλήματα πυροβολικού.
Οι μεταφορές αυτές καλύφθηκαν με μυστικότητα προκειμένου να αποφευχθεί ο δημόσιος έλεγχος στις ΗΠΑ και να αποτραπεί η άσκηση οποιασδήποτε ουσιαστικής εποπτείας από το Κογκρέσο. Μερικά από αυτά τα όπλα αγοράστηκαν με χρήματα των Αμερικανών φορολογουμένων μέσω του προγράμματος Ξένων Στρατιωτικών Πωλήσεων ή ήταν άμεσες εμπορικές πωλήσεις που αγοράστηκαν μέσω του προϋπολογισμού του Ισραήλ.
Παρά τις μαζικές διαδηλώσεις και λοιπές διαμαρτυρίες για την αιματοχυσία που προκαλεί η ροή αυτών των όπλων προς το Ισραήλ, η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί προκειμένου να περάσει πακέτο βοήθειας ύψους 14,3 δισ. δολαρίων προς το Ισραήλ προκειμένου αυτό να αγοράσει περισσότερα όπλα. Η χρηματοδότηση αυτή είναι πέραν των 3,8 δισ. δολαρίων που προσφέρουν κάθε χρόνο οι ΗΠΑ στον ισραηλινό στρατό για αγορές οπλικών συστημάτων που κατασκευάζουν αμερικανικές εταιρείες.
Η «μηχανή» αυτή της αγαστής συνεργασίας κρατικού και ιδιωτικού τομέα με τη μεταφορά πόρων και ευημερίας από τον πρώτο στον δεύτερο, ανάλογη των χρηματικών επιχορηγήσεων, φορολογικών ελαφρύνσεων ή άλλης ειδικής ευνοϊκής μεταχείρισης που παρέχει μια κυβέρνηση σε επιχειρήσεις, είναι σκανδαλώδης και... θανατηφόρα.
Μια ειρηνιστική οργάνωση Κουακέρων από τις ΗΠΑ με μακρά παρουσία στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, η AFSC, καταγράφει και αναλύει τις εταιρείες που έχουν κερδίσει μέχρις στιγμής από τα προϊόντα τους που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο. Η έρευνά της βασίζεται σε ρεπορτάζ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και άλλες ανοιχτές πηγές.
Η AFSC τάσσεται υπέρ ενός πλήρους εμπάργκο όπλων τόσο στους Ισραηλινούς όσο και τους Παλαιστινίους. Στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων που δημιούργησε επικεντρώνεται ωστόσο στα όπλα που χρησιμοποιεί το Ισραήλ επειδή όλες οι παλαιστινιακές μαχητικές ομάδες έχουν ήδη υποστεί κυρώσεις και δεν λαμβάνουν καμία υποστήριξη από δυτικές κυβερνήσεις ή εταιρείες.
Η λίστα περιλαμβάνει μέχρις στιγμής περίπου 30 εταιρείες. Σε αυτήν κυριαρχούν οι πέντε μεγάλοι της αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας Lockheed Martin, RTX, Boeing, Northrop Grumman, General Dynamics καθώς και άλλοι μεγάλοι ανταγωνιστές τους από τον υπόλοιπο κόσμο όπως η βρετανική Bae Systems, η ιταλική Leonardo και βέβαια οι εταιρείες παραγωγής όπλων του ίδιου του Ισραήλ όπως η Elbit Systems, που είναι η μεγαλύτερη της χώρας και ένας από τους κύριους προμηθευτές όπλων και συστημάτων επιτήρησης του ισραηλινού στρατού.
Η βάση δεδομένων καταγράφει τα όπλα που κατέχει ο ισραηλινός στρατός και τα πεδία στα οποία αυτός τα έχει χρησιμοποιήσει. Για παράδειγμα η Boeing παράγει τα μαχητικά αεροσκάφη F-15 και επιθετικά ελικόπτερα Apache AH-64 καθώς και «πολλαπλούς τύπους μη κατευθυνόμενων βομβών μικρής διαμέτρου (SDB) και κιτ κοινών πυρομαχικών άμεσης επίθεσης (JDAM)» που έχουν χρησιμοποιηθεί «εκτενώς» κατά τη διάρκεια του πολέμου, συμπεριλαμβανομένου του βομβαρδισμού του προσφυγικού καταυλισμού Jabalia της Γάζας.
Στη λίστα περιλαμβάνονται ακόμη κατασκευαστές drones όπως οι AeroVironment, Skydio και XTEND αλλά και εταιρείες παραγωγής οχημάτων όπως οι AM General, Ford, Oshkosh, Toyota και Caterpillar. Οπως αναφέρεται, οι θωρακισμένες μπουλντόζες D9 της τελευταίας χρησιμοποιήθηκαν από τον ισραηλινό στρατό για την κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών και πολιτικών υποδομών τόσο στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη όσο και στον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. Τα μηχανήματα σύμφωνα με την AFSC «ήταν ζωτικής σημασίας για τη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού».
Ο κατάλογος περιλαμβάνει ακόμη την αμερικανική Colt’s Manufacturing Company με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία κατασκευάζει πυροβόλα όπλα, συμπεριλαμβανομένου του M16, και την Emtan Karmiel, μια ισραηλινή εταιρεία που «παρέδωσε περίπου 12.000 τουφέκια» στον στρατό μέσα σε μία εβδομάδα μετά την 7η Οκτωβρίου.
Περιλαμβάνει επίσης την Israel Aerospace Industries, έναν κρατικό κατασκευαστή που «κατασκευάζει πολλαπλά οπλικά συστήματα ειδικά για τον ισραηλινό στρατό». Αλλες ισραηλινές εταιρείες που αναφέρονται είναι η Plasan, η οποία κατασκευάζει το ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα SandCat και η MDT Armor, η οποία ανήκει στην ισραηλινή εταιρεία Shladot και κατασκευάζει το ελαφρύ τεθωρακισμένο όχημα David Urban που χρησιμοποιείται από τον στρατό για περιπολίες και αναγνώριση.
Στις ξένες εταιρείες της λίστας περιλαμβάνονται ο γερμανικός κολοσσός ΤhyssenKrupp, που κατασκεύασε τέσσερα πολεμικά πλοία για το Ισραήλ, και η σκανδιναβική Nordic Ammunition Company, η οποία κατασκευάζει τον πύραυλο M141 Bunker Defeat Munition.
Οι εταιρείες που κερδίζουν από τη Γάζα
AeroVironment
AM General
BAE Systems
Boeing
Caterpillar
Colt
Day & Zimmermann
Dynamit Nobel Defence
Elbit Systems
Emtan
Ford
General Dynamics
General Electric
Israel Aerospace Industries
L3Harris Technologies
Leonardo
Lockheed Martin
MDT Armor
Nordic Ammunition Company
Northrop Grumman
Oshkosh
Plasan
Rafael Advanced Defense Systems
RTX
SK Group
Skydio
SMARTSHOOTER
ThyssenKrupp
Toyota
XTEND
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου