27.11.23

Eκτός ελέγχου...


Η ηγεσία της Κουμουνδούρου επιχειρεί να διαχειριστεί τις επιπτώσεις της διάσπασης χρησιμοποιώντας ως μέθοδο damage control... (διαχείριση ζημιάς) μια διπλή τακτική, είτε εμφανίζοντάς τες ως ήσσονος σημασίας είτε με επιθέσεις που πλήττουν την ηθική και πολιτική υπόσταση όσων αποχώρησαν. Ομως ούτε ήσσονος σημασίας είναι οι απώλειες ούτε έχουν την έξωθεν καλή μαρτυρία –ή την έσωθεν από όσους/ες συμβίωναν μαζί στην ίδια στέγη– οι σκιαγραφήσεις περί ελλείμματος πολιτικής ηθικής και καρεκλοκενταυρίασης για την πλειονότητα των αποχωρησάντων στελεχών, πολλοί εκ των οποίων είναι ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα ο Στέφανος Κασσελάκης προσπαθεί να κάνει εξωστρεφείς κινήσεις και μάλιστα επέλεξε με την ηγετική ομάδα που τον περιβάλλει να ανταποκριθεί στην πρόταση του πρώην υπουργού Νίκου Κοτζιά για διάλογο ενότητας και συνεργασίας όλων των δημοκρατικών και προοδευτικών δυνάμεων.

Ο μαγικός αριθμός δέκα
Μετά την έξοδο της λεγόμενης αριστερής πτέρυγας πολλαπλασιάστηκαν τα πυρά κατά της αποχώρησης των 6+6/ομάδας Αχτσιόγλου, που οι εννέα βουλευτές της (Σία Αναγνωστοπούλου, Εφη Αχτσιόγλου, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Φερχάτ Οζγκιούρ, Θεανώ Φωτίου, Αλέξης Χαρίτσης) συγκροτούν νέα κοινοβουλευτική ομάδα από κοινού με τους δύο βουλευτές της Ομπρέλας (Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πέτη Πέρκα). Οπως όλα δείχνουν, επικεφαλής της ΚΟ θα είναι ο Αλ. Χαρίτσης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ως αύριο Δευτέρα θα έχουν κατανεμηθεί οι κοινοβουλευτικές αρμοδιότητες και θα έχει δοθεί όνομα –με τίτλο που θα εκπέμπει ενωτικό χαρακτηριστικό της Αριστεράς–, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα γίνουν συζητήσεις για τη συγκρότηση πολιτικού φορέα.

Οι διαρροές από διάφορες πηγές, χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί, ανέφεραν ότι υπήρξε προσπάθεια να αποχωρήσουν δέκα βουλευτές κατά την έξοδο της ομάδας Αχτσιόγλου, ώστε να έχει αυτονομημένη δυναμική απέναντι και στην ομάδα Τσακαλώτου, με την οποία έχουν πολιτικές διαφορές. Με την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχουν δυνατότητες κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης, ομιλία του επικεφαλής σε προ ημερησίας διάταξης συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών και άλλα προνόμια. Το βάπτισμα του κοινοβουλευτικού πυρός θα δοθεί στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

«Πόλεμος των ρόδων»
Ο «πόλεμος των ρόδων» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκαλεί κραδασμούς και εκπέμπει ξανά, αλλά με διαφορετικό τρόπο, μια μάχη και εντός της Κουμουνδούρου για το ύφος και την ουσία της κριτικής που ασκείται στους αποχωρούντες. Αν και έχει τεθεί σε προτεραιότητα ο στόχος να κλείσει η εσωστρέφεια και το βλέμμα να στρέφεται στην επόμενη μέρα, ο ίδιος ο πρόεδρος Στέφ. Κασελάκης μοιάζει να χρησιμοποιεί μια λεκτική ρομφαία που ουσιαστικά δείχνει πώς θα αντιμετωπιστεί στο μέλλον και όποιος σήμερα αντιπολιτεύεται εσωτερικά και αύριο αποφασίσει την έξοδό του. Η δήλωση Κασσελάκη προς την Εφ. Αχτσιόγλου και τους βουλευτές που δεν επέστρεψαν την έδρα τους υπήρξε εξοντωτικά καταιγιστική και με χαρακτηριστικά προσωπικής επίθεσης, με κατηγορίες για το όνειρο της καρέκλας, για «αφόρτιστους της ενότητας» και «φορτισμένους για διάσπαση». Η ανταπάντηση περί «χυδαιότητας» από την πλευρά της ομάδας 6+6 ήταν άμεση.

Ηταν μία μέρα μετά την απόφαση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας της περασμένης Πέμπτης, που κατέστη δυνατό να βγει ομόφωνα με προσθαφαιρέσεις, καθώς μεταξύ των μελών της περιλαμβάνονται στελέχη που διαφοροποιούνται από την ηγεσία, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας. Αν και σκληρή και επιθετική προς τους αποχωρήσαντες, ήταν πολιτική. Το ίδιο και η πρώτη δήλωση της Κουμουνδούρου μετά την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου, που είχε περισσότερο πολιτικά χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντάς την την πρώτη διάσπαση που έγινε εκτός πολιτικών οργάνων και κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και ουσιαστική διαφωνία.

Τριβές για το συνέδριο
Και στην Ευρωβουλή οι εξελίξεις είναι μπροστά μετά την αποχώρηση του Δημήτρη Παπαδημούλη και νωρίτερα του Πέτρου Κόκκαλη, που ενδεχομένως να έχουν κάποια συνεργασία με την ομάδα Αχτσιόγλου – Τσακαλώτου.

Πάντως στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου οι αντιθέσεις δεν λείπουν μεταξύ των στελεχών. Μάλιστα το ζήτημα του συνεδρίου είναι κρίσιμο. Ηδη υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Ο Διον. Τεμπονέρας πρότεινε το έκτακτο συνέδριο να γίνει τον Ιανουάριο του 2024 αντί για τον Φεβρουάριο, όπως έχει οριστεί, ενώ άλλα στελέχη που στηρίζουν τη νέα ηγεσία προτείνουν είτε να μεταφερθεί για αργότερα –ακόμη και μετά τις ευρωεκλογές– είτε να λάβει άλλη μορφή.

Βουλή: Νέα δεδομένα στην κοινοβουλευτική κονίστρα
Την ανατροπή των κοινοβουλευτικών ισορροπιών δρομολόγησε η ανεξαρτητοποίηση των εννέα βουλευτών από τον ΣΥΡΙΖΑ και η επικείμενη συγκρότηση νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Καταρχάς, η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου και των δύο μειονοτικών βουλευτών Χουσεΐν Ζεϊμπέκ και Φερχάτ Οζγκιούρ έχει αποτέλεσμα ο ΣΥΡΙΖΑ να αριθμεί πλέον 36 από 45 βουλευτές. Παρά ταύτα, διατηρεί τον τίτλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει 32 βουλευτές, γεγονός που προσφέρει απόσταση ασφαλείας στην Κουμουνδούρου.

H συγκρότηση νέας ΚΟ από την επανασύνδεση των 6+6 με την Ομπρέλα αναμένεται να διαμορφώσει για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά εννιακομματική Βουλή. Η νέα ΚΟ θα είναι έβδομη σε κοινοβουλευτική δύναμη καθώς θα αριθμεί έντεκα βουλευτές, τη στιγμή που η Νίκη έχει δέκα και η Πλεύση Ελευθερίας έξι. Μπορεί η ΚΟ των Σπαρτιατών να έχει ισάριθμους βουλευτές, όμως το γεγονός ότι το μόρφωμα συμμετείχε στις εθνικές εκλογές το διατηρεί στη θέση της έκτης κοινοβουλευτικής δύναμης.

Η συγκρότηση ΚΟ θα δώσει το δικαίωμα στον πρόεδρο (πιθανότατα θα είναι ο Αλέξης Χαρίτσης) και στα μέλη της να αποκτήσουν συγκεκριμένο αριθμό επιστημονικών συνεργατών και γραφεία στη Βουλή. Ομως δεν θα δικαιούνται κρατική χρηματοδότηση, καθώς το νέο σχήμα δεν συμμετείχε στις εθνικές εκλογές...

Παναγιώτα Μπίτσικα

documentonews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: