20.11.23

Μοίρασε ευθύνες ο Κ. Αγοραστός για το μπάζωμα στα Τέμπη...



Ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας δείχνει κυβερνητικά και υπηρεσιακά στελέχη για τις εργασίες που έγιναν στον τόπο της τραγωδίας. Συγκροτήθηκε η Εξεταστική επιτροπή - Ποιοι βουλευτές θα συμμετέχουν...
Να αποποιηθεί κάθε ευθύνης για τις εργασίες στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη επιχειρεί ο απερχόμενος περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, απαντώντας στο εξώδικο που του έστειλε τον Αύγουστο η πρόεδρος του «Συλλόγου Πληγέντων Δυστυχήματος Τέμπη 2023», Μαρία Καρυστιάνου.


Στη μηνυτήρια αναφορά οι συγγενείς των θυμάτων έκαναν λόγο μεταξύ άλλων για «πρωτοφανή αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος, υπό την ανοχή ή ολιγωρία ή παράλειψη, όσων είχαν την ευθύνη να φυλάσσουν το σημείο και να ενεργούν οτιδήποτε είναι αναγκαίο για τη συλλογή και τη διατήρηση των αποδείξεων, καθώς και για την εξασφάλιση των ιχνών του εγκλήματος».

Σύμφωνα με το documentonews.gr ο Κ. Αγοραστός στην απάντησή του δείχνει ως υπευθύνους τον τότε υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, τον τότε υφυπουργό Μεταφορών, Μιχάλη Παπαδόπουλο, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Παπαγεωργίου και μια σειρά από στελέχη υπηρεσιών όπως η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία, τα οποία συμμετείχαν στις έκτακτες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας για «τη διαχείριση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών».


Ανάμεσα σε άλλα αναφέρει πως: «Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι λοιπές συναρμόδιες αρχές συμμορφούμενες με την ισχύουσα νομοθεσία ακολούθησαν τα όσα καθορίζονται από τις διατάξεις των νόμων και την 4η Έκδοση Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών (ΣΔΑΑ) – στο οποίο και σας παραπέμπω – υπό την καθόλα νόμιμη καθοδήγηση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος και προϊσταται (ήταν άλλωστε παρών κατά την κρίση τραγωδία) σύμφωνα με τα ισχύοντα».

Επιπλέον, αναφέρει ότι «οι όλες ενέργειες και ρόλος της Περιφέρειας, εξάλλου σύμφωνα με τα παραπάνω καθοριζόμενα από το Ειδικό Σχέδιο και σε εφαρμογή του είναι υποστηρικτικός και αφορά τη συνδρομή τους σε μέσα και υποδομές, όπως και πράγματι εξαντλήθηκε στην υποστήριξη των όσων νόμιμα αποφασίστηκαν κατά τις δύο έκτακτες συνεδριάσεις του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) που συγκλήθηκαν ύστερα από αίτημα του κ. Συντονιστή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας.


Κατά τις συνεδριάσεις αυτές παρίσταντο και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς (ήτοι και ο υπουργός Υγείας (την περίοδο εκείνη Θάνος Πλεύρης), Υφυπουργός Μεταφορών (την περίοδο εκείνη Μιχάλης Παπαδόπουλος), Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, Αρχηγός ΑΤΑ, υποδιοικητής 1ης Στρατιάς, Περιφερειάρχης Θεσσαλίας ΕΛ.ΑΣ, Πρόεδρος ΕΚΑΒ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΟΣΕ, εκπρόσωπος ΟΣΕ, αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Λάρισας, Περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Δυνάμεων Θεσσαλίας, εκπρόσωπος Αυτοκινητοδρόμων Αιγαίου) και αποφασίστηκαν και υλοποιήθηκαν τα δέοντα μέτρα και ενέργειες».

Ποιοι βουλευτές συμμετέχουν στην Εξεταστική επιτροπή

Στο μεταξύ σήμερα συγκροτήθηκε η Εξεταστική επιτροπή που θα ασχοληθεί με το σιδηροδρομικό έγκλημα και θα αποτελείται από 31 μέλη.

Από την πλευρά της ΝΔ, θα είναι οι εξής 16 βουλευτές: Γιάννης Ανδριανός, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Κώστας Καραγκούνης, Χρήστος Κέλλας, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Ξενοφών Μπαραλιάκος, Αναστάσιος Μπαρτζώκας, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα – Παλιούρα, Φάνης Παππάς, Θάνος Πλεύρης, Ζωή Ράπτη, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Τσαβδαρίδης, Βασίλης Υψηλάντης, Ιάσονας Φωτήλας.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα πέντε μέλη είναι οι Βασίλης Κόκκαλης, Διονύσης Καλαματιανός, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, Θεόφιλος Ξανθόπουλος και Γιάννης Σαρακιώτης.

Από το ΠΑΣΟΚ η Μιλένα Αποστολάκη, ο Παναγιώτης Δουδωνής και ο Απόστολος Πάνας, ενώ από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος και η Μαρία Κομνηνάκα.

Την Ελληνική Λύση θα εκπροσωπήσει ο Παύλος Σαράκης, τους Σπαρτιάτες ο Πέτρος Δημητριάδης, τη Νίκη ο Τάσος Οικονομόπουλος, ενώ την Πλεύση Ελευθερίας η Ζωή Κωνσταντοπούλου και τους ανεξάρτητους βουλευτές η Πέτη Πέρκα.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, που θα έχει διάρκεια ένα μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: