15.12.23

Ωμή βία, έτσι για τη φάση...


Η παραβατικότητα ανηλίκων και η βία αυξάνεται ραγδαία και σαρώνει σταδιακά όλες τις στερεοτυπικές αντιλήψεις που συνόδευαν τον «μύθο» της. Μετά την πανδημία και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, η βία μεταξύ ανηλίκων εκτοξεύεται και τα «ταξικά άλματα» που κάνει είναι ολοένα και μεγαλύτερα. Εξαπλώνεται με... ένταση από τα πιο υποβαθμισμένα έως τα μεσοαστικά και τα «ευγενή» προάστια της Αττικής.

«Τα τελευταία 4 χρόνια τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ. Μέχρι το 2019 οι συμμορίες στις γειτονιές και στα οπαδικά δεν θα πλάκωναν πότε κάποιον που ήταν μόνος του στον δρόμο. Τώρα 10 και 15 άτομα ψάχνονται για να την πέσουν σε όσους κυκλοφορούν μόνοι τους. Και δεν τους χτυπάνε μόνο, τους μαχαιρώνουν κιόλας», λένε στη LiFO o Μ. και ο Δ., που είναι σήμερα 18 χρονών.

Ο Μ. μεγάλωσε στο Χαλάνδρι και ο Δ. στον Πειραιά. Είναι πρωτοετείς σε ένα ΙΕΚ, στο οποίο γνωρίστηκαν. Κοινή αγάπη τους είναι η ΑΕΚ, η οποία τους έφερε πιο κοντά. Και οι δύο λένε ότι η κατάσταση με την ανήλικη παραβατικότητα «έχει ξεφύγει, ειδικά για αυτές και αυτούς που έχουν γεννηθεί από το 2006 και μετά».

«Φλεξάρουν το μαχαίρι»

«Δεκαεξάχρονα και δεκατετράχρονα φλεξάρουν ότι έχουν μαχαίρι» λέει ο Μ. «Θα πάνε να την πέσουν σε κάποιον για να τον ληστέψουν ή να τον χτυπήσουν, απλά για να έχουν να λένε ότι το έκαναν κι αυτό ή για να το ανεβάσουν στο TikTok».

Ο Δ. υποστηρίζει ότι οι επιθέσεις αυτές «γίνονται από παιδιά που δεν έχουν ανάγκη για χρήματα. Παλιά, όταν εγώ ήμουν 14, γιατί υπήρχαν και τότε συμμορίες και στην έπεφταν, ειδικά άμα πήγαινες σε άλλη περιοχή, όσοι ήταν σ' αυτές γούσταραν να παίξουν ξύλο ή χτυπούσαν γιατί δεν είχαν λεφτά». Τώρα, λέει ο Δ., «ακόμη και αυτό έχει αλλάξει. Είναι μόδα να έχεις πολλά λεφτά. 

Ντρέπεσαι να πεις ότι δεν έχεις πολλά λεφτά σήμερα. Εμείς πριν τέσσερα χρόνια, όταν είμασταν 14, φλεξάραμε ότι δεν είχαμε λεφτά. Τώρα αν δεν έχεις, τρως πολύ δούλεμα. Μαζί μ' αυτό έχει αλλάξει και η φάση με τα ναρκωτικά. Οι περισσότεροι παίρνουν κόκα, αυτό δεν υπήρχε πριν. Ειλικρινά δεν ξέρω πού βρίσκουν τόσα λεφτά για κόκα τα 14χρονα και τα 15χρονα».

Κάπως έτσι περιγράφουν δύο 18χρονοι την παραβατικότητα των ανηλίκων, που μαζί με τη σχολική βία είναι ομόκεντροι κύκλοι του ίδιου μεγάλου προβλήματος. Και όχι μόνο. Ο Μ. και ο Δ ισχυρίζονται ότι η σύνδεση των ανηλίκων και με την οπαδική βία είναι στενότερη από ποτέ. «Πολλοί, από το 2019 και μετά, μπαίνουν και στα οπαδικά για να βρίσκουν αφορμή να πλακώνουν άλλους στο ξύλο».

Στην κουβέντα μας οι δύο 18χρονοι αναφέρουν κάτι ακόμη που κάποτε δεν συνέβαινε: «Υπάρχει μια τάση από κορίτσια μικρότερα να μπουν στην κλίκα, στη συμμορία των αγοριών. Θέλουν να δείξουν ότι και αυτές έχουν μαχαίρι και μπορούν να σε κλέψουν. Οι περισσότερες που το κάνουν είναι πιο μικρές, 14 με 15, ακόμη και 12 ή 13. Είναι φοβερό πόσο εύκολα βγάζουν μαχαίρι, και πως έχουν το θάρρος να το βγάλουν»...

Ντίνα Καράτζιου

lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: