21.11.23

Στις «ζυγαριές» του μεγάρου Μαξίμου...


Tις δημοσκοπήσεις που καταγράφουν τη φθορά της κυβέρνησης και τη δυσαρέσκεια μεγάλου ποσοστού των πολιτών για τα πεπραγμένα της ...βλέπουν στο μέγαρο Μαξίμου, ενώ ακούνε και την κριτική από μέρος του δικού τους ακροατηρίου που τους εγκαλεί ότι η κυβέρνηση «έχει κάτσει» και ότι δεν προχωρά σε «μεταρρυθμίσεις».

Υπό την πίεση αυτή, στο Μαξίμου θέλουν να παρουσιάσουν μια εικόνα εντονότερης δραστηριοποίησης της κυβέρνησης στο πεδίο των «μεταρρυθμίσεων» που σχεδιάζουν και ιδίως αυτών που φέρουν έντονα το ιδεολογικό τους πρόσημο, όπως η γνωστή ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης στη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων μέσω προσπάθειας να παρακαμφθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος με επίκληση του άρθρου 28 περί διακρατικών συμφωνιών.

Σε αυτό το πλαίσιο, στην κυβέρνηση προγραμματίζουν να παρουσιάσουν το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μέσα στον Δεκέμβριο. Φυσικά η επιδίωξη του πρωθυπουργού να εφαρμόσει τη νεοφιλελεύθερης έμπνευσης πολιτική του για τα πανεπιστήμια αναμένεται να προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις, όμως στο Μαξίμου προτιμούν να έρθουν αντιμέτωποι με τις αντιδράσεις αυτές σε μια συγκυρία, όπως η σημερινή, όπου δεν υπάρχει ένας ισχυρός αντίπαλος πόλος απέναντί τους στο πολιτικό σκηνικό.

Το άλλο ζήτημα είναι αυτό της ρύθμισης για τον πολιτικό γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει –επιχειρώντας να απευθυνθεί στο προοδευτικό ακροατήριο– αλλά μετά το έβαλε στον «πάγο» μπροστά στις αντιδράσεις από τη σκληρή Δεξιά πτέρυγα και τους ακροδεξιούς του κόμματός του. Και αφού πρώτα, υποκύπτοντας στις αντιδράσεις αυτές, έδειξε ότι δεν θα επιβάλει κομματική πειθαρχία, δίνοντας το ελεύθερο αν θέλουν να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο, όχι μόνο στους βουλευτές του, αλλά ακόμα και στους υπουργούς του (με το πρωτοφανές να μην παραιτηθούν).

Παρ’ όλα αυτά τις τελευταίες μέρες υπήρξαν δημοσιεύματα που έλεγαν ότι η σχετική ρύθμιση θα έρθει μέχρι τις γιορτές. Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε χθες ότι δεν έχει «κάτι νεότερο για το χρονοδιάγραμμα», ενώ κυβερνητικές πηγές άφηναν χθες ανοιχτό το πότε πρόκειται να έρθει η ρύθμιση, μένοντας στην επίσημη δήλωση του πρωθυπουργού: «εντός τετραετίας» και στέλνοντας το μήνυμα ότι ο χρόνος δεν έχει ακόμα αποφασιστεί. Είναι προφανές ότι στο μέγαρο Μαξίμου ακόμα ζυγίζουν το ποιος είναι ο «κατάλληλος χρονισμός» και βέβαια ζυγίζουν τις εσωκομματικές αντιδράσεις, μετρούν πόσοι «γαλάζιοι» βουλευτές πρόκειται να υπερψηφίσουν και υπολογίζουν τα υπέρ και τα κατά της συγκυρίας. Οπως λ.χ. ότι αν το φέρουν τώρα θα μεταφέρουν την ατζέντα από τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ στα δικά τους.

Κατά τα λοιπά, ο Κυρ. Μητσοτάκης στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής (που επικύρωσε διά βοής την εκλογή της νέας της γραμματέα Μαρίας Συρεγγέλα στη θέση του Π. Μαρινάκη) επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «εμείς δεν έχουμε λόγο να κοιτάμε την “καταπακτή” της ιστορίας, απ’ όπου προσπαθούν να επιστρέψουν» το «παλιό γνωστό ΠΑΣΟΚ» και «τα σπαράγματα της αδιέξοδης αριστεράς». Είπε, ακόμα, ότι το 41% της Ν.Δ. στις εκλογές «δεν ισοδυναμεί με λευκή επιταγή», αλλά με «αυξημένη ευθύνη» επισφραγίζοντας έτσι την αναδίπλωσή του, για τα όσα σχετικά είχε πει στη Βουλή, όταν επιχειρούσε να απαξιώσει την κριτική και τα θέματα που έβαζε η αντιπολίτευση...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια: