Οι ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις αποχωρήσεις στελεχών και μελών από οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, ενισχύουν τις ζυμώσεις για ...διάλογο με όμορους πολιτικούς φορείς της «μικρής αριστεράς», με σχήματα του χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς (ή/και ευρύτερα της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας).
Προϋποθέσεις για κοινή δράση με δυνάμεις που αποσπώνται από την Κουμουνδούρου θέτει η ηγεσία της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), αποκλείοντας τη συνεργασία με όσα (υψηλόβαθμα) στελέχη εκ των αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ συντηρούν το μνημονιακό αφήγημα της κυβερνώσας Αριστεράς. Ουσιαστικά, η ΛΑΕ αφήνει ανοιχτό παράθυρο συνεργασίας με μέλη και στελέχη που αποχωρούν από τον ΣΥΡΙΖΑ και κάνουν αυτοκριτική για τη μνημονιακή πορεία που ακολούθησε μετά 2015 η Κουμουνδούρου.
Την ίδια ώρα, και ενώ δεν σταματούν οι αποχωρήσεις και παραιτήσεις μελών από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΜέΡΑ25 , που από καιρό έχει ανοίξει διάλογο με δυνάμεις της Αριστεράς και ανένταχτους/ες, προτιμά να θέτει συγκεκριμένα σημεία για πολιτική σύγκλιση, με όσους/ες «αγωνιούν για τη βιωσιμότητα αυτού του λαού». Απευθύνει ανοιχτή (και διαρκή) πρόσκληση προς όποιον/α έχει τη διάθεση να συζητήσει στη βάση δέκα προτάσεων εφαρμοσμένης πολιτικής και στρατηγικών κατευθύνσεων.
Ταυτόχρονα, η ΛΑΕ-ΑΑ βρίσκεται σε επαφή και συνεργασία με το ΜΕΡΑ25 και άλλες δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, και, σύμφωνα με το ηγετικό επιτελείο της, συνεχίζει τις προσπάθειες για διεύρυνση αυτής της συμμαχίας με όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις της αντιμνημονιακής ριζοσπαστικής αριστεράς, «χωρίς αποκλεισμούς».
Ο Γραμματέας της ΛΑΕ – Ανυπότακτη Αριστερά (ΑΑ) Δημήτρης Στρατούλης σε δημόσια παρέμβασή του (ONE TV-14.11.2023) επιχειρεί να ξεκαθαρίσει ορισμένα ζητήματα σε σχέση με τις εξελίξεις στην Κουμουνδούρου. Αναφέρει χαρκτηριστικά ότι «στελέχη που αποδεσμεύονται σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ, είχαν ψηφίσει ή εφαρμόσει μνημόνια και εξακολουθούν να ισχυρίζονται ότι αυτός ήταν από την υπογραφή του 3ου μνημονίου μέχρι την εκλογή Κασσελάκη στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ιδίως χωρίς καμία αυτοκριτική για την καταστροφική πορεία του, δεν μπορούν να διαμορφώσουν προοπτική διεξόδου από τις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές σε βάρος του λαού και της νεολαίας. Συνεπώς, σε αυτά τα πλαίσια δεν εμπλεκόμαστε στη συζήτηση για το τι θα κάνουν, γιατί η αναγκαία ανασυγκρότηση της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν μπορεί να στηριχτεί σε μνημονιακά πλαίσια».
Πάντως, ο Δημήτρης Στρατούλης αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασιών «με δυνάμεις και πρόσωπα που αποδεσμεύονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας βγάλει συμπεράσματα για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης του και βλέπουν κριτικά και αυτοκριτικά την μέχρι τώρα πορεία μνημονιακής και συστημικής μετάλλαξής του». Με αυτές τις δυνάμεις σύμφωνα με τον Γραμματέα της, η ΛΑΕ-ΑΑ θα συναντηθεί στους κοινωνικούς αγώνες και στο διάλογο για την ανασυγκρότηση και ενίσχυση της «ενωτικής αντιμνημονιακής Ριζοσπαστικής Αριστεράς».
Από την άλλη, το ΜέΡΑ25, προβάλλει ότι ο διάλογος για την αναγέννηση της Αριστεράς απαιτεί αρχές που αντανακλούν «την πραγματική συγκυρία, η οποία απειλεί την πλειοψηφία των πολιτών με εντεινόμενη εκμετάλλευση, λεηλασία και περιθωριοποίηση».
Έτσι, το ΜέΡΑ25 επιμένει ότι ο Διάλογος για την Αριστερά δεν μπορεί να είναι ούτε θεωρητικός ούτε προσωποκεντρικός και προτείνει 10 σημεία, επί των οποίων πρέπει να θεμελειώνεται ο διάλογος. Τα σημεία αυτά είναι τα εξής:
«1. ΦΟΡΟΙ & ΑΚΡΙΒΕΙΑ: Ριζοσπαστικές αλλαγές του ταξικού φορολογικού συστήματος και της ολιγοπωλιακής διαδικασίας τιμολόγησης των βασικών αγαθών αξιοπρεπούς διαβίωσης, προς όφελος των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων.
2. ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Άμεση Κατάργηση Χρηματιστηρίου Ενέργειας Αντικατάσταση όλων των ψευτο-αγορών ενέργειας με δημόσιο ενιαίο κοινωνικοποιημένο (ριζικά αποκεντρωμένο) σύστημα παραγωγής & διανομής πράσινης ενέργειας.
3. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ: Απαγόρευση κάθε εξόρυξης. Έμπρακτη στήριξη κινημάτων υπεράσπισης του φυσικού περιβάλλοντος (ιδιαιτέρως των προστατευόμενων περιοχών) και προστασίας του δημόσιου χώρου σε όλη την Ελλάδα. Καμία νέα ανεμογεννήτρια στην ξηρά.
4. ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Επαναφορά 13ου και 14 μισθού και αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής. Συλλογικές διαπραγματεύσεις/συμβάσεις παντού με στόχο τη γοργή μετάβαση στα συνεταιριστικά εταιρικά σχήματα νέου τύπου(1)
5. ΣΤΕΓΗ: Άμεση Κατάργηση του «Ηρακλή», σύσταση δημόσιου φορέα κόκκινων δανείων. Οργανισμός Κοινωνικής Στέγης που θα παρέχει, με συμβολικό ενοίκιο, άρτιες, ανθρώπινες και οικολογικά δομημένες κοινωνικές κατοικίες.
6. ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ – ΠΑΙΔΕΙΑ: Κοινωνικός σχεδιασμός & διοίκηση(2) της δημόσιας Παιδείας και Υγείας. Άμεσα οι αναγκαίες, μόνιμες προσλήψεις έξω από μνημονιακούς περιορισμούς.
7. ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ομοίως, κοινωνικός σχεδιασμός και διοίκηση(2)στα δημόσια Μέσα Ενημέρωσης. Θεσμική θωράκιση ανεξάρτητων αρχών για τον έλεγχο της ποιότητας και της ισότητας στην ενημέρωση. Θωράκιση της ανεξαρτησίας των δημοσιογράφων.
8. ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ: ΑΑΔΕ, ΕΛΣΤΑΤ, Υπερταμείο, ΤΧΣ κοινωνικοποιούνται.(3)
9. ΔΗΜΟΣΙΟ, ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ & ΔΑΝΕΙΣΜΟΥ: Τέλος στο μονοπώλιο των τραπεζιτών με νέο Δημόσιο Σύστημα Δωρεάν Ψηφιακών Συναλλαγών και νέα Δημόσια Αγροτική-Αναπτυξιακή Τράπεζα.
10. ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ: Κατάργηση ορμητηρίων ξένων στρατών από την ελληνική επικράτεια. Απεγκλωβισμός Ελλάδας και Ευρώπης από το ΝΑΤΟ. Απόσυρση από τον Μιλιταριστικό – Εξορυκτικό Άξονα Ισραήλ – Κύπρου – Αιγύπτου -Εμιράτων. Ειρηνευτικός ρόλος στην ευρύτερη περιοχή της Ελλάδας και της Ευρώπης.
(1)Π.χ. «1 μετοχή – 1 εργαζόμενος – 1 ψήφος»
(2)Π.χ. στα χέρια Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών
(3)Π.χ. μέσω Συμβουλίων Κληρωτών & Εκλεγμένων Πολιτών, όπως κι η διαδικασία διορισμού κρατικού/δικαστικού προσωπικού»...
Παναγιώτα Μπίτσικα
documentonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου