Σε μηνύματα και συμβολικές δράσεις για ζητήματα που “καίνε” την κοινωνία, όπως η ακρίβεια, η κατάσταση στα νοσοκομεία ή το πρόβλημα στέγης, ...αναλώνονται τα στελέχη της αντιπολίτευσης αυτές τις ημέρες, μακριά από συνεδριάσεις και συσκέψεις.
Οι σχεδιασμοί θα απλωθούν στα χαρτιά από την επομένη του νέου έτους καθώς θα είναι (και αυτό) εκλογικό, οπότε θα δοκιμαστούν πάλι στρατηγικές και ηγεσίες. Παρότι οι ευρωεκλογές δεν έχουν την ίδια βαρύτητα με τις εθνικές εκλογές, αποτελούν παραδοσιακά το πιο ισχυρό βαρόμετρο, ως “πανελλαδική δημοσκόπηση σε πραγματική κάλπη”.
Η προσοχή πέφτει από τώρα στις επιδόσεις που θα καταγράψουν ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ως οι βασικοί “παίκτες” στον χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης.
Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ήδη βάλει ψηλά τον πήχη, μιλώντας για “πρωτιά”, ενώ ταυτόχρονα έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κριθεί η προεδρία του από το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι αυτό.
Επιπλέον, αντιμετωπίζει δηκτικά τον στόχο της Χ. Τρικούπη να παγιωθεί το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη θέση του δεύτερου κόμματος: “Το θέμα δεν είναι ποιο κόμμα θα βρεθεί στη δεύτερη θέση αλλά ποιο κόμμα θα ‘διώξει’ τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη από την πρώτη θέση”, σημειώνει συνεχώς, εμφανίζοντας “μίζερο” το στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη.
Έχοντας “καθαρίσει” από την πολύμηνη κομματική εσωστρέφεια και με απόσταση ενάμιση μήνα από τη διάσπαση, αυτό που τονίζει συνεχώς ότι “επιτέλους, τώρα μπορεί το κόμμα να ασχοληθεί με την "παραγωγή πολιτικής” και να αναπτύξει δράσεις, χωρίς οι πρώτοι τίτλοι να ασχολούνται με αντιπαραθέσεις, κόντρες και συσχετισμούς.
Το γεγονός δε, ότι όλες οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου μήνα δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να “αντέχει”, με τους αποχωρίσαντες της “Νέας Αριστεράς” να καταγράφουν σταθερά 2,5%, έχει δώσει στη “νέα” Κουμουνδούρου την πεποίθηση ότι “από δω και πέρα μόνο ανοδική πορεία μπορούμε να έχουμε”.
Ο κ. Κασσελάκης μάλιστα, αργά αλλά σταθερά, απλώνει την διακριτική, προς το παρόν, κριτική σε θέσεις του “παλιού” ΣΥΡΙΖΑ και, κυρίως, της κυβερνητικής περιόδου του, βγάζοντας ωστόσο από το κάδρο τον Αλέξη Τσίπρα: είτε επισημαίνοντας τα ισχυρά διλήμματα και στοιχήματα που είχε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Τσίπρα προκειμένου να τερματίσει το μνημονιακό καθεστώς, είτε “δείχνοντας” προς κεντρικά στελέχη που πλέον έχουν αποχωρήσει μιλώντας για “υπονόμευση”.
Αυτό που επίσης τονίζει στους συνομιλητές του είναι ότι μετά την υπερδεκαετή απογοήτευση, η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από ένα άθροισμα προτάσεων, αλλά από ειλικρίνεια και, κυρίως, από ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει “κάτι”.
“Όταν πείσουμε και εμπνεύσουμε, θα είναι θέμα λίγου χρόνου η δημοσκοπική άνοδος”, εκτιμά και πάνω σ' αυτό το μότο θα εστιάσει ο “νέος” ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως έχουμε σημειώσει, η ηγεσία της Κουμουνδούρου θεωρεί “πολύ καλή μαγιά” τα 10.000 νέα μέλη που γράφτηκαν στο κόμμα “πάνω στην καταιγίδα της διάσπασης”. Στα θετικά του νέου προέδρου προσμετρά την αμεσότητα που έχει με τον κόσμο, το επικοινωνιακό του χάρισμα και τη διάθεση του “να σπάσει αυγά” με (κομματικές) αντιλήψεις και πρακτικές.
Για τον λόγο αυτό θεωρείται σημαντική η πρόταση που (αναμένεται ότι) θα παρουσιάσει για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια (ή “τα μη κρατικά, ελεύθερα πανεπιστήμια” κατά την κυβερνητική ορολογία), καθώς δεν θα αφήσει στο απυρόβλητο την εικόνα που παρουσιάζουν τα δημόσια πανεπιστήμια, όσον αφορά στον τρόπο διοίκησης του. “Το ‘όχι’ στα ιδιωτικά του κ. Μητσοτάκη δεν σημαίνει ‘ναι’ στα δημόσια όπως είναι σήμερα”, είναι η προεδρική αιχμή, την οποία παρουσιάσαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ.
Χ. Τρικούπη: Η πρωτοκαθεδρία θα κριθεί το επόμενο τρίμηνο
Αυτή η θέση δεν έχει αφήσει αδιάφορη την Χ. Τρικούπη. Επισήμως, η θέση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι “κατ' αρχάς ναι” στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, θέτοντας ως όρο τις εγγυήσεις για την μη υποβάθμιση των δημοσίων ιδρυμάτων. Όμως, δεν έχουν βρει ακόμα το “ντύσιμο” αυτής της χρυσής τομής: “η ψήφος στο νομοσχέδιο Μητσοτάκη θα δοθεί άπαξ, αλλά οι εγγυήσεις θα μπορούν να καταπίπτουν από την κυβέρνηση χρόνο με το χρόνο ή και λιγότερο”, συμφωνούν κεντρικά στελέχη.
Σύμφωνα με πηγή που γνωρίζει το θέμα και τις ενστάσεις, “μη βιαστείτε να θεωρήσετε δεδομένη τη θετική μας ψήφο, το θέμα είναι μείζονος σημασίας και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στη διαχείρηση του”.
Είναι ενδεικτική η επισήμανση του υπεύθυνου Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Στέφανου Παραστατίδη: “Το φόρτε της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι η υπηρέτηση της Δημοκρατίας και των δημοκρατικών διαδικασιών διαβούλευσης και αναζήτησης συναινέσεων. Υπάρχει ένα διαρκές ‘αποφασίζω μονομερώς και προωθώ δια του «διαίρει και βασίλευε»’, που απλώς καλλωπίζεται και εξωραΐζεται κάθε φορά επικοινωνιακά”.
Γνωστοποίησε μάλιστα ότι έχει καλέσει τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη να ενημερώσει αναλυτικά για το περιεχόμενο των νομοθετικών πρωτοβουλιών που προτίθεται να αναλάβει, καταθέτοντας προ διμήνου σχετικό αίτημα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. “Απάντηση δεν έλαβα”, σημειώνει.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η Χ.Τρικούπη εμφανίζεται “πολύ ικανοποιημένη” για την “αργή αλλά σταθερή” δημοσκοπική άνοδο του κόμματος, θεωρώντας βέβαιο ότι η ευρωκάλπη θα το αναδείξει στη δεύτερη θέση, αφήνοντας στην τρίτη τον ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν λείπουν όμως και οι πιο συγκρατημένες αναγνώσεις: “πάνω στον ‘χαμό’ της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να καταγράψουμε πολύ μεγαλύτερη άνοδο που θα έδειχνε ότι εμείς είμαστε η ‘στέγη’ για τους απογοητευμένους του αντίπαλου κόμματος”, λένε στελέχη.
Παρατηρούν επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον νέο λόγο του κ. Κασσελάκη, μπορεί, τελικά, να απευθυνθεί στο λεγόμενο κεντροαριστερό κοινό, χωρίς να έχει σημαντικές απώλειες στο αριστερό ακροατήριο, όπως δείχνει το 2,5% της “Νέας Αριστεράς”.
Το συμπέρασμα, άρα, είναι ότι “τίποτα δεν έχει κριθεί” και ότι το επόμενο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για την πρωτοκαθεδρία στην προοδευτική αντιπολίτευση...
Μαρίνα Μάνη
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου