26.11.23

Επέλαση της κακοκαιρίας «Μπετίνα»...


χιόνια, άνεμοι και προβλήματα...

Σε εξέλιξη βρίσκεται το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπετίνα» από τη χώρα μας, με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας και τους θυελλώδεις ανέμους...


Από το πρωί του Σαββάτου, έχουν σταλεί συνεχή προειδοποιητικά μηνύματα μέσα 112 στις περιοχές που αναμένεται να χτυπήσει η κακοκαιρία. Στα μηνύματα γίνεται λόγος για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (θυελλώδεις άνεμοι) και καλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις κατά τη διάρκεια των φαινομένων και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Μεταξύ άλλων, μηνύματα έχουν σταλεί σε Αττική, Βόρειο Αιγαίο, Κυκλάδες, Πελοπόννησο, Μακεδονία και Θράκη. 


Προβλήματα στην ακτοπλοΐα

Λόγω των καιρικών συνθηκών, από το πρωί του Σαββάτου δεν εκτελούνται ορισμένα δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, σε πολλές θαλάσσιες περιοχές. Σύμφωνα με δελτίο της ΕΜΥ, από το απόγευμα προβλέπεται ενίσχυση των ανέμων που θα στραφούν σε θυελλώδεις έως 9 με 10 Μποφόρ. 

Το πρωί του Σαββάτου, από το λιμάνι του Πειραιά δεν εκτελέστηκαν τα δρομολόγια για τις Κυκλάδες. Επίσης, το απόγευμα έγινε γνωστό ότι από το λιμάνι του Πειραιά δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια των επιβατηγών οχηματαγωγών πλοίων «Βενιζέλος» και «Κρήτη 2», για Χανιά και Ηράκλειο αντίστοιχα.

Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού αναχωρούν μόνο τα πλοία κλειστού τύπου. Σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια Λαυρίου και Ραφήνας. Επίσης, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις πορθμειακές γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνος, Ρίο-Αντίρριο και Κυλλήνη-Ζάκυνθος.

Οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν το Σαββατοκύριακο, καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατα τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές ή τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.


Πτώσεις δέντρων στα Ιωάννινα

Αργά το απόγευμα του Σαββάτου ξεκίνησαν οι χιονοπτώσεις στα ορεινά χωριά των Τζουμέρκων, καθώς και στη Μηλιά Μετσόβου. Επίσης, οι ισχυροί άνεμοι που σαρώνουν την Πρέβεζα, είχαν σαν αποτέλεσμα την πτώση δέντρων, τόσο περιφερειακά της πόλης όσο και στο κέντρο της. Η Πυροσβεστική δέχθηκε αλλεπάλληλες κλήσεις. Μάλιστα, ένα δέντρο καταπλάκωσε σταθμευμένο αυτοκίνητο, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μεγάλα κλαδιά έπεσαν πάνω σε καλώδιο της ΔΕΗ.

Ακόμη, στις 10:00 το βράδυ διεκόπη η κυκλοφορία στην παλαιά εθνική οδό Ιωαννίνων - Άρτας, καθώς στη θέση Τέροβο έπεσε δέντρο. Άμεση η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Έντονη είναι η χιονόπτωση, από το απόγευμα του Σαββάτου στη Δυτική Μακεδονία, όχι μόνο στα ορεινά αλλά και μέσα στην πόλη της Κοζάνης και στη Φλώρινα. Εκχιονίστηκα μηχανήματα επιχειρούν προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο, ενώ η τροχαία πραγματοποιεί ελέγχους και σταματάει τους οδηγούς που δεν έχουν χιονολάστιχα στα οχήματα τους.

► Περίπου μιάμιση ώρα παρέμεινε αποκλεισμένο, λόγω της ισχυρής χιονόπτωσης, λεωφορείο με τελικά 45 επιβάτες στο χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.

Ο καιρός της Κυριακής

Σύμφωνα με το meteo, αναμένονται τοπικές βροχές στα δυτικά και ανατολικά που γρήγορα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα θαλάσσια κυρίως τμήματα. Θα υπάρχουν τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στην αρχή της ημέρας στα ορεινά και ημιορεινά της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται κυρίως σε ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου. Θα σημειωθεί σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα σε κάτω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Θυελλώδεις θα είναι οι άνεμοι, με εντάσεις έως 8-9 μποφόρ στην αρχή της ημέρας με σταδιακή εξασθένηση.

Πιο αναλυτικά, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023 αναμένονται αρχικά τοπικές βροχές στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και στο Αιγαίο. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, ενώ στην αρχή της ημέρας οι χιονοπτώσεις είναι πιθανό να σημειώνονται και σε πεδινά τμήματα στο Βόρειο Έβρο. Χιονοπτώσεις αναμένονται και σε ορεινά τμήματα της Πελοποννήσου, όπου πρόσκαιρα και τοπικά χιονοπτώσεις αναμένονται έως και σε ημιορεινά τμήματα της Βορειοδυτικής Πελοποννήσου. Τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στο Ιόνιο και στο Αιγαίο. Παγετός αναμένεται τη νύχτα και νωρίς το πρωί σε ορεινά και ημιορεινά της βόρειας χώρας, καθώς και σε ορεινά τμήματα στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -6 έως 5 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -7 έως 9, στην Ήπειρο από -7 έως 10 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -6 έως 10, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -4 έως 12-14 βαθμούς, στα νησιά του Ιονίου από 5 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 8 βαθμούς και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου από 10 έως 15 βαθμούς, ενώ στην Κρήτη οι μέγιστες θα φτάσουν τοπικά στους 15-16 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Ιόνιο και στο Αιγαίο θα πνέουν από βορειοδυτικές-δυτικές γενικά διευθύνσεις αρχικά με εντάσεις έως 8-9 μποφόρ και σταδιακή εξασθένηση κυρίως μετά τις μεσημβρινές ώρες με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ.

Στην Αττική περιμένουμε αίθριο γενικά καιρό. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές-βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις αρχικά με εντάσεις έως 5-6 μποφόρ και στα δυτικά έως 7 μπόφορ, με σταδιακή εξασθένηση μετά τις μεσημβρινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 12 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι έως 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος γενικά καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις αρχικά με εντάσεις έως 6-7 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 6 βαθμούς.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: