24.11.23

Ιδιώτες, η μόνη απάντηση...


Oταν ένας πρωθυπουργός επιλέγει, ήδη από την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη Θεσσαλία, να ευχαριστήσει την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τον ΣΕΒ, η συνέχεια είναι αναμενόμενη. Άλλωστε, όποια κι αν είναι η... ερώτηση, η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι πάντα η ίδια: ιδιώτες.

Ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε και χθες να ξεφύγει από τις ευθύνες του για όσα δεν έπραξε. Και έφτασε να αποδώσει στην... αναποτελεσματική γραφειοκρατία των Βρυξελλών ουσιαστικά την παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως μοναδική χώρα-μέλος της Ε.Ε. που δεν έχει επικαιροποιήσει τους χάρτες κινδύνου για τις πλημμύρες, κι ας είχε παραλάβει σχέδια διαχείρισης από την κυβέρνηση Τσίπρα. Δεν το λες και πολύ φιλοευρωπαϊκή και εκσυγχρονιστική στάση. Ωστόσο, άλλο είναι το βασικό πρόβλημα: 

τα πολύ στενά όρια που προκαθόρισε για τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση ενός από τα μεγαλύτερα σύγχρονα προβλήματα του πλανήτη. Αναφερόμενος στις επιστημονικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τα έργα υποδομών, ο Κ. Μητσοτάκης προδιέγραψε ότι αυτές θα πρέπει να κινούνται «εντός ενός κόστους το οποίο μπορούμε να αντέξουμε και να χρηματοδοτήσουμε». Κι αυτό το είπε ομνύοντας στην επιστήμη. Κι αμέσως μετά επιτέθηκε ξανά στους επιστήμονες, κάνοντας πως αγνοεί ότι κλιμακώνονται διεθνώς οι αντιδράσεις για την εκδικητική υπονόμευση του Εθνικού Αστεροσκοπείου από τον ίδιο…

Η οικονομική φιλοσοφία του σχεδίου για το οποίο κομπορρημονεί ο Κ. Μητσοτάκης έγινε ακόμα πιο φανερή όταν φρόντισε να τονίσει ότι «οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι ούτε πολλαπλασιάζονται αυτόματα». Ως πρωθυπουργός θα όφειλε να γνωρίζει ότι έργο μιας δημοκρατικής Πολιτείας είναι να ανακατανέμει τους πόρους προς όφελος των εκάστοτε αναγκών της κοινωνίας. 

Και να αυξάνει τους πόρους φορολογώντας αυτούς τους οποίους ευχαριστεί, αφού τους έχει συνηθίσει να βλέπουν το κράτος ως «πατερούλη». Άλλωστε, μία από τις ελάχιστες προτάσεις του ήταν η παραπομπή, για άλλη μια φορά, στην ιδιωτική ασφάλιση, όχι μόνον για επιχειρήσεις αλλά και για απλές κατοικίες, οι ιδιοκτήτες των οποίων ήδη βομβαρδίζονται από τα σχετικά διαφημιστικά μηνύματα εταιρειών του κλάδου. Σαν έτοιμες από καιρό…

Λάμπρος Αθ. Τσουκνίδας

ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: