2.12.23

Προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τη δόνηση 7,7 Ρίχτερ στις Φιλιππίνες...



Σεισμός μεγέθους 7,7 βαθμών έπληξε το νησί Μιντανάο των Φιλιππίνων σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC). Η αρχική μέτρηση έδινε 7,5 ή 7,6 Ρίχτερ, αλλά αναθεωρήθηκε προς τα πάνω.

Ο σεισμός είχε... εστιακό βάθος 63 χιλιομέτρων. Προς το παρόν δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Τον αρχικό σεισμό ακολούθησε μετασεισμός της τάξης των 6,1 Ρίχτερ.
Advertisement


Το σύστημα προειδοποίησης για τσουνάμι των ΗΠΑ εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι μετά τον σεισμό, το οποίο εκτιμάται ότι θα φέρει κύματα ενός μέτρου.

Προειδοποίηση για τσουνάμι εξέδωσε και η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιαπωνίας, για τις παράκτιες περιοχές του Ειρηνικού της Ιαπωνίας από την περιοχή Μιγιακοτζίμα-Γιαεγιάμα έως τον νομό Τσίμπα.


Το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι του Ειρηνικού είπε ότι με βάση το μέγεθος και την τοποθεσία του σεισμού, αναμένει τα κύματα τσουνάμι να πλήξουν τις νότιες Φιλιππίνες και τμήματα της Ινδονησίας, του Παλάου και της Μαλαισίας.

Οι αρχές Φιλιππίνων συμβούλεψαν τους κατοίκους των επαρχιών Σουριγκάο ντελ Σουρ και Ανατολικό Νταβάο, στις ανατολικές ακτές του Μιντανάο, να απομακρυνθούν αμέσως σε σημεία με μεγαλύτερο υψόμετρο ή να μετακινηθούν στην ενδοχώρα.

Οι ιδιοκτήτες σκαφών σε λιμάνια, εκβολές ποταμών ή ρηχά παράκτια ύδατα στα ανοικτά των δύο επαρχιών θα πρέπει να ασφαλίσουν τα σκάφη τους και να απομακρυνθούν από την προκυμαία, επισήμανε Σεισμολογική Υπηρεσία στις Φιλιππίνες, ενώ τα σκάφη που βρίσκονται ήδη στη θάλασσα θα πρέπει να παραμείνουν στα ανοιχτά, σε βαθιά νερά, μέχρι να δοθούν περαιτέρω οδηγίες.

Οι αρχές εξηγούν ότι μπορεί η πρόβλεψη για τα κύματα να είναι 1 μέτρο, αλλά τα κύματα μπορούν να είναι ψηλότερα σε κλειστούς κόλπους, όρμους και θαλάσσια στενά.

Οι Φιλιππίνες, ευρισκόμενες στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς», που περιγράφει ένα τόξο από σεισμικά ρήγματα, είναι μια από τις πιο επιρρεπείς σε καταστροφές χώρες του κόσμου, καθώς βιώνουν τακτικούς σεισμούς και ηφαιστειακές εκρήξεις. Επίσης, στο αρχιπέλαγος των Φιλιππίνων καταγράφοντας περίπου 20 τυφώνες και τροπικές καταιγίδες κάθε χρόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: