23.11.23

Σε βαρύ κλίμα συνεδριάζει η Π.Γ. του ΣΥΡΙΖΑ...



 Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη σκιά των νέων αποχωρήσεων 9 βουλευτών και δεκάδων ακόμα μελών του κόμματος, που βιώνει τη δεύτερη διάσπαση μετά την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη.


Η... συνεδρίαση, που είχε προγραμματιστεί εδώ και κάποιες ημέρες αλλά μεσούσης της φημολογίας για έξοδο των 6+6, έχει στην ατζέντα τον προγραμματισμό του κόμματος και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την επόμενη περίοδο και την πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη για τη συγκρότηση άτυπου πολιτικού κέντρου. Υπό το βάρος βέβαια των αποχωρήσεων συνολικά 11 βουλευτών απ' το κόμμα (σ.σ. είχε προηγηθεί η αποχώρηση του Ευκλ. Τσακαλώτου και της Π. Πέρκα) ο βηματισμός της επόμενης περιόδου κινείται σε ακόμα πιο ρευστό τοπίο, ενώ η ανάγκη να αποφευχθούν τυχόν νέες αποχωρήσεις και να υπάρξουν συγκλίσεις δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη πίεση στη νέα ηγεσία της Κουμουνδούρου.

Η πίεση ενισχύεται και απ' το γεγονός ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση έχει μόλις τέσσερις βουλευτές παραπάνω απ' το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, το ΠΑΣΟΚ. Ήτοι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μένει με 36 βουλευτές και το ΠΑΣΟΚ με 32 βουλευτές.

Στο κείμενο αποχώρησής τους τα 57 στελέχη κατηγορούν τον νέο πρόεδρο και την ηγετική ομάδα του ότι αρνούνται να συζητήσουν τον πολιτικό πυρήνα του προβλήματος του κόμματος, ότι επιλέγουν το σχήμα του «εσωτερικού εχθρού» και της «Πέμπτης Φάλαγγας», ότι «καταφεύγουν σε έναν απλουστευτικό, κενό περιεχομένου, λόγο με γενικόλογα συνθήματα» και ότι διαλύουν τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετατρέποντάς τον «σε ένα άμορφο κόμμα».

Η πρώτη αντίδραση της Κουμουνδούρου αναφέρει πως «είναι δύσκολο ν' απαντήσει κανείς στην πρώτη διάσπαση στην Ιστορία της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου που γίνεται εκτός πολιτικών οργάνων, εκτός κομματικών διαδικασιών, χωρίς πολιτικό επίδικο και χωρίς ουσιαστική διαφωνία».

Κριτική από Φάμελλο

Τις εξελίξεις σχολίασε με αιχμές και ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας στην τηλεόραση της "Ναυτεμπορικής" και στη δημοσιογράφο Νικόλ Λειβαδάρη.

«Η σημερινή αποχώρηση συντρόφων και συντροφισσών (μέχρι σήμερα) είναι μία ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη και για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και για τα συμφέροντα της κοινωνίας. Διότι αδυνατίζει την Αξιωματική Αντιπολίτευση την ώρα που ο Μητσοτάκης υλοποιεί ένα ευρύτατο σχέδιο κατεδάφισης δικαιωμάτων και ασφάλειας της κοινωνίας, από το φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών μέχρι τον προϋπολογισμό, από τα θέματα των φυσικών καταστροφών μέχρι την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Αδυνατίζει την Αριστερά απέναντι σε μία κυβέρνηση οδοστρωτήρα. Ενώ ο κος Μητσοτάκης συντρίβει τις προοπτικές και τις προσδοκίες της κοινωνίας για ένα καλύτερο αύριο, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ασχολείται με τα εσωκομματικά του προβλήματα. Θεωρώ ότι η επιλογή τους να αποχωρήσουν είναι λανθασμένη. Το ίδιο είχα πει και για την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτης Πέρκα. Και επειδή δεν μπήκαν τα πολιτικά ζητήματα στα κομματικά όργανα και στο Συνέδριο».

Εξήγησε ότι η διαφωνία του έγκειται στο ότι οι αποχωρήσεις αυτές προοικονομούν και υποθέτουν πολιτικές επιλογές και δεν περιμένουν να γίνει το Συνέδριο ώστε να τοποθετηθούν όλες και όλοι πολιτικά: «η διαφωνία εκ μέρους των αποχωρούντων αυτή τη στιγμή εστιάζεται εκ των πραγμάτων στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη και υποκρύπτει την αντίθεση με την εκλογή του. Δεν δίνουν όμως, με την αποχώρησή τους, το δικαίωμα σε όλους μας να συζητήσουμε τις όποιες διαφωνίες θα μπορούσαν να καταθέσουν και οι ίδιοι στο Συνέδριο και να ψηφίσουμε για πολιτικές θέσεις. Εδώ και μήνες τονίζω ότι το πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν ήταν μόνο θέμα ηγεσίας. Αν ήταν έτσι θα είχε λυθεί με την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Δεν ήταν ο Αλέξης Τσίπρας το πρόβλημα αλλά τα χαρακτηριστικά του κόμματος, το έλλειμμα αξιοπιστίας και η απομάκρυνσή του από την κοινωνία».

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ακόμα ότι  η Πολιτική Γραμματεία θα συνεδρίαζε σήμερα και για δύο πολύ σημαντικά ζητήματα για την ελληνική κοινωνία, για τον προϋπολογισμό και το φορολογικό νομοσχέδιο και για τον προγραμματισμό μίας Κεντρικής Επιτροπής για το Συνέδριο, η Επιτροπή Θέσεων και η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. «Άρα ήταν επιβεβλημένη η σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας», είπε.

Υπογράμμισε ότι με την αποχώρηση των πρώην συντρόφων δεν δόθηκε περιθώριο στη λειτουργία των οργάνων και στο διάλογο που η Αριστερά έχει πάνω από όλα ως ταυτοτικό στοιχείο και σχολίασε και την "πρόβλεψη" δημοσκοπικής πτώσης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που προκαταβάλλει το κείμενο αποχώρησης της ομάδας Αχτσιόγλου, των λεγόμενων 6+6: «πώς θα ήταν δυνατόν να πηγαίνει καλά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δημοσκοπικά σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από εσωκομματικά προβλήματα και ένταση. Είναι προφανές ότι αυτό το κλίμα που έχει διαμορφωθεί σίγουρα με ευθύνη των αποχωρούντων, και με ευθύνη όλων θα πω, δεν βοηθάει δημοσκοπικά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

Πιθανός σχηματισμός Κ.Ο. από τους 11
 
Οι βουλευτές που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ ανέρχονται σε έντεκα και ενδέχεται να συγκροτήσουν Κ.Ο. 

Σε ερώτημα κοινοβουλευτικού συντάκτη αν αληθεύουν οι πληροφορίες για νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα με τον επικεφαλής τον Αλέξη Χαρίτση στην προεδρία ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε: «Να περιμένετε λίγες ημέρες». 

Ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει σχετικά πριν μία εβδομάδα ότι «μια τέτοια κοινοβουλευτική ομάδα θα καλύπτει μια μεγάλη γκάμα θεμάτων: οικονομία, εργασιακά, πολιτισμό, Υγεία».

Το θέμα των εδρών σχολίασε και ο πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος λέγοντας πως η υποχρέωση παράδοσης των εδρών προβλέπεται και στον Κώδικα Δεοντολογίας που υπέγραψαν ως υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και ότι το ίδιο είχε επισημάνει και με την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Πέτη Πέρκα. «Άρα είναι προφανές ότι και τους σήμερα αποχωρούντες υπάρχει η υποχρέωση παράδοσης της έδρας τους».

Διαψεύδουν τα περί διαρροών Τσίπρα
Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Αυγή» διαψεύδει τα περί διαρροών και σχολίων απ' το περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα σχετικά με τις ανεξαρτητοποιήσεις των 9 βουλευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: