Η συνέντευξη του Αντώνη Σαμαρά στην «Καθημερινή της Κυριακής» ασφαλώς ήταν ένα ηχηρότατο, από τα δεξιά, χτύπημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στην ηγεσία της Ν.Δ. Ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβήτησε ευθέως την κυβερνητική πολιτική στα ελληνοτουρκικά, στο μεταναστευτικό, στο φορολογικό νομοσχέδιο, στον... γάμο των ομοφύλων. Σε όλα όσα, δηλαδή, απασχολούν την τρέχουσα επικαιρότητα.
Την εξήγηση γι’ αυτό το χτύπημα, εμμέσως πλην σαφώς –σαφέστερα δεν γινόταν–, την έδωσε ο ίδιος, στην ίδια συνέντευξη, όπου ανάμεσα σε άλλα είπε: «Η κοινωνία κινείται δεξιότερα –όχι μόνο στην Ελλάδα– και στην Ευρώπη. Παντού! Δείτε τι έγινε προχθές και στην Ολλανδία...». Κι αμέσως μετά, απαντώντας για το αν διατρέχει κάποιο κίνδυνο η Ν.Δ., υπογράμμισε: «Κινδυνεύει μόνο από τον εαυτό της. Οταν στοχεύει αποκλειστικά στο “κέντρο” –τη στιγμή που η κοινωνία κινείται δεξιότερα– κινδυνεύει να χάσει την ισορροπία της...».
Είναι απολύτως σαφές ότι ο πρώην πρωθυπουργός πιστεύει πως το κυβερνητικό κόμμα πρέπει να μετακινηθεί δεξιότερα από εκεί που βρίσκεται σήμερα, να γίνει δηλαδή Ακροδεξιά στη θέση της Ακροδεξιάς, καλύπτοντας ταυτόχρονα τον χώρο της παραδοσιακής Δεξιάς και το έλλειμμα απειλητικής αντιπολίτευσης εξ αριστερών της Ν.Δ. Ετσι ερμηνεύει την ελληνική και ευρωπαϊκή πραγματικότητα – πέραν των δικών του ιδεοληψιών.
Σε ό,τι αφορά την Ευρώπη, έχει δίκιο. Η Ακροδεξιά στη γηραιά ήπειρο φαίνεται να καλπάζει. Κι αυτό δεν αφορά μόνο την απροσδόκητη νίκη του Γκέερτ Βίλντερς στις εκλογές στην Ολλανδία. Στη Γαλλία η Μαρίν Λεπέν είναι ισχυρότατη. Στην Ιταλία πρωθυπουργός είναι η Τζόρτζια Μελόνι. Στη Φινλανδία κυβερνούν οι ακροδεξιοί. Στη Γερμανία το ακροδεξιό κόμμα AfD αναδεικνύεται στις μετρήσεις της κοινής γνώμης το δεύτερο ισχυρότερο κόμμα στη χώρα, ενώ στην Αυστρία το ακροδεξιό FPO εμφανίζεται να είναι πρώτο στις προτιμήσεις των πολιτών. Τέλος, θεωρείται πολύ πιθανό η Ακροδεξιά να αναδειχτεί, στις ευρωεκλογές, η δεύτερη δύναμη του Ευρωκοινοβουλίου.
Είναι απολύτως λογικό και αναμενόμενο ότι αυτό το κύμα αργά ή γρήγορα θα χτυπήσει και την πόρτα της Ελλάδας, κάτι που ο κ. Σαμαράς το αντιλαμβάνεται και, μάλλον, θέλει να το εκφράσει καταθέτοντας τη δική του πολιτική πλατφόρμα για τη μετακίνηση της Ν.Δ. ακόμη πιο δεξιά. Θα μπορούσε να πει κανείς πως αυτό είναι πρόβλημα της Ν.Δ. Αλλά δεν είναι. Είναι πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας και πρέπει να αντιμετωπιστεί...
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.