29.12.23

Γάμος σε... άγνωστη ημερομηνία...



Σε πονοκέφαλο για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει εξελιχθεί το θέμα της ρύθμισης για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την οποία μόνος του υποσχέθηκε ότι θα φέρει μέσα στην τετραετία, αλλά την κρατάει ακόμα καταχωνιασμένη στα κυβερνητικά συρτάρια, εξακολουθώντας να ζυγίζει τις εσωκομματικές αντιδράσεις που ήδη έχουν εκφραστεί δημοσίως με πρώτη αυτήν του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Οσον αφορά... τον χρόνο που πρόκειται να έρθει το νομοσχέδιο, κυβερνητικές πηγές διέψευδαν χθες ότι έχει υπάρξει οποιαδήποτε απόφαση επίσπευσής του ή κατάληξης στο πότε. Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός χειρίζεται ο ίδιος το θέμα και κρατάει κλειστά τα χαρτιά του για τον χρόνο. Σε αυτό το πλαίσιο άγνωστο παραμένει το αν η ρύθμιση θα έρθει πριν από τις ευρωεκλογές, όπως ορισμένες διαρροές υποστήριζαν προ ημερών, αν θα έρθει μετά τις ευρωεκλογές, όπως κάποιοι πιστεύουν, ή αν θα παραπεμφθεί εν τέλει στις ελληνικές καλένδες, όπως πιστεύουν κάποιοι άλλοι.


Αλλά ακόμα δεν έχει διευκρινιστεί και μια σειρά άλλων πραγμάτων. Οπως λ.χ. σε ποιο υπουργείο θα ανατεθεί το νομοσχέδιο αυτό. Και αυτό μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο. Οπως επίσης ανοιχτό παραμένει και το αν εν τέλει θα επιβληθεί κομματική πειθαρχία. Θυμίζουμε ότι αρχικά από την κυβέρνηση είχε υποτίθεται αποσαφηνιστεί ότι δεν θα υπάρξει κομματική πειθαρχία και η ψήφος των βουλευτών -ακόμα και των υπουργών- θα είναι «κατά συνείδηση», αλλά μετά τις εσωκομματικές αντιδράσεις το μέγαρο Μαξίμου υποχρεώθηκε να επανεξετάσει τη στάση του αφήνοντας πλέον ανοιχτή την επιβολή κομματικής πειθαρχίας. Μάλιστα είναι χαρακτηριστικές και οι πρόσφατες διαρροές σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που συνέδεαν το αντάρτικο βουλευτών με το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, την ώρα που, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν βουλευτές που θέλουν να μπουν στην κυβέρνηση και σε αυτό το πλαίσιο ζυγίζουν τη δημοσιοποίηση της διαφωνίας τους, αφού αυτή θα καταγραφεί.

Και το άλλο ζήτημα έχει να κάνει με τη διαφοροποίηση εν ενεργεία υπουργών. Εδώ ο (προερχόμενος από τον ακροδεξιό ΛΑΟΣ, υπουργός Επικρατείας και «αντ’ αυτού» του πρωθυπουργού στη Βουλή) Μάκης Βορίδης έχει ήδη διαφοροποιηθεί δημοσίως, δηλώνοντας την αντίθεσή του στη ρύθμιση, καθώς και ότι στην περίπτωση που επιβληθεί κομματική πειθαρχία θα παραιτηθεί από υπουργός.

Επίσης σε επίπεδο βουλευτών δημόσιες διαφοροποιήσεις και διαφωνίες στο θέμα του γάμου για τα ομόφυλα ζευγάρια έχουν καταγραφεί από τους Θάνο Πλεύρη, Στράτο Σιμόπουλο, Μάξιμο Χαρακόπουλο και Ανδρέα Κατσανιώτη, ενώ «προβληματισμούς» έχει διατυπώσει ο Δημήτρης Μαρκόπουλος. Οσο για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει ήδη αμφισβητήσει ευθέως μια σειρά από επιλογές του Κυρ. Μητσοτάκη μεταξύ των οποίων και την εξαγγελθείσα ρύθμιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, με την καταψήφιση της τροπολογίας για το μεταναστευτικό έχει εδραιώσει τον ρόλο του σκληρού δεξιού πόλου που διεκδικεί στο κόμμα, καθώς και το να λειτουργεί ανεξάρτητα από κομματικές γραμμές καταψηφίζοντας κυβερνητικές ρυθμίσεις.

Μετά απ’ όλα αυτά καταλαβαίνει κανείς γιατί ο χρόνος έλευσης του νομοσχεδίου παραμένει απροσδιόριστος. Τουλάχιστον έχει αρχίσει να ξεκαθαρίζει δημοσίως ότι το νομοσχέδιο θα προβλέπει και την τεκνοθεσία, όπως προκύπτει από την προχθεσινή δήλωση (Open) του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη ότι «υπάρχει η εξής σύγχυση: Υπάρχει ένα πράγμα που είναι ο γάμος -προφανώς μιλάμε για τον πολιτικό γάμο- όπου η προϋπόθεση ουσιαστικά για να αρθούν οι διαφοροποιήσεις ως προς το ζήτημα της τεκνοθεσίας, αυτό που λέμε υιοθεσία δηλαδή, είναι ο γάμος σε σχέση με το σύμφωνο. Κάποιοι άλλοι βάζουν στη συζήτηση τα ζητήματα παρένθετης μητέρας, τεχνητής γονιμοποίησης». Αφού γάμος χωρίς τεκνοθεσία δεν νοείται.

Γιάννης Μπασκάκης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: