5.11.23

Ενας πρώην CEO σε πόλεμο με τα... ταμπελάκια...



Για πολλά μπορεί να κατηγορήσει κανείς τον υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, όχι όμως ότι αποφεύγει να καταλογίσει ευθύνες... στους άλλους. Καμιά φορά μάλιστα «δεν βουτάει τη γλώσσα στο μυαλό» πριν μιλήσει, με αποτέλεσμα να του ξεφεύγουν χοντράδες, όπως ότι η Επιτροπή Ανταγωνισμού τάχα «δεν έχει επιβάλει ούτε ένα πρόστιμο», όταν μόνο το 2022 επέβαλε πρόστιμα 32 εκατομμυρίων ευρώ...


Την κόντρα του με την Ανεξάρτητη Αρχή ακολούθησε η πανηγυρική ανακοίνωση των δύο «προστίμων-μαμούθ» σε πολυεθνικές εταιρείες, μαζί με τις αποφασιστικές δηλώσεις ότι «δεν θα επιτρέψουμε η ελληνική αγορά να γίνει ξέφραγο αμπέλι».

Παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος αντιγράφοντας την Κριστίν Λαγκάρντ έχει ήδη πάρει το όπλο του κατά του «πληθωρισμού της απληστίας», ακόμα και αν ρίχνει κυρίως άσφαιρα λεκτικά πυρά, ο υπουργός Ανάπτυξης κήρυξε τον ανένδοτο κατά της αισχροκέρδειας. «Δεν πάει άλλο, η ακρίβεια είναι μεγάλη, τα νοικοκυριά πιέζονται», είπε στην τηλεόραση, κάνοντας αυτό για το οποίο κατηγορεί τους υπόλοιπους: εύκολες διαπιστώσεις και μάλιστα εκ των υστέρων.

Λες και δεν κυβερνά η Ν.Δ. τα τελευταία πέντε χρόνια, λες και δεν ξεκίνησε ο πληθωρισμός να σκαρφαλώνει πριν από τρία χρόνια και έκτοτε δεν έχει σταματήσει, ακόμα και αν η ταχύτητα των ανατιμήσεων αυξομειώνεται. Ο ίδιος ο κ. Σκρέκας από τη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας μας καθησύχαζε το φθινόπωρο του 2021 ότι «ένα μέσο νοικοκυριό δεν θα δει σχεδόν καμία αύξηση στο ρεύμα» και αν δει, θα είναι το πολύ 1-2 ευρώ (μάλλον ξέχασε να προσθέσει κάνα-δυο μηδενικά).

Ως ο υπουργός που κλήθηκε να διαχειριστεί ίσως την πιο σοβαρή ενεργειακή κρίση της τελευταίας πεντηκονταετίας, δεν απέφυγε τις παλινωδίες. Ενώ στην αρχή αρνούνταν να αναγνωρίσει το πρόβλημα στις πραγματικές του διαστάσεις, τελικά το τσουνάμι ενεργειακών ανατιμήσεων έφτασε να κοστίσει στο Δημόσιο πάνω από 10 δισ. ευρώ.

Πρακτικά τα χρήματα που βγήκαν από τον κρατικό προϋπολογισμό, άρα και από τους πολίτες που τον χρηματοδοτούν μέσω της φορολογίας, χρησιμοποιήθηκαν για να επιδοτήσουν τα κέρδη των παραγωγών και προμηθευτών ενέργειας, τα οποία συνέχισαν να αβγατίζουν.

Χρειάστηκε να κυλήσει ένας χρόνος τσουχτερών αυξήσεων στα τιμολόγια, για να «παγώσει» το καλοκαίρι του 2022 η ληστρική ρήτρα αναπροσαρμογής, υπό το βάρος της κατακραυγής για την πασιφανή εξαπάτηση με τα «μικρά γράμματα» των λογαριασμών, μετά από συλλογικές αγωγές καταναλωτών.

Ακόμα και μετά τη νομοθέτηση των μέτρων για τα τιμολόγια ενέργειας και τους μηχανισμούς ανάκτησης έστω και κάποιων από τα υπερέσοδα των εταιρειών, τον Νοέμβριο του 2022, πέρασε άλλος ένας χρόνος για να υπογραφεί η ΚΥΑ που αφορά τα έσοδα των παρόχων της λιανικής, κάτι που έγινε πριν από λίγες ημέρες, στις 31 Οκτωβρίου του 2023.

Ηταν Μάιος του 2021 όταν ο κ. Σκρέκας, υπό την ιδιότητα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είχε αναγγείλει σε συνέντευξή του στον συντάκτη της «Εφ.Συν.» Αρη Χατζηγεωργίου ότι «το επόμενο διάστημα θα ανακοινώσουμε ένα πλέγμα δράσεων που θα δημιουργήσει ένα ενεργειακό δίχτυ ασφαλείας στα ευάλωτα νοικοκυριά, επιδοτώντας μέσα από τους δήμους την κατασκευή φωτοβολταϊκών όπου η ενέργεια που θα παράγεται θα διοχετεύεται σε χαμηλές έως μηδενικές τιμές στα ευάλωτα νοικοκυριά». Το διάστημα αυτό κράτησε... άλλα δυόμισι χρόνια, αφού το σχετικό πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει φέτος.

Επιστρέφοντας στα γνώριμα λημέρια του υπουργείου Ανάπτυξης τον Ιούνιο του 2023, στο οποίο είχε υπηρετήσει την περίοδο 2014-15 επί κυβέρνησης Σαμαρά, o 50χρονος σήμερα γαλάζιος πολιτευτής, ο οποίος εκλέγεται ανελλιπώς από το 2012 βουλευτής Τρικάλων με τη Ν.Δ., πρώτος σε σταυρούς από το 2015, έχει πλέον ρίξει το βάρος του στην καταπολέμηση της ακρίβειας στα καταναλωτικά αγαθά.


Σκίτσο του Πέτρου Ζερβού

Εχοντας μακρά θητεία ως διευθυντικό στέλεχος σε εταιρείες τροφίμων και ποτών (υπήρξε συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία που εισάγει και διακινεί το ενεργειακό ποτό Red Bull), γνωρίζει καλά τους μηχανισμούς τιμολόγησης των προμηθευτών.

Γι’ αυτό και όταν τρίζει τα δόντια στις πολυεθνικές, ανακοινώνοντας «τα μεγαλύτερα πρόστιμα που έχουν μπει ποτέ», μαζί με το μαστίγιο των ελέγχων για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους, κρατάει το καρότο της διαφήμισης, μέσα από τα «εκπτωτικά ταμπελάκια», της πρωτοβουλίας για μόνιμη μείωση τιμής.

Το κέρδος για τον καταναλωτή παραμένει αμφίβολο, ενώ ο πληθωρισμός ξαναπαίρνει την ανηφόρα, όπως αποτυπώθηκε στις εκτιμήσεις της Εurostat για τον Οκτώβριο, που δείχνουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στην Ελλάδα να ανεβαίνει, ενώ στην Ευρώπη μειώνεται.

Αν και γόνος του βουλευτή της Ν.Δ. Θεόδωρου Σκρέκα, δεν επαναπαύτηκε στις δάφνες του πατέρα του και ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις πριν μεταπηδήσει στην πολιτική. Πάντως όταν ο Θεόδωρος Σκρέκας διορίστηκε πρόεδρος της ΛΑΡΚΟ από την κυβέρνηση Καραμανλή, φρόντισε να διορίσει τη σύζυγο του γιου του ως υποδιευθύντρια και τον συμπέθερό του, πατέρα της νύφης, απόστρατο Χωροφυλακής, ως διευθυντή Ασφαλείας.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου της «Εφ.Συν.» για την οικογενειακή εμπλοκή του στη ΛΑΡΚΟ, ο Κώστας Σκρέκας απάντησε ότι «είναι κάτι που συνέβη 5 χρόνια πριν ασχοληθώ εγώ με την πολιτική» και ότι «τώρα προχωράμε μπροστά».

Γιατί τον επιλέξαμε

Αναλαμβάνοντας το υπουργείο Ανάπτυξης, με ψαλιδισμένες αρμοδιότητες αφού τα ευρωπαϊκά προγράμματα έχουν αφαιρεθεί από το χαρτοφυλάκιό του, ο Κώστας Σκρέκας παρέλαβε και την καυτή πατάτα της καταπολέμησης της ακρίβειας. Παρά τις δηλώσεις του ότι «σε αυτή τη μάχη πρέπει να είμαστε όλοι μαζί», δεν διστάζει να πετάξει το μπαλάκι στους άλλους, επιτιθέμενος στην Ανεξάρτητη Αρχή της Επιτροπής Ανταγωνισμού ότι «δεν κάνει ελέγχους για την ακρίβεια», αυτό ακριβώς που οφείλει να κάνει το υπουργείο του.

Αφροδίτη Τζιαντζή

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: