8.11.23

Δυσφορία για το διπλό ταμπλό...


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πίστεψε ότι αν προλάβαινε να ακούσει τον Κώστα Καραμανλή στην εκδήλωση που πραγματοποιούνταν στη ...μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου, προτού μεταβεί στην άλλη εκδήλωση που γινόταν προς τιμήν του Κώστα Σημίτη, θα γλίτωνε τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Εξ ου και υπήρξε η αλλαγή ώρας στην ομιλία του κ. Καραμανλή, προκειμένου ο πρωθυπουργός να τα προλάβει όλα.

Ελα όμως που πολλά στελέχη της Ν.Δ., και ειδικά στελέχη προσκείμενα στην καραμανλική τάση του κόμματος (που δεν ξεχνούν ότι Κ. Καραμανλής και Κ. Σημίτης ήταν πολιτικοί αντίπαλοι), δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την επιλογή του Κυρ. Μητσοτάκη να σπεύσει να αποχωρήσει αμέσως μετά την ομιλία του Κ. Καραμανλή ούτως ώστε να βρεθεί στο ακροατήριο της ομιλίας του Κ. Σημίτη. «Γαλάζια» στελέχη, που σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για την πρωθυπουργική αυτή κίνηση, εισπράττουν τη στάση του κ. Μητσοτάκη ως επιλογή του να αγνοήσει ένα κομμάτι της Ν.Δ.

Ενδεικτικές του κλίματος στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι οι χθεσινές αιχμές του ιστορικού στελέχους της «γαλάζιας» παράταξης Νικήτα Κακλαμάνη. Ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε (Παραπολιτικά 90,1) ότι ο ίδιος δεν θα πήγαινε στην εκδήλωση για τον Κ. Σημίτη, εξηγώντας ότι «δεν θα πήγαινα πρώτον διότι ήμουν ομιλητής εκεί (σ.σ. στην εκδήλωση στη μνήμη της Μαριέττας Γιαννάκου) και, δεύτερον, εγώ έχω εκπεφρασμένη διαχρονική άποψη», προσθέτοντας ότι «τον σέβομαι τον άνθρωπο, δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτό, αλλά ήμουνα πάντα απέναντί του σε βασικές επιλογές που είχε κάνει» και σημειώνοντας ότι «εγώ δεν έχω μάθει να κάνω τον Φαρισαίο και άλλα να λέω δημόσια και μετά να πηγαίνω να χειροκροτώ. Επαναλαμβάνω σέβομαι τον κ. Σημίτη, πάρα πολύ μάλιστα, αλλά από την άλλη μεριά ήταν και εξακολουθεί να είναι ιδεολογικός μου αντίπαλος με τον οποίο έχω βασικές διαφορές».

Μάλιστα ρωτήθηκε αν η «λαϊκή Δεξιά» είναι περιθωριοποιημένη σήμερα στη Ν.Δ. και απάντησε: «Αν κρίνω από τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών και ποιοι άνθρωποι εξελέγησαν (σ.σ. συνυπολογίζοντας την εκλογή των γαλάζιων ανταρτών, όρο που τοποθέτησε σε εισαγωγικά) θα σας έλεγα ακριβώς το αντίθετο σε ό,τι αφορά τη λαϊκή βάση της παράταξής μου. Οταν η κοινωνική βάση είναι τέτοια δεν περιθωριοποιείται ποτέ. Ξέρω τι θέλετε να ακούσετε ότι έχουμε σχεδόν τακτοποιήσει τα μισά ορφανά του κ. Σημίτη, εντάξει αυτό το έχω ξαναπεί, δεν είναι η πρώτη φορά».

Τα μηνύματα Καραμανλή
Και βέβαια ο κ. Κακλαμάνης με τις δηλώσεις του αυτές εκφράζει πολλούς μέσα στη Ν.Δ. Την ίδια ώρα τα μηνύματα που έστειλε κατά την ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής, θίγοντας ζητήματα όπως αυτό της αλαζονείας στην εξουσία και εκείνο του σεβασμού στη θεσμική τάξη ως «ύψιστο καθήκον της εκάστοτε κυβέρνησης», εκλαμβάνονται από πολλά «γαλάζια» στελέχη ως προβολές που απευθύνονται στη σημερινή κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό. Μάλιστα η πεποίθηση αυτή ενισχύεται στα ίδια στελέχη από λέξεις που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο πρώην πρωθυπουργός, όπως η λέξη «ενσυναίσθηση» που στην ομιλία λογίζεται ως προτέρημα απέναντι στο αρνητικό χαρακτηριστικό της «δίψας» για εξουσία.

Στο μεταξύ, από την πλευρά του μεγάρου Μαξίμου, για την επιλογή του πρωθυπουργού να παρευρεθεί και στις δύο εκδηλώσεις, ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος απάντησε ότι «εμείς είμαστε πιστοί στις αρχές και στις αξίες της παράταξής μας. [...] Ομως, μας ενδιαφέρουν και οι διευρύνσεις, μας ενδιαφέρουν οι συγκλίσεις και είναι πολύ σημαντικό, όταν έρχονται άνθρωποι –προφανώς δεν αναφέρομαι στον πρώην πρωθυπουργό– να συνταχθούν και από άλλους πολιτικούς χώρους». Την ώρα βέβαια που οι δύο εκδηλώσεις και η διπλή εμφάνιση του πρωθυπουργού εξακολουθούν να προκαλούν εσωκομματικές αναταράξεις στη Ν.Δ...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: