27.11.23

Πρόσκληση Τσακαλώτου στις προοδευτικές δυνάμεις...


...να συζητήσουν την κατάσταση της οικονομίας...
Πρόταση-πρόσκληση προς τις προοδευτικές δυνάμεις στο ελληνικό Κοινοβούλιο έκανε ο Ευκλείδης Τσαλαλώτος, τονίζοντας ότι πρέπει να συζητήσουν σοβαρά την κατάσταση στην πραγματική οικονομία και ποιες είναι οι προτάσεις για να αντιμετωπιστεί.

Κατά την ...παρέμβασή του στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, και εν αναμονή των αποφάσεων για τη δημιουργία της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας από τους βουλευτές που έχουν αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα πραγματικά στοιχεία της οικονομίας.

«Έχουμε μια κατάσταση, με μεγάλη απόκλιση από την ευρωζώνη. Έχουμε μια κατάσταση όπου οι μισθοί είναι οι χαμηλότεροι από σχεδόν όλη την Ευρώπη και δουλεύουμε περισσότερο. Και το bottom line… είναι, ότι έχετε ένα προϋπολογισμό, που βγαίνει ο κ. Μητσοτάκης και λέει: “Τι ωραία πάει η οικονομία και δεν μπορεί αυτός ο Προϋπολογισμός, να αλλάξει αυτά τα δεδομένα”», είπε.


Σχολιάζοντας όσα λέει η κυβέρνηση εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού του 2024, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι «δεν γίνεται αν δεν συμφωνήσουμε ότι τα πράγματα δεν είναι πολύ καλά και ότι ο κόσμος εκεί έξω αισθάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά, να μπορέσουμε να έχουμε μια σοβαρή συζήτηση στη χώρα μας και πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό».

«Υπάρχει απόκλιση από την ευρωζώνη, είναι πάρα πολύ χαμηλοί οι μισθοί, δεν αντιμετωπίζεται το κόστος ζωής από τα μέτρα που παίρνετε και εδώ καλώ τις Προοδευτικές Δυνάμεις, γιατί έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου εδώ και καιρό ότι μπορείτε να το κάνετε αυτό εσείς», είπε στους κυβερνητικούς βουλευτές. 

«Έτσι, λοιπόν, καλώ τις προοδευτικές δυνάμεις, σε μια σοβαρή συζήτηση, για το πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το φαινόμενο. Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί αν δεν γνωρίζουμε πού είμαστε σήμερα», σημείωσε. 

Και πρόσθεσε: 

«Είναι ξεχωριστή η συζήτηση αν φταίτε περισσότερο εσείς ή αν έφταιγε περισσότερο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα να δούμε πού είμαστε, και ποιο σχέδιο έχετε για τη μικροοικονομία, αλλά και την πραγματική οικονομία, και πώς θα αντιμετωπίσετε αυτά τα δεδομένα, γιατί είναι πολύ σοβαρά».

Το ΕΣΠΑ και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος απάντησε και στους ισχυρισμούς του ο αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Παπαθανάση, σε σχέση με τη χαμηλή απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τομέα που είχε διαχειριστεί ο Αλέξης Χαρίτσης ως μέλος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ο Ν. Παπαθανάσης είχε δηλώσει λίγα λεπτά νωρίτερα στην επιτροπή ότι «το 2019, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ ήταν στο χαμηλότερο σημείο των ευρωπαϊκών χωρών και σήμερα έφτασε το 95%». 

Όπως είπε, ο Ν. Παπαθανάσης «λέει ότι το 25% είχε απορροφήσει το 2019 η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ από το ΕΣΠΑ. Δεν μας είπε ότι αυτό ήταν διπλάσιο από ό,τι είχαν κάνει οι προηγούμενες κυβερνήσεις στο ίδιο σημείο του κύκλου. Ξέρουμε όλοι ότι τα ΕΣΠΑ είναι οπισθοβαρή -το πότε ξοδεύονται- και αυτό είναι η αλήθεια. Να μην πω για άλλα πράγματα, το τι έγινε στις προηγούμενες κυβερνήσεις και το 1 δισ. που θα χανόταν από τη δική σας κυβέρνηση πριν από το 2015, που ήθελε να το πάρει πίσω η Ευρωπαϊκή Ένωση και σώθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ». 

«Οπότε, καλό είναι κύριε Παπαθανάση να μην τα λέτε αυτά τα πράγματα, η πραγματικότητα είναι ότι το 2019 ήταν διπλάσιο από ό,τι στη δική σας κυβέρνηση στο ίδιο σημείο του κύκλου», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. 

Μετά την παρέμβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Νίκος Παπαθάνασης επανήλθε και σχολίασε: «Βγάζοντας τα ποσοστά μεταξύ 2019, γιατί παρουσιάζουμε την κατάσταση τώρα, πώς είναι σήμερα και σε τι κατάσταση παραλάβαμε το 2019, βλέπουμε ακόμα και με τον πίνακα αυτό που μου δώσατε, ότι το κλάσμα 80:114 που είναι το 2019, δηλαδή, Ελλάδα με Ευρωζώνη, μας δίνει ένα αποτέλεσμα ότι η Ελλάδα ήταν στο 68%, ενώ σήμερα με το δικό σας πίνακα η Ελλάδα είναι στο 84 και η Ευρωζώνη στο 117 και αυτό μας δίνει 71%. Δηλαδή, βελτιώθηκε η σχέση του κλάσματος του ΑΕΠ το 2022 σε σχέση με το 2019».


Δεν υπάρχουν σχόλια: