13.11.23

Το «σχέδιο ειρήνης» Κασσελάκη και το μέλλον της Ομπρέλας...


Η κρίσιμη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ είναι πλέον παρελθόν και τα αποτελέσματα της ήτανλίγο- πολύ... αναμενόμενα, με τον Στέφανο Κασσελάκη να ακολουθεί σκληρή γραμμή απέναντι στους διαφωνούντες και τα μέλη της Ομπρέλας να αποχωρούν από το κόμμα.

Ο νέος πρόεδρος θα επιδιώξει μια πιο «ειρηνική» επόμενη μέρα και αυτό ήταν το μήνυμα που έδωσε νωρίς το πρωί της Δευτέρας (13/11) σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «Στο κόκκινο»: «Σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας που ενωμένη και με φρέσκες ιδέες και φρέσκο λόγο και με βαθιά ανθρωπιστικό και οικολογικό πρόσημο θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία».

Πολλοί θεωρούν ότι αυτή η αισιοδοξία είναι μάλλον υπερβολική, καθώς η εσωκομματική αντιπολίτευση είναι παρούσα, κωθώς οι τάσεις και της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα παραμένουν στο κόμμα και έδειξαν ότι δεν έχουν διάθεση να «χαριστούν» στον πρόεδρο.

Η τάση Αχτσιόγλου μάλιστα μετά το χθεσινό (Κυριακή) κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα, το οποίο κινήθηκε σε πολύ υψηλούς τόνους, δεν αφήνει πολλά περιθώρια νέων εμπρηστικών κινήσεων από την πλευρά Κασσελάκη χωρίς αντίποινα από την πλευρά της, δηλαδή αποχώρηση.

Το υπογράφουν, άλλωστε, επτά βουλευτές (Αχτσιόγλου, Χαρίτσης, Ηλιόπουλος, Αναγνωστοπούλου, Τζούφη, Τζανακόπουλος, Φωτίου).

Το «μένω μέχρι να φύγω εκτός αν δεν φύγω» ισχύει, σε μικρότερο βαθμό, και για την τάση Τεμπονέρα, η οποία πάντως δεν διαθέτει βουλευτές.

Το γόητρό του Στέφανου Κασσελάκη τρώθηκε από την υποχώρησή του γύρω από τις διαγραφές και για το ποιος έχει την «πάγια» αρμοδιότητα, δηλαδή εν τέλει η Επιτροπή Δεοντολογίας κι όχι η βάση του κόμματος.

Υποχώρησε, δηλαδή, ενώπιον της πίεσης των έξι μετριοπαθών στελεχών- Αλέκου Φλαμπουράρη, Γιάννη Ραγκούση, Θανάση Θεοχαρόπουλου, Όλγας Γεροβασίλη, Κώστα Ζαχαριάδη, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου-, οι οποίοι όμως κι αυτοί μετακινήθηκαν από την τροπολογία τους σύμφωνα με την οποία «δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές εμπρηστικές δημόσιες δηλώσεις από θεσμικούς εκπροσώπους του κόμματος, που αντί να ρίχνουν τους τόνους και να προωθούν την ενότητα, αναπαράγουν κι εντείνουν την εσωστρέφεια που πλήττει την εικόνα του κόμματος».

Δεν παραδίδουν τις έδρες οι αποχωρήσαντες
Από την άλλη, στην Ομπρέλα σημειώνουν πως δεν μετακινήθηκαν εκείνοι από τις θέσεις τους, αλλά το κόμμα μετακινήθηκε από τις δικές του.

Σε αυτό το πλαίσιο, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα δεν σκοπεύουν να παραδώσουν τις βουλευτικές τους έδρες, όπως άλλωστε κι ο Στέλιος Κούλογλου την ευρωβουλευτική του, μολονότι τους ζητήθηκε κάτι τέτοιο από τον κ. Κασσελάκη.

Συνεργάτες, ωστόσο, του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν παλαιότερη δήλωση του κ. Τσακαλώτου με αφορμή την υπόθεση του Αλέξη Γεωργούλη με την οποία καλούσε τον τότε ευρωβουλευτή του κόμματος να επιστρέψει την έδρα.

Όπως κι αν έχει, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μειώνεται από τους 47 στους 45 βουλευτές, αλλά η Ομπρέλα δεν μπορεί να σχηματίσει δική της αφού χρειάζονται πέντε τουλάχιστον και δέκα για να έχει πλήρη κοινοβουλευτικά δικαιώματα.

Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως στο άμεσο ή στο πιο μακρινό μέλλον η Κ.Ο. της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα παραμείνει συμπαγής ή ακόμα κι αξιωματική αντιπολίτευση.

Το φλερτ με τον Βαρουφάκη
Το μέλλον το στελέχων της Ομπρέλας περιέγραψε ο Δημήτρης Βίτσας αναφέροντας σε συνεντευξή του στο Action24: «Δεν το έχουμε συζητήσει ολοκληρωμένα αν θα υπάρξει νέο κόμμα. Είναι κάτι που οφείλουμε να συζητήσουμε, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις που κατά καιρούς έχουν φύγει από τον ΣΥΡΙΖΑ και δυνάμεις που δεν ήρθαν ποτέ και θέλουν να συνδράμουν στην ριζοσπαστική αριστέρα και η πρώτη δοκιμή αυτής της προσπάθειας θα είναι οι ευρωεκλογές».

Ερωτηθείς αν έχει κλειδώσει η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές απάντησε ότι «χρειάζεται ακόμα συζήτηση αλλά κατά τη γνώμη μου έχει κλειδώσει η κάθοδος στις ευρωεκλογές». «Μπορεί να μην είναι κόμμα, να είναι ένας χώρος, ένας τόπος συνάντηση που θα διαμορφώσει ένα ψηφοδέλτιο. Πρέπει να προχωρήσουμε από τη μια προσεκτικά και από την άλλη με θάρρος».

Όσον αφορά τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να συμμετέχουν, ο κ. Βίτσας είπε αρχικά «Λαφαζάνης δεν νομίζω αλλά σας λέω ότι υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που έφυγαν λίγο πριν τις εκλογές του 2015. Ένα πρόχειρο όνομα που δεν θα με παρεξηγήσει είναι ο Τάσος Κορωνάκης που ήταν γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ»...

cnn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: