25.11.23

Εμπλοκή με τη δεύτερη ανταλλαγή ομήρων στη Γάζα...


Τι λέει η Χαμάς.
LIVE BINTEO...
 Συνεχίζεται η δεύτερη μέρα της παύσης πυρός στη Λωρίδας της Γάζας, ωστόσο έχει υπάρξει εμπλοκή με τη νέα ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων, κυρίως παιδιών και γυναικών.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, η παράδοση των 13 ομήρων... καθυστερεί καθώς το Ισραήλ δεν υλοποιεί τις δεσμεύσεις του για την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στη βόρεια Γάζα. Όπως έχει γίνει γνωστό, σήμερα επρόκειτο να απελευθερωθούν 13 όμηροι, ενώ 42 φυλακισμένοι Παλαιστίνιοι θα αφεθούν ελεύθεροι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των Ισραηλινών ομήρων που επρόκειτο να απελευθερωθούν σήμερα, βρίσκονται τέσσερα παιδιά και γυναίκες συγγενείς τους, που επισκέπτονταν οικογένεια στο κιμπούτς Nir Oz όταν η Χαμάς επιτέθηκε στις 7 Οκτωβρίου, και πέντε ηλικιωμένες γυναίκες, τέσσερις από αυτές κάτοικοι του Nir Oz και μία από ένα κοντινό κιμπούτς.


Οι άλλοι όμηροι που αναμένεται να απελευθερωθούν εργάζονταν στην περιοχή, ήταν μέρος μεγάλης ομάδας μεταναστών που εργάζονταν ως φροντιστές, ή σε γεωργικές και άλλες εργασίες στο Ισραήλ. 



Η δεύτερη ημέρα εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς έδωσε το περιθώριο μεταφοράς κρίσιμης ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας. Ο ΟΗΕ είπε ότι η παύση του πολέμου επέτρεψε την παράδοση τροφίμων, νερού και φαρμάκων σε ευρύτερες περιοχές. 

Ήταν επίσης σε θέση να παραδώσει 129.000 λίτρα καυσίμου καθώς και μαγειρικό αέριο, για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Στη νότια πόλη Khan Younis το Σάββατο, μια μεγάλη ουρά ανθρώπων με δοχεία αερίου και άλλα εμπορευματοκιβώτια περίμεναν έξω από ένα πρατήριο καυσίμων ελπίζοντας να λάβουν μερικά από τα καύσιμα που παραδόθηκαν.


«Υποδοχή ηρώων» για τους Παλαιστίνιους που επιστρέφουν

Περισσότεροι από 36 παλαιστίνιοι κρατούμενοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Παρασκευή μετά την απελευθέρωσή τους από τις ισραηλινές φυλακές στο πλαίσιο της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, αναφέρει το Associated Press. 

Οι απελευθερωμένοι κρατούμενοι -ορισμένοι κατηγορούμενοι για μικροαδικήματα και άλλοι καταδικασμένοι για επιθέσεις- έγιναν δεκτοί έξω από την Ιερουσαλήμ από ένα τεράστιο πλήθος Παλαιστινίων που φώναζαν και χειροκροτούσαν.

Οι περισσότεροι από τους ισραηλινούς ομήρους που απελευθέρωσε η Χαμάς λέγεται ότι είναι καλά στην υγεία τους μετά την επιστροφή τους στο Ισραήλ, ανακοίνωσε το νοσοκομείο που τους υποδέχτηκε. Το νοσοκομείο Παίδων Schneider, όπου απελευθερώθηκαν τέσσερις γυναίκες και τέσσερα παιδιά όμηροι, ανέφερε πως ήταν όλοι σε καλή φυσική κατάσταση.


Τζο Μπάιντεν: Ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της εκεχειρίας 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι είναι «ρεαλιστικές» οι πιθανότητες να παραταθεί η προσωρινή κατάπαυση του πυρός Ισραήλ-Χαμάς. Πρόσθεσε ότι η απελευθέρωση των ομήρων την Παρασκευή ήταν η «έναρξη μιας διαδικασίας» και ότι «δεν θα σταματήσει» έως ότου επιστραφούν στο σπίτι όλοι οι εναπομείναντες όμηροι στη Γάζα.

Η Αίγυπτος ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει θετικά μηνύματα από όλα τα μέρη για μια πιθανή παράταση της κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας για μία ή δύο μέρες.

Η αντιπροσωπεία του Κατάρ μετέβη σήμερα στο Ισραήλ για να συζητήσει μια πιθανή παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, δήλωσε αξιωματούχος.
 

Με πληροφορίες από AP, Guardian, Al Jazeera 

Δεν υπάρχουν σχόλια: