6.12.23

Το 36% δυσκολεύεται...


Η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (κατά 59%), η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων... θέσεων εργασίας (κατά 54%) και η δημόσια υγεία (κατά 50%) παραμένουν οι απόλυτες προτεραιότητες των Ελλήνων, όπως καταγράφονται στο νέο ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύεται σήμερα σε όλη την Ευρώπη.

Στην έρευνα του Ευρωκοινοβουλίου, το 36% των Ελλήνων δηλώνει ότι δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς τις περισσότερες φορές και 50% των Ελλήνων μερικές φορές. Επίσης, το 87% πιστεύει πως το βιοτικό του επίπεδο θα υποβαθμιστεί σημαντικά το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζοντας την απαισιοδοξία μεταξύ των Ελλήνων πολιτών.

Το ευρωβαρόμετρο του φετινού φθινοπώρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου («Parlemeter 2023») πραγματοποιήθηκε από τον ερευνητικό οργανισμό Verian (πρώην Kantar Public) μεταξύ 25 Σεπτεμβρίου και 19 Οκτωβρίου 2023 και στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. Η έρευνα διεξήχθη πρόσωπο με πρόσωπο, ενώ συνεντεύξεις σε μορφή βίντεο χρησιμοποιήθηκαν επιπρόσθετα στην Τσεχία, τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Μάλτα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 26.523 συνεντεύξεις, 1.014 εκ των οποίων διεξήχθησαν στην Ελλάδα και 504 στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα της Ε.Ε. σταθμίστηκαν ανάλογα με το μέγεθος του πληθυσμού σε κάθε χώρα.

Το 66% των Ελλήνων δηλώνει ότι σε έναν χρόνο από τώρα πιστεύει ότι η οικονομία θα είναι σε χειρότερο σημείο και το 58% ότι το βιοτικό του επίπεδο θα πέσει. Κατά 66% οι Ελληνες πιστεύουν επίσης ότι τα πράγματα κινούνται εσωτερικά προς τη λάθος κατεύθυνση, απαντώντας αυθόρμητα σε σχετική ερώτηση.

Σε προσωπικό επίπεδο πάντως, λένε (κατά 75%) πως τα πράγματα κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές να πλησιάζουν, έκπληξη αποτελούν τα σχετικά αποτελέσματα, ειδικά στην Ελλάδα. Το 75% των πολιτών –σημαντικά υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με το σύνολο της Ε.Ε.– θα ψήφιζε στις ευρωεκλογές αν πραγματοποιούνταν άμεσα, καταγράφοντας μια αύξηση 19 ποσοστιαίων μονάδων. Το 77% μάλιστα θα ήθελε το Ευρωκοινοβούλιο να παίξει πιο σημαντικό ρόλο, αυξάνοντας το ποσοστό αυτό κατά 11%!

Οι Ελληνες ψηφοφόροι ενδιαφέρονται περισσότερο για την ανάμιξη των ευρωβουλευτών σε θέματα δημοκρατίας, προστασίας δικαιωμάτων στην Ε.Ε. και παγκοσμίως, ελευθερίας του λόγου και κράτους δικαίου. Το 87% εκτιμά ότι οι δράσεις στο Ευρωκοινοβούλιο έχουν αντίκτυπο στην καθημερινή τους ζωή.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των πολιτών που έχουν θετική εικόνα για την Ενωση είναι στο 43%. Το 73% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα θεωρεί ότι η χώρα τους έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην Ε.Ε. Στην έρευνα του ευρωβαρόμετρου του Σεπτεμβρίου 2019, αξίζει να σημειωθεί πως μόλις 60% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα απάντησαν ότι θεωρούν πως η χώρα έχει αποκομίσει οφέλη από τη συμμετοχή της στην Ενωση.

Το 70% των πολιτών της Ε.Ε. πιστεύει ότι οι ενέργειες της Ενωσης έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητά τους. Περισσότεροι από ένας στους τρεις θεωρούν την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (36%) και τη δημόσια υγεία (34%) ως τα κύρια θέματα στα οποία πρέπει να δώσει προτεραιότητα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η δράση κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς και η στήριξη της οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ακολουθούν με ελάχιστη διαφορά (29% και για τα δύο), ενώ η σημασία της μετανάστευσης και του ασύλου (18%), που βρίσκονται προς το παρόν στην ένατη θέση, έχει αυξηθεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες μεταξύ των ερωτηθέντων από το φθινόπωρο του 2022.

Οπως αντικατοπτρίζεται επίσης στις πολιτικές προτεραιότητες των πολιτών, οι κοινωνικοοικονομικές δυσχέρειες εξακολουθούν να επηρεάζουν πολλούς Ευρωπαίους, παρά το γεγονός ότι οι δείκτες βελτιώθηκαν ελαφρώς κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Το 73% των ερωτηθέντων (6% χαμηλότερα από την άνοιξη του 2023) πιστεύουν ότι το βιοτικό τους επίπεδο θα υποβαθμιστεί το επόμενο έτος...

Μαρία Ψαρά

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: