27.11.23

Συνενοχή...



Πανηγυρικό τόνο έσπευσε να προσδώσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου στη συνάντηση του υπουργού Δημήτρη Καιρίδη με την εκτελεστική διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου της Ε.Ε. (ΥΑΕΕ – πρώην EASO) Νίνα Γκρεγκόρι την περασμένη εβδομάδα.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να... ενισχυθεί η παρουσία της υπηρεσίας στην Ελλάδα με άλλα 100 άτομα προσωπικό, επιπλέον των 388 υπαλλήλων, που έχουν αναλάβει μεταξύ άλλων τη διεκπεραίωση κρίσιμων διαδικασιών καταγραφής και εξέτασης των αιτημάτων ασύλου.

«Η αύξηση της ευρωπαϊκής παρουσίας, σε προσωπικό και ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, αποτελεί απόδειξη της στενής συνεργασίας της Ελλάδας και των ευρωπαϊκών θεσμών για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού-προσφυγικού και απαντά, με τον καλύτερο τρόπο, σε όσους έσπευσαν να μιλήσουν για “αποχώρηση” κάποιων εξ αυτών, όπως ο Frontex, το περασμένο καλοκαίρι», ισχυρίζεται η ανακοίνωση.

Είναι αμφίβολο αν δικαιολογείται τέτοιος πανηγυρισμός αν πάρει κανείς υπόψη ότι:

● το 2023 η ΥΑΕΕ είχε προχωρήσει σε δραστική περικοπή προσωπικού στην Ελλάδα, αφήνοντας στον δρόμο περισσότερους από 100 υπαλλήλους υψηλής εξειδίκευσης,

● οι θέσεις εργασίας στην ΥΑΕΕ διέπονται από υψηλή επισφάλεια, συχνά με τρίμηνες ή και δεκαπενθήμερες συμβάσεις με εργολαβική εταιρεία, που υποχρεώνει τους εργαζόμενους σε τακτικά 45νθήμερα διαλείμματα, προκειμένου να μη θεμελιώσουν δικαίωμα μονιμότητας,

● οι οργανικές θέσεις του υπουργείου παραμένουν σοβαρά υποστελεχωμένες, ενώ οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου αναμένεται να λήξουν.

Τέλος, αποτελεί δηλωμένη πρακτική της ΥΑΕΕ να μην καταγράφει περιστατικά επαναπροώθησης κατά τη διαδικασία καταγραφής ή ασύλου, θεωρώντας ότι δεν εμπίπτουν στη δικαιοδοσία της αλλά στη δικαιοδοσία της Frontex. Κλείνει έτσι βολικά τα μάτια σε καταγγελίες για σοβαρές παραβιάσεις του ευρωπαϊκού δικαίου.

Για την Ιστορία, την αποχώρηση της Frontex από την Ελλάδα ζητούσε ο αξιωματικός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex, λόγω της επαναλαμβανόμενης αποτυχίας των ελληνικών αρχών να διερευνήσουν τις καταγγελλόμενες επαναπροωθήσεις, αλλά το αίτημα δεν έγινε δεκτό από τη Frontex.

Συνεργασία των ευρωπαϊκών θεσμών; Μάλλον συνενοχή στις εγκληματικές πολιτικές της ελληνικής κυβέρνησης στα σύνορα.

Δημήτρης Αγγελίδης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: