Η συζήτηση για τη χρεοκοπία είναι παλιά. Ο τρόπος με τον οποίο κάθε φορά διεξάγεται, ανορθολογικά και στρεψόδικα, επιβεβαιώνει σε μεγάλο βαθμό τη γενικότερη παθογένεια του πολιτικού μας συστήματος. Τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Κανείς δεν μιλά με ειλικρίνεια.
Επικρατούν μικροκομματικά φίλτρα. Και... σχεδόν όλοι ενδιαφέρονται για τη δικαίωσή τους, πετώντας το μπαλάκι στον πολιτικό αντίπαλο. Και κάπως έτσι η αλήθεια πάει περίπατο. Δεν διορθωνόμαστε και επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη.
Ο καθένας δικαιούται να έχει την οπτική του και τις πολιτικές του προτιμήσεις. Ωστόσο, στην οικονομία οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Το 2009, η κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή παρέδωσε μια εκτροχιασμένη οικονομία. Ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ ήταν στο 127% και τα «δίδυμα ελλείμματα» δυσθεώρητα (στο 15% το δημοσιονομικό έλλειμμα και το εξωτερικό έλλειμμα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως).
Πρόκειται για αδιάψευστα στοιχεία που έχει επιβεβαιώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Τα όσα επώδυνα ακολούθησαν έμοιαζαν αναπόφευκτα. Αυτά τα στοιχεία ο ΣΥΡΙΖΑ επί πολλά χρόνια τα συσκότιζε εξαιτίας της άτυπης συμμαχίας του με τους καραμανλικούς. Οταν αυτή η ιδιόμορφη σύμπλευση ξεθώριασε, θυμήθηκαν να πουν κάποιες κουβέντες για την καταστροφική δημοσιονομικά διακυβέρνηση 2004-2009. Αλλά και πάλι, το αφήγημα ώς σήμερα χωλαίνει… Παράδειγμα, οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Κασσελάκη...
Ολα τα κόμματα που κυβέρνησαν έχουν ευθύνες. Μικρότερες ή μεγαλύτερες. Και η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που υποσχέθηκε σκίσιμο μνημονίων και έκανε μια δαπανηρή διαπραγμάτευση που οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο. Αν υπήρχαν βούληση και σθένος, θα μπορούσε να συγκροτηθεί μια εξεταστική επιτροπή για την οικονομία από την ένταξη της χώρας στην ευρωζώνη μέχρι τώρα, περίοδος που περιλαμβάνει τους πάντες. Είχε προταθεί επί προεδρίας της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά αλλά απορρίφθηκε μετ’ επαίνων...
Δημήτρης Κουκλουμπέρης
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου