2.11.23

Υβρις...


Ηταν ύβρις. Και ίσως να είναι επιεικής ο χαρακτηρισμός για την τεράστια απρέπεια που διέπραξε ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν: να εμφανιστεί στην τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του οργανισμού με ένα κίτρινο άστρο του Δαβίδ στο πέτο, σαν εκείνο με το... οποίο μάρκαραν οι ναζί τους Εβραίους. Υβρις απέναντι στα εκατομμύρια θύματα του Ολοκαυτώματος, απέναντι στην Ιστορία, απέναντι στη στοιχειώδη ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Και όχι, δεν είμαστε μόνο εμείς, οι «συνήθεις ύποπτοι», που εξοργιζόμαστε με τέτοιες ενέργειες. «Ντροπιάζει τα θύματα του Ολοκαυτώματος και το κράτος του Ισραήλ», δήλωσε ο Ντάνι Νταγιάν, διευθυντής του Μουσείου του Ολοκαυτώματος Γιαντ Βασέμ. 

«Το κίτρινο αστέρι», πρόσθεσε, «συμβολίζει την εποχή που ο εβραϊκός λαός ήταν αβοήθητος και βρισκόταν στο έλεος των άλλων. Σήμερα έχουμε μια ανεξάρτητη χώρα και ισχυρό στρατό. Είμαστε κυρίαρχοι της μοίρας μας. Σήμερα τοποθετούμε μια γαλανόλευκη σημαία στο πέτο, όχι κίτρινο αστέρι».

Φυσικά, όσο κι αν ο Ερντάν τερμάτισε τη χυδαιότητα, δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που εργαλειοποιεί το Ολοκαύτωμα για να δικαιολογήσει την εγκληματική πολιτική απέναντι στους Παλαιστίνιους. Οπως δεν είναι καινούργιο φαινόμενο η ταύτιση της καταδίκης αυτής της πολιτικής με τον αντισημιτισμό. 

Μια εξίσου χυδαία και κουτοπόνηρη τακτική που δυστυχώς βρίσκει συχνά ευήκοα ώτα σε πολιτικούς κύκλους ευρωπαϊκών χωρών και στις ΗΠΑ. Δεν θα αναλωθούμε περαιτέρω σε προσπάθεια αποδόμησης αυτής της τόσο ύπουλης όσο και ανόητης τακτικής. Θα δώσουμε τον λόγο σε έναν άλλο Εβραίο, τον ιστορικό Αβι Σλέιμ από τη Βρετανία.

«Αντισημιτισμός», είπε σε πρόσφατη ομιλία του, «είναι το μίσος για τους Εβραίους επειδή είναι Εβραίοι. Αντισιωνισμός είναι η αντίθεση είτε απέναντι στον σιωνισμό, την επίσημη ιδεολογία του Ισραήλ, είτε, πιο συχνά, η κριτική απέναντι σε συγκεκριμένες πολιτικές της ισραηλινής κυβέρνησης, ειδικά απέναντι στους Παλαιστίνιους, τις πολιτικές της κατοχής. (...) 

Το πρόβλημα είναι ότι το Ισραήλ και οι φίλοι του συγχωνεύουν σκόπιμα αυτές τις δύο έννοιες ώστε να ισχυριστούν ότι η όποια κριτική απέναντι στο Ισραήλ και τις πολιτικές του συνιστά αντισημιτισμό». Απλά, λιτά και κατανοητά. Για όσους, τουλάχιστον, θέλουν να κατανοήσουν...

Κορίνα Βασιλοπούλου

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.