18.11.23

Πρώτα η Χαμάς και μετά οι όμηροι για τον Νετανιάχου...



Ο πρώτος στόχος του πολέμου είναι να ακρωτηριάσει τη Χαμάς, ο δεύτερος είναι η επιστροφή των ομήρων και ο τρίτος η εξάλειψη της απειλής από τη Γάζα, διευκρίνισε ανερυθρίαστα το βράδυ του Σαββάτου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ κι ενώ έξω από το γραφείο του στην Ιερουσαλήμ είχαν συγκεντρωθεί χιλιάδες κόσμου που συμμετείχαν στην πενθήμερη πορεία από το Τελ Αβίβ, προκειμένου να απαιτήσουν την απελευθέρωση των αιχμαλώτων της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης...  


Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου συνέχισε στο ίδιο κυνικό ύφος, ότι «δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα κάποια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων. Όταν υπάρχει κάτι να πούμε, θα σας ενημερώσουμε» και παραδέχθηκε ότι υπάρχει μεγάλη διεθνής πίεση κατά του πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα. Παρά την υποστήριξη των ΗΠΑ και άλλων για τον συνεχιζόμενο πόλεμο, «υπάρχει αυξανόμενη πίεση εναντίον μας, στις ΗΠΑ και αλλού», υπογράμμισε.

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι έχουν εξοντωθεί «χιλιάδες τρομοκράτες», συμπεριλαμβανομένων ανώτερων διοικητών, και κατέστρεψε θέσεις διοίκησης και σήραγγες. «Προχωράμε μπροστά με πλήρη ισχύ», τόνισε.


Την ίδια ώρα, οι οικογένειες των ομήρων δηλώνουν πως φοβούνται ότι η στρατιωτική επίθεση θέτει σε κίνδυνο τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Οι Ισραηλινοί ηγέτες, με τη σειρά τους, υποστηρίζουν ότι μόνο η στρατιωτική πίεση στη Χαμάς θα οδηγήσει σε απελευθέρωση ομήρων, σε μια πιθανή συμφωνία που περιλαμβάνει προσωρινή κατάπαυση του πυρός.

Οι συγγενείς των απαχθέντων από τη Χαμάς ζητούν περισσότερη ενσυναίσθηση και ανταπόκριση από την κυβέρνηση, με πολλούς από αυτούς να επικρίνουν το Πολεμικό Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ για αυτό που περιέγραψαν ως έλλειψη διαφάνειας σχετικά με τυχόν σχέδια διάσωσης.


Το Σάββατο, οι διαδηλωτές έφεραν ισραηλινές σημαίες και φωτογραφίες των ομήρων, καθώς ολοκλήρωσαν την πορεία 70 χιλιομέτρων (45 μίλια) από το Τελ Αβίβ προς την Ιερουσαλήμ και συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του Νετανιάχου. Μόλις έφτασαν εκεί, ενώθηκαν με χιλιάδες κόσμου που κρατούσε κίτρινα μπαλόνια με τις λέξεις «Φέρτε τους σπίτι».

«Θέλω να με κοιτάξεις στα μάτια και να προσπαθήσεις να καταλάβεις λίγο από το τραύμα που νιώθω», είπε η Ντάρια Γκόνεν, αναφερόμενη στους Ισραηλινούς ηγέτες, στη συγκέντρωση. Η 23χρονη αδερφή της, Ρόμι Γκόνεν, απήχθη από τη Χαμάς ενώ βρισκόταν σε ένα μουσικό φεστιβάλ που μετατράπηκε σε σφαγή κοντά στη Γάζα.

Ο Ρούμπι Τσεν, ένας άλλος διαδηλωτής, με τον 19χρονο γιο του μεταξύ των ομήρων, είπε ότι οι οικογένειες θέλουν «να συντηρήσουν το θέμα των ομήρων ως κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση του Ισραήλ». 

Διαδηλώσεις για τους ομήρους και στο Τελ Αβίβ
Στο Τελ Αβίβ, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης για την επιστροφή των ομήρων και των αγνοουμένων, κοντά στο Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ. Βασικό αίτημα της μαζικής κινητοποίησης η απελευθέρωση των 40 παιδιών που κρατούνται όμηροί, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας του Παιδιού, στις 20 Νοεμβρίου.

Σε μια πλατεία μπροστά από το Υπουργείο Άμυνας, οι διαδηλωτές απελευθέρωσαν στον αέρα εκατοντάδες ροζ μπαλόνια και έβγαλαν δίσκους με κεράσματα - κέικ και μπισκότα - γιορτάζοντας τα γενέθλια δύο ομήρων.

Από τους περισσότερους από 240 ομήρους που απήχθησαν στη Γάζα, πέντε απελευθερώθηκαν - τέσσερις από αυτούς, μέσω της διεθνούς διπλωματίας, στην οποία εμπλέκεται και το Κατάρ και μία που φέρεται να διασώθηκε από τα ισραηλινά στρατεύματα. 

Ωστόσο, το Ισραήλ αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσε τον θάνατο δύο ομήρων, ενώ Χαμάς και Ισλαμική Τζιχάντ δημοσίευσαν πολλά βίντεο με ομήρους που έδειχναν καταπονημένοι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: