Σε υψηλό δύο εβδομάδων ανήλθε χθες η τιμή του αργού πετρελαίου, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα εντείνουν τις ανησυχίες για την ασφάλεια των τάνκερ και των άλλων εμπορικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή, δημιουργώντας νευρικότητα στους επενδυτές. Η... τιμή του πετρελαίου μπρεντ ξεπέρασε χθες το απόγευμα τα 80 δολάρια ανά βαρέλι καταγράφοντας άνοδο 1,5% σε σχέση με την Τρίτη, ενώ το αμερικανικό αργό άγγιξε τα 75 δολάρια ανά βαρέλι. Το μπρεντ κερδίζει πάνω από 5 δολάρια σε σχέση με τα επίπεδα της προηγούμενης εβδομάδας. Παρά το ράλι αυτό πάντως παραμένει ακόμη κάτω από τον μέσο όρο του τέταρτου τριμήνου (83,30 δολάρια ανά βαρέλι).
Η φασαρία που προκάλεσαν οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης με τις επιθέσεις τους στη σημαντικότερη θαλάσσια οδό που συνδέει Ασία και Ευρώπη «ήρθε κουτί» στις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες του ΟΠΕΚ+ και στις επενδυτικές τράπεζες και funds που έχουν ποντάρει τα ρέστα τους σε υψηλότερες τιμές αυτόν τον χειμώνα. Σαουδική Αραβία, Ρωσία και λοιπές χώρες-μέλη του καρτέλ είχαν εξαγγείλει νωρίτερα αυτόν τον μήνα νέες περικοπές στην παραγωγή τους συνολικού ύψους 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως από τις αρχές του 2024. Η εξαγγελία αυτήν δεν έπεισε, καθώς η πλευρά της ζήτησης ασθμαίνει. Ετσι οι τιμές, αντί να εκτοξευτούν, υποχώρησαν σταδιακά περισσότερο από 5 δολάρια, τα οποία όμως ανακτούν τώρα χάρη στους Χούθι.
Το ερώτημα είναι αν αυτή η ανέλπιστη ανάκαμψη των τιμών θα έχει συνέχεια, επηρεάζοντας τον πληθωρισμό πάνω που αυτός είχε αρχίσει να δαμάζεται. Πολλά θα εξαρτηθούν από το αν η πρωτοβουλία των ΗΠΑ και άλλων χωρών για παροχή ναυτική προστασίας στην Ερυθρά και στον Κόλπο του Αντεν θα καταφέρει να πείσει τους εφοπλιστές. Αρκετές ναυτιλιακές εταιρείες και μερικά δεξαμενόπλοια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) αποφάσισαν να αποφύγουν την κύρια εμπορική διαδρομή Ανατολής-Δύσης στον κόσμο μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων.
Σύμφωνα με τον κολοσσό logistics Kuehne+Nagel, 103 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων έχουν ήδη επαναδρομολογηθεί από την Ερυθρά προς το Ακρωτήρι της Καλής Ελπίδας. Οι εταιρείες φέρονται επίσης ότι έχουν αρχίσει να εξετάζουν τη χρήση σιδηροδρομικών και αεροπορικών διαδρομών, καθώς η πλωτή οδός Ερυθράς-Σουέζ που μεταφέρει το 12% του παγκόσμιου εμπορίου θεωρείται πολύ επικίνδυνη για να τη διασχίσουν τα πλοία.
Η διώρυγα του Σουέζ είναι μία από τις σημαντικότερες αρτηρίες του παγκόσμιου εμπορίου πετρελαίου. Η κυκλοφορία προς Βορρά -ύψους 3,9 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως- κυριαρχείται από ευρωπαϊκές εισαγωγές κυρίως αργού πετρελαίου από τους παραγωγούς της Μέσης Ανατολής και επίσης προϊόντων διύλισης από την Ινδία και τη Μέση Ανατολή. Η κυκλοφορία προς τα νότια -ύψους 2,9 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως- περιλαμβάνει ροές αργού, κυρίως από τη Ρωσία, σε χώρες της Ασίας καθώς και διυλισμένα προϊόντα νάφθας και μαζούτ.
Οσον αφορά το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), οι χώρες που ως επί το πλείστον χρησιμοποιούν το Σουέζ για να το στείλουν είναι το Κατάρ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία. Το Κατάρ βρίσκεται στην κορυφή των ενεργών φορτίων που κατευθύνονται από την Ανατολή προς την Ευρώπη. Ωστόσο είναι υπεύθυνο μόλις για το 5% των καθαρών εισαγωγών της Ε.Ε. και του Ηνωμένου Βασιλείου. Μια εναλλακτική διαδρομή προς την Ευρώπη μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας θα μπορούσε να αυξήσει τις ημέρες ταξιδιού του υγροποιημένου φυσικού αερίου του Κατάρ κατά 145% ή επιπλέον 22 ημέρες μετ’ επιστροφής. Παρά τις αλλαγές κάποιων δρομολογίων οι κρίσιμες αποστολές LNG από το Κατάρ στην Ευρώπη συνεχίζονται αδιάκοπα μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ, ενώ τα επίπεδα αποθήκευσης των ευρωπαϊκών χωρών ξεπερνούν το 80%.
Παράγοντες της αγοράς τονίζουν ότι είναι απίθανο να αλλάξουν πολλά, εκτός εάν η κατάσταση στην Ερυθρά συνεχιστεί για περισσότερο από δύο εβδομάδες. Δεν έχουμε πάντως παρατηρήσει ακόμη αγορές πανικού ή αλλαγή συμπεριφοράς στα διυλιστήρια τονίζουν, προσθέτοντας ότι ακόμη κι αν μπλοκάρει το Σουέζ ανάλογης ποιότητας με το μεσανατολικό αργό μπορεί να εισαχθεί από τη Βραζιλία, τη Γουιάνα και τη Νορβηγία, ενώ οι κίνδυνοι για τη διαμετακόμιση LNG μέσω του Σουέζ σταθμίζονται περισσότερο από τη διατήρηση της προσφοράς του από τον Ατλαντικό προς την Ευρώπη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου