Η ανελέητη ισραηλινή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας συνεχίζεται, την ώρα που κλιμακώνεται η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί Παλαιστίνιοι, οι οποίοι ξεπέρασαν τους 11.000, ενώ το Ισραήλ αναθεώρησε προς τα κάτω, στους 1.200 τους ανθρώπους που σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς (7 Οκτωβρίου), καθώς πολλά πτώματα φαίνεται να ανήκουν σε μαχητές της οργάνωσης...
Ισραηλινά άρματα μάχης φέρονται να περικύκλωσαν πολλά νοσοκομεία της πόλης, αφού το «Αλ Σίφα», το μεγαλύτερο στη Λωρίδα της Γάζας, δέχτηκε επίθεση πέντε φορές σε λιγότερο από 24 ώρες. Ο διευθυντής του νοσοκομείου είπε ότι ισραηλινά άρματα έβαλαν εναντίον της μαιευτικής κλινικής.
Ακτιβιστής δήλωσε sto Al Jazeera ότι πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη με μαζικές συγκρούσεις κοντά στις εγκαταστάσεις, «στα βόρεια, στον αλ-Σάτι [προσφυγικό καταυλισμό]», ενώ τόνισε ότι για δύο ώρες οι ήχοι από τους βομβαρδισμούς ήταν συνεχείς. Σε βίντεο φαίνεται καπνός να βγαίνει πίσω από το κτίριο, όπως εκρήξεις και φωτοβολίδες στον ουρανό.
«Υπάρχουν επίσης ελεύθεροι σκοπευτές που πυροβολούν από όλες τις κατευθύνσεις γύρω από το συγκρότημα και την περιοχή του. Επικρατεί πανικός μέσα στο συγκρότημα, δεν υπάρχει καμία κίνηση στους χώρους. Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω των άμεσων πληγμάτων» υποστήριξε εκπρόσωπος του υπουργείο.
Από την πλευρά του εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων διαμήνυσε πως οι άνδρες τους «θα σκοτώσουν» τους μαχητές της Χαμάς. «Εάν βλέπουμε τους τρομοκράτες της Χαμάς να πυροβολούν μέσα από νοσοκομεία, θα κάνουμε αυτό που πρέπει» ισχυρίστηκε ο Ρίτσαρντ Χεχτ. «Θα ήταν ευκολότερο αν η Χαμάς εγκατέλειπε τα νοσοκομεία και μας το έδειχνε ξεκάθαρα» πρόσθεσε, κατηγορώντας την παλαιστινιακή οργάνωση ότι «επιχειρεί μέσα στα νοσοκομεία» πρόσθεσε. Και υποστήριξε ότι ο ισραηλινός στρατός «λαμβάνει όλες τις δυνατές προφυλάξεις για να διασφαλίσει ότι δεν θα επιτεθεί σε ανθρώπους στους οποίους χορηγείται ορός ή νοσηλεύονται με κατάγματα».
Έκκληση του Ερυθρού Σταυρού
H Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού υπογράμμισε πως το νοσοκομείο Αλ Σίφα, «που ήδη κατακλυζόταν από ασθενείς, τώρα φιλοξενεί χιλιάδες εκτοπισμένους που έχασαν τα σπίτια τους τον τελευταίο μήνα λόγω του πολέμου» και ζήτησε να σταματήσει η απαράδεκτη καταστροφή των νοσοκομείων στη Γάζα υπογραμμίζοντας ότι το σύστημα υγείας στον παλαιστινιακό θύλακα έχει φτάσει σε «σημείο χωρίς επιστροφή», γιατί τίθεται σε κίνδυνο η ζωή χιλιάδων αμάχων, ασθενών και μελών του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.
Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της ΔΕΕΣ στη Γάζα, Ουίλιαμ Σόμπουργκ, απηύθυνε έκκληση για την προστασία των ιατρικών εγκαταστάσεων, επισημαίνοντας ότι πλήττονται νοσοκομεία και ασθενοφόρα. Τις τελευταίες ημέρες οι ομάδες της Επιτροπής που διανέμουν προμήθειες στα ιατρικά κέντρα της Γάζας έχουν γίνει μάρτυρες «φρικτών εικόνων που επιδεινώνονται περαιτέρω λόγω της εντατικοποίησης των συγκρούσεων».
Η ΔΕΕΣ σημείωσε ότι τα παιδιατρικά νοσοκομεία δεν γλίτωσαν από τους βομβαρδισμούς, όπως το Νάσερ και το Ραντίσι, το οποίο αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του, και θύμισε ότι σε κάθε στρατιωτική επιχείρηση γύρω από ένα νοσοκομείο θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η παρουσία αμάχων, που προστατεύονται από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. «Οι κανόνες του πολέμου είναι σαφείς. Τα νοσοκομεία είναι εγκαταστάσεις που προστατεύονται συγκεκριμένα από το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο», καταλήγει η ανακοίνωση.
Διακόπηκαν οι απομακρύνσεις μέσω της Ράφα
Στο μεταξύ τρεις πηγές των αιγυπτιακών υπηρεσιών ασφαλείας και ένας Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφεραν πως σήμερα σταμάτησαν οι απομακρύνσεις ξένων πολιτών και Παλαιστινίων, που χρήζουν κατεπείγουσας νοσοκομειακής περίθαλψης, στη μεθοριακή διάβαση της Ράφα λόγω προβλημάτων στη μεταφορά των τραυματιών από το εσωτερικό της Γάζα.
Η απομάκρυνση των κατόχων ξένων διαβατηρίων και των τραυματιών από τη Γάζα στην Αίγυπτο ξεκίνησε την 1η Νοεμβρίου και έχει διακοπεί δύο φορές μέσα σε μία εβδομάδα, λόγω των βομβαρδισμών που, σύμφωνα με τις υπηρεσίες αρωγής, έπληξαν ή στόχευαν αυτοκινητοπομπές ασθενοφόρων.
Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, ανέφερε πως περισσότεροι από 100.000 κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έχουν φύγει προς τα νότια τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις επιχειρούν «βαθιά εντός της πόλης της Γάζας».
Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο υποναύαρχος είπε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη προσπάθειες για την απελευθέρωση των 240 ομήρων, αλλά είναι «σύνθετες, δεν είναι οι οριστικές. Χρειάζονται χρόνο».
NYT: Δύο προτάσεις για τους ομήρους
Νωρίτερα, οι New York Times έγραψαν πως το Ισραήλ και η Χαμάς διαπραγματεύονται δύο προτάσεις απελευθέρωσης ομήρων: μία που αφορά μικρό αριθμό ατόμων (10 έως 20) καθώς και ξένους, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών – με αντάλλαγμα μια σύντομη διακοπή των εχθροπραξιών και μία που θα μπορούσε να αφορά 100 ή περισσότερους.
Η μεγαλύτερη συμφωνία που είναι υπό διαπραγμάτευση θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση όλων αυτών, δήλωσε αξιωματούχος, που γνωρίζει τα περί των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με τους NYT. Σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση όλων των αμάχων, η Χαμάς ζητά μια σύντομη εκεχειρία, περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια, καύσιμα για τα νοσοκομεία και την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι οι ισραηλινές αρχές είναι επιφυλακτικές με την απελευθέρωση των κρατουμένων τους.
Μαζικές συλλήψεις Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη
Η οργάνωση κατήγγειλε την καταστολή των Παλαιστινίων από το Ισραήλ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, καθώς δεκάδες συλλαμβάνονται καθημερινά νυχτερινές επιδρομές. Σύμφωνα με τη Χαμάς, τουλάχιστον 1.740 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Δυτική Όχθη και την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, ενώ οι περισσότεροι κρατούνται χωρίς δίκη ή απαγγελία κατηγοριών.
Το Ισραήλ κλιμακώνει τον ρυθμό των «αυθαίρετων κρατήσεων και εφαρμόζει όλες τις φρικτές μορφές βασανιστηρίων και εξευτελιστικής μεταχείρισης εναντίον τους» ανακοίνωσε η Χαμάς.
Παλαιστινιακές οργανώσεις ζητούν έρευνα του ΔΠΔ για γενοκτονία
Σημειώνεται ότι τρεις παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι Al Haq, Al Mezan και Palestine Human Rights Campaign, ζήτησαν έρευνα σε βάρος του Ισραήλ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ), που απάντησε πως θα αξιολογήσει τις πληροφορίες χωρίς να αναφέρεται σε λεπτομέρειες για το περιεχόμενό τους.
Οι οργανώσεις αναφέρουν πως Ζήτησαν από το ΔΠΔ να εστιάσει στα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές αμάχων στη Γάζα, στην πολιορκία της περιοχής και στον εκτοπισμό του πληθυσμού. «Οι ενέργειες αυτές ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένης της γενοκτονίας και της πρόκλησης σε γενοκτονία» ανακοίνωσαν.
Κληθείς να σχολιάσει, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ είπε: «Το Ισραήλ συλλέγει επίσης στοιχεία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητα και εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τη Χαμάς στη διάρκεια της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου (στο Ισραήλ) και μετά, περιλαμβανομένης της χρησιμοποίησης αμάχων ως ανθρώπινων ασπίδων (στη Γάζα)».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου