Η σπουδή της κυβέρνησης Μητσοτάκη να παρακάμψει το άρθρο 16 του συντάγματος (by pass) παραμονές Χριστουγέννων για να επιτρέψει τη λειτουργία στη χώρα μας μη κρατικών πανεπιστημίων δεν γεννά μόνο ερωτηματικά, αλλά συγχρόνως εγείρει ζητήματα αντιθεσμικότητας.
Η πρόθεσή της να επιτρέψει μέσω της... νομοθετικής ρύθμισης που παρουσιάστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο και από το αρμόδιο υπουργείο Παιδείας τη λειτουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων συνιστά παραβίαση του συντάγματος από τη στιγμή που δεν έχει αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και η κυβέρνηση δείχνει πως δεν διαθέτει την οφειλόμενη υπομονή για να το επιδιώξει- εφόσον δύναται- στην επόμενη Βουλή.
Το άρθρο 16 του συντάγματος είναι σαφές. Επομένως, η όποια ερμηνεία άλλων άρθρων που γίνεται, συνδυαστικά με διατάξεις του ενωσιακού δικαίου, δεν μπορεί να λειτουργεί ως επικάλυψη για τις προωθούμενες νομοθετικές αλλαγές ή να εξουδετερώνει συνταγματικές διατάξεις.
Ηδη αρκετοί συνταγματολόγοι έχουν αρχίσει να εκφράζουν δημοσίως τις ενστάσεις τους τόσο για το... κουρέλιασμα του συντάγματος όσο και για την επιπόλαιη, σε σημείο πρόκλησης, βιασύνη της κυβέρνησης της Ν.Δ. να ανοίξει τον δρόμο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια ως μέρος της ελληνικής Εκπαίδευσης χωρίς να έχει προηγηθεί καν ένας σοβαρός πρωτίστως επιστημονικός διάλογος.
Ενας εξ αυτών, ο δρ Συνταγματικού Δικαίου Κώστας Μποτόπουλος, σε άρθρο του επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Η άμεση, μετά τις τελευταίες εκλογές, αναγγελία πρόθεσης να «περάσουν» πάση θυσία τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η δημοσιοποίηση προσχεδίου ρύθμισης εν μέσω εορτών τέλους του έτους, η εξαγγελία ψήφισης μέσα στον πρώτο μήνα του 2024, το «προσπέρασμα» και σε βάθος πολιτικού και επιστημονικού διαλόγου για ένα τέτοιας σημασίας ζήτημα, δείχνουν αδικαιολόγητη βιασύνη, αν όχι εμμονή».
Φαίνεται όμως πως όλα τα ερωτήματα που τίθενται για την κυβέρνηση Μητσοτάκη οδηγούν στην ίδια απάντηση: Στην κερδοφορία ιδιωτών και επιχειρηματιών...
ΑΥΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου