«Να μην ασχολούμαστε με όσα συμβαίνουν στην αντιπολίτευση. Η δική μας αντιπολίτευση είναι τα προβλήματα των πολιτών», ανέφερε ο... Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή περιοδεία του στην Φθιώτιδα, ωστόσο γεγονός είναι ότι οι χαμηλές δημοσκοπικές επιδόσεις όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης διευκολύνουν το έργο της κυβέρνησης.
Ίσως δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την περίοδο, στην αρχή της δεύτερης θητείας της και με τα κόμματα της μειοψηφίας να απέχουν παραπάνω από 20 ποσοστιαίες μονάδες από τη ΝΔ, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή αρκετά «δύσκολα» νομοσχέδια, που προκαλούν αντιδράσεις, αλλά οι συνθήκες προκειμένου να γίνουν νόμοι του κράτους είναι περισσότερο κατάλληλες παρά ποτέ.
Οι φορολογικές ρυθμίσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες, για παράδειγμα, που βρίσκονται σε δημόσια διαβούλευση έχουν προκαλέσει τις έντονες διαμαρτυρίες των εμπλεκομένων επαγγελματικών ομάδων, ενώ σύσσωμη σχεδόν η αντιπολίτευση εμφανίζεται αρνητική για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ξένα ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα έρθει μέσα στον Δεκέμβριο.
Ωστόσο βούληση του κ. Μητσοτάκη είναι να προχωρήσει, έστω και αν έχει κόστος από τη συγκεκριμένη απόφασή του. «Δεν είναι η πρώτη φορά που σας μιλώ για μεταρρυθμίσεις που ίσως ξεβολέψουν κάποιους, αλλά θα ωφελήσουν τους πολλούς. Κι αν υπάρξει κόστος από αυτές τις συγκρούσεις, αυτή η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να το αναλάβει. Γιατί ας μην ξεχνάμε ότι μία από τις μεγάλες παγίδες της δεύτερης τετραετίας είναι ο συμβιβασμός», ανέφερε ο πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του για τη συνέχεια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πάντως ότι στον τελικό απολογισμό οι μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης, πέρα από τα επιμέρους παράπονα ελέω συντεχνιακών και άλλων συμφερόντων, τυγχάνουν ευρείας αποδοχής από την κοινωνία και με ικανοποίηση είδαν τα ευρήματα από τη χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse (για τον ΣΚΑΪ). Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για να αξιολογηθεί η πρόταση του νέου τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, το 59% απαντά ότι κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ενώ και το 47% από τους αυτοαπασχολούμενους διάκειται θετικά στη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Επούλωση πληγών
Προφανώς, βεβαίως, τα πράγματα θα ήταν πιο δύσκολα, εφόσον η κυβέρνηση δεν είχε απέναντί της μια ανίσχυρη (έστω δημοσκοπικά) αντιπολίτευση, ενώ και ο χρόνος μέχρι τις επόμενες εκλογές κρίνεται επαρκής για να επουλωθούν τυχόν πληγές που θα ανοίξουν τώρα.
Την ίδια ώρα, στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην κεντροαριστερά και δη στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ήταν καυστικός, κληθείς να σχολιάσει τα νέα δεδομένα με την αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου: «Η σημερινή (χθεσινή) εξέλιξη μας κάνει να σκεφτούμε και να αναλογιστούμε τελικά ποια ήταν η κατάληξη όλου αυτού που ξεκίνησε πριν από κάποια χρόνια, αυτοί οι οποίοι θα έσωζαν τη χώρα, την Ευρώπη, τον κόσμο. Που έταζαν στους πάντες τα πάντα, που χρησιμοποίησαν ως «όπλο» τους τον μηδενισμό, τον έντονο λαϊκισμό, τις επιθέσεις, τι κατάληξη είχε όλο αυτό».
Αυτό, τόνισε, «νομίζω είναι ένα σημαντικό νέο, ένα σημαντικό μάθημα για όλους μας, για το πού οδήγησε τελικά αυτή η τακτική. Και στο τέλος της ημέρας, κάθε επιλογή, κάθε απόφαση οποιουδήποτε βουλευτή, οποιουδήποτε κόμματος την κρίνουν οι Έλληνες πολίτες. Αυτοί είναι οι τελικοί κριτές»...
Φίλιππος Πανταζής
euro2day.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου