Να στείλει μήνυμα εξωστρέφειας και υπέρβασης της εσωκομματικής κρίσης επιχείρησε να στείλει στη χθεσινή Πολιτική Γραμματεία ο Στέφανος Κασσελάκης... ο οποίος θα προεδρεύσει σήμερα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της πρώτης μετά την ανεξαρτητοποίηση των 11 βουλευτών και την συγκρότηση νέας Κ.Ο. Μήνυμα που εκπέμπεται πρωτίστως στο εσωτερικό του κόμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο αποφασίστηκε να ξεκινήσουν περιοδείες σε όλη την χώρα, με προτεραιότητα στις περιφέρειες όπου πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση μετά την ανεξαρτητοποίηση των 11. Ήδη από σήμερα, Πάνος Ρήγας και Δώρα Αυγέρη επισκέπτονται την Ξάνθη και την Κομοτηνή. Το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε προβλέπει έως τα μέσα Δεκεμβρίου όλα τα κορυφαία στελέχη να έχουν οργώσει την Ελλάδα. Ειδικό βάρος θα δοθεί επίσης στην Α’Αθήνας και στα Βόρεια της Αθήνας όπου σημειώθηκαν μαζικές αποχωρήσεις. Ωστόσο, ο αναπληρωτής γραμματέας του κόμματος Γιώργος Βασιλειάδης έσπευσε να καθησυχάσει τα μέλη της ΠΓ διαβεβαιώνοντας ότι οι αποχωρήσεις “δεν θα φτάσουν ούτε τα 3.000 μέλη” και πως στις Νομαρχιακές Επιτροπές δεν υπάρχουν κατά μέσο όρο πάνω από 5 αποχωρήσεις “πλην ελαχίστων εξαιρέσεων που ήταν εξ αρχής αναμενόμενες”.
Ποιοι εισηγούνται αναβολή του συνεδρίου
Παράλληλα επιβεβαιώθηκε, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, ο σχεδιασμός για τα περιφερειακά συνέδρια- αν και στόχος ήταν να ξεκινήσουν το Νοέμβριο- καθώς και η συγκρότηση των ομάδων εργασίας ενόψει του συνεδρίου. Ενώ το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα “τρέξει” διπλή καμπάνια για την στέγαση και την ακρίβεια. Αν και οι διαρροές από την πλευρά της Κουμουνδούρου περιέγραφαν κλίμα συντροφικότητας, αποφασιστικότητας, υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας, η αίθουσα “Λεωνίδας Κύρκος” πιθανότατα έχει φιλοξενήσει συνεδριάσεις σε πολύ θερμότερο κλίμα. Ο Στέφανος Κασσελάκης, που επέλεξε να μην μιλήσει από καθέδρας αλλά μεταξύ των μελών της ΠΓ, τόνισε στην εισήγηση του ότι το συνέδριο “πρέπει να γίνει στην ώρα του”. Η αναφορά αυτή που προέταξε στην ενημέρωση που μοιράστηκε στους πολιτικούς συντάκτες, επιχείρησε να κλείσει την συζήτηση που έχει ανοίξει περί αναβολής του συνεδρίου και μετάθεσης μετά τις ευρωεκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στελέχη που βρίσκονται κοντά στην ηγεσία από διαφορετικές αφετηρίες, όπως η Θεοδώρα Τζάκρη - εκ των κεντρικών υποστηρικτριών του Προέδρου- και ο Νίκος Σκορίνης - πήρε πάνω του τη σύγκρουση με τους αποχωρήσαντες από την Κ.Ε.- πρότειναν το συνέδριο να πάει μετά τις ευρωεκλογές. Με σκεπτικό πως ένα τακτικό συνέδριο σύντομα θα οδηγήσει σε όξυνση της εσωστρέφειας. Τα στελέχη που τάσσονται με αυτή την άποψη προκρίνουν την διεξαγωγή ενός προγραμματικού συνεδρίου την άνοιξη και τακτικό συνέδριο μετά τις κάλπες του Ιουνίου. Ο Στέφανος Κασσελάκης ωστόσο επέμεινε χωρίς περιστροφές στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπει συνέδριο τον Φεβρουάριο. Εξάλλου ο ίδιος έχει τοποθετηθεί σαφώς υπέρ της επίσπευσης των συνεδριακών διαδικασιών προκειμένου μέσα από μια πολιτική συζήτηση να υπάρξει υπέρβαση της εσωκομματικής κρίσης.
Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα και -άλλη μια- ξαφνική αποχώρηση Κασσελάκη την ώρα που μιλούσε ο Τεμπονέρας
Σκληρή κριτική εξαπέλυσε ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος επανέλαβε την αυστηρή έκκληση να σταματήσει η τοξικότητα και ο διχασμός ενώ υπογράμμισε την ανάγκη για ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική επανεκκίνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, επισήμανε ότι το κόμμα είναι πίσω οργανωτικά, ιδεολογικά και προγραμματικά ενώ μίλησε για απουσία πλάνου και σχεδιασμού. Υπ’αυτό το πρίσμα τόνισε την ανάγκη να επισπευσθεί ακόμα και μέσα στον Ιανουάριο ένα “συνέδριο αυτοκριτικής, σύνθεσης και υπέρβασης”. Ταυτόχρονα σημείωσε ότι τα 13 περιφερειακά δεν μπορεί να υποβαθμίσουν τον προσυνεδριακό διάλογο ενώ επέμεινε στον οδικό χάρτη που είχε εισηγηθεί στην προηγούμενη ομιλία του. Τέλος, σημείωσε ότι πρέπει με βάση τις επεξεργασίες και συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής να γίνει το βήμα προς τα εμπρός, προτάσσοντας θέματα όπως η ακρίβεια, οι μισθοί και η στέγαση.
Να σταματήσουν παρεμβάσεις που ενισχύουν την ένταση και την τοξικότητα ζήτησε και ο Σωκράτης Φάμελλος. Μάλιστα σύμφωνα με πηγές της ΠΓ, υπήρξε αναφορά στο άρθρο του Γιώργου Τσίπρα στην Εφημερίδα των Συντακτών στο οποίο, μεταξύ άλλων, σημειώνεται πως “εντός της διάσπασης κινείται η Αριστερά της υπερφορολόγησης των μικρομεσαίων (...) βούληση για «Πρέσπες του Αιγαίου». Η τελευταία δεν έχει καμία σχέση με το δούναι και λαβείν της ορίτζιναλ Συμφωνίας των Πρεσπών και δεν διαφέρει από όσα προωθεί σήμερα η κυβέρνηση στα ελληνοτουρκικά με άλλο όνομα”, Αλλά και σε δηλώσεις-αρθρογραφία στελεχών της Κ.Ε. που βάλλουν κατά στελεχών που παρέμειναν στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και κατηγορούνται ως “ενδιάμεσοι” που προετοιμάζουν και την δική τους έξοδο. Η ατμόσφαιρα βάρυνε περισσότερο όταν ο Στέφανος Κασσελάκης κι ενώ μιλούσε ο Διονύσης Τεμπονέρας, εγκατέλειψε απροειδοποίητα την συνεδρίαση χωρίς να επιστρέψει. Ως ένδειξη διαμαρτυρίας ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε πως δεν πρόκειται να μιλήσει μετά την αποχώρηση του προέδρου, ενώ και άλλα στελέχη όπως ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος ακύρωσαν τις τοποθετήσεις τους...
Σπύρος Ραπανάκης
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου