15.11.23

Ο καπνός και το ασφαλιστικό...

Είναι τουλάχιστον περίεργο το γεγονός ότι ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης άνοιξε στα καλά καθούμενα θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προσπάθησε μεν να κλείσει τη συζήτηση, φαίνεται όμως πως δεν υπάρχει μόνο… καπνός γύρω από το φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού.


Οι... πληροφορίες, και μάλιστα από την κυβερνητική πλευρά, αναφέρουν ότι μπορεί η συζήτηση να μην ανοίξει τελικώς από την επόμενη χρονιά, όπως ανέφερε αρχικώς ο Παναγιώτης Τσακλόγλου, αλλά από το 2027, με σχέδιο την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 67 έτη για όλους. Ακόμη και για όσους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας με ένσημα στα 62 τους.

Επομένως, δικαίως η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει λόγο για κρυφή ατζέντα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Επί της ουσίας, η συνολική συζήτηση για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης είναι «αχρείαστη», όπως θα έλεγαν και ορισμένα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας. Με βάση τον μνημονιακό Νόμο 4336/15 υφίσταται υποχρέωση της χώρας από το 2024 κι έπειτα να κάνει επανέλεγχο ανά τριετία των ορίων συνταξιοδότησης αν το επιβάλλει το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας. Πρόκειται για μια σχέση που καθορίζεται με βάση το προσδόκιμο ζωής. Το πέρασμα της πανδημίας και από τη χώρα μας άφησε ωστόσο ακόμη ένα ισχυρό αποτύπωμα, που, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συνδέεται με τη μείωση του προσδόκιμου βίου.

Εκ των πραγμάτων, λοιπόν, δεν συντρέχει λόγος αύξησης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης. Ο άγαρμπος τρόπος με τον οποίο φέρνει η κυβέρνηση στο προσκήνιο μια τέτοια συζήτηση προκαλεί -παρά τις διαψεύσεις- ερωτήματα. Το έργο με τις διαψεύσεις έχει ξαναπροβληθεί και στην περίπτωση του φορολογικού, που ισοπεδώνει τους μικρομεσαίους ελεύθερους επαγγελματίες.

Η ΑΥΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: