11.11.23

Θυελλώδης συνεδρίαση στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ...


«Μάχη» για να τεθεί σε ψηφοφορία η πρόταση δημοψηφίσματος.
Οι αποχωρήσεις από τη διαδικασία και το «αίσχος» του Νίκου Φίλη.
Ηχηρή απουσία Τσίπρα...
  
Σε εξέλιξη είναι η ιστορικής σημασίας συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, που διεξάγεται σήμερα και αύριο με τις φυγόκεντρες δυνάμεις εντός του κόμματος και την οξυμένη αντιπαράθεση και τις μεμονωμένες αποχωρήσεις των ημερών να δίνουν μεγαλύτερη ώθηση στα σενάρια της διάσπασης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η «Ομπρέλα», οι 6+6 και... η κίνηση Τεμπονέρα θα ζητήσουν να γίνει ψηφοφορία για το θέμα τους δημοψηφίσματος που πρότεινε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης. Το σκεπτικό είναι ότι η ιδιαίτερα ασταθής κατάσταση έχει απρόβλεπτο χαρακτήρα και σε περίπτωση εκτροχιασμού και ρήξης εγκυμονεί ακόμα και ο κίνδυνος απώλειας της θέσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν δηλαδή αποχωρήσει συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών πλην της «Ομπρέλας» (ανάμεσά τους ο Ευκλείδης Τσακαλώτος). 


Από τα 4 στελέχη που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί να διαγράψει έχουν ήδη αποχωρήσει ο Νίκος Βούτσης και ο Πάνος Σκουρλέτης με σχετικά κείμενα, ενώ γνωστή είναι η απόφαση μελών της «Ομπρέλας» να φύγουν σήμερα, ανάμεσά τους οι Νίκος Φίλης και Δημήτρης Βίτσας, με αποτέλεσμα από τους τέσσερις να μένει μόνο ένας, ο Στέφανος Τζουμάκας.

Από τη σημερινή συνεδρίαση της ΚΕ πάντως, δεν έλειψαν και τα ευτράπελα από νωρίς, με φωνές προερχόμενες από το κοινό να παρεμβάλλονται στην εισηγητική ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη και ως εκ τούτου να υπάρχουν διακοπές.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν κράτησε όμως χαμηλά τους τόνους και επέλεξε να επιτεθεί κατά των εσωκομματικών του αντιπάλων με τελεσίγραφα, κατηγορίες και χαρακτηρισμούς. Ξεκαθάρισε ότι είναι η τελευταία φορά που τα εσωκομματικά απασχολούν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και κατηγόρησε τους διαφωνούντες ότι παραμένουν στο κόμμα παρόλο που το χαρακτηρίζουν Επιθεώρηση, και έρμαιο της Ολιγαρχίας και της διαπλoκής, ενώ στάθηκε στους χαρακτηρισμούς που έχουν ειπωθεί προς το πρόσωπό του όπως Μπέπε Γκρίλο και Τραμπ.

Μίλησε ακόμα για κείμενα «γεμάτα αόριστες σάλτσες» και «πολιτική του πουμαρό», από εκείνους που «χρονοτριβούν» και «θέλουν να διαλύσουν το κόμμα πριν φύγουν». 

Μάλιστα, για την εκλογική ήττα από «τους 600.000 ψηφοφόρους που έχασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην αποχή» καταλόγισε ευθύνες σε όσους συντηρούσαν ένα καθεστώς «πολυφωνίας».

Οι πληροφορίες που έρχονται από το εσωτερικό της εν εξελίξει διαδικασίας αναφέρουν πάντως ότι το κλίμα είναι αρκετά δυναμιτισμένο, ενώ το προεδρείο φαίνεται να θέτει κωλύματα στην πρόταση των «6+6», της «Ομπρέλας» και της κίνησης Τεμπονέρα για να γίνει ψηφοφορία που θα αποφασίσει αν θα υπάρξει δημοψήφισμα, όπως έχουν προτείνει οι νεοπροεδρικοί.

Οι αποχωρήσεις από τη διαδικασία και το «αίσχος» του Νίκου Φίλη

Οι παρεμβολές και οι φωνές στη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου, με τις παρεμβάσεις από το προεδρείο και τις διενέξεις εντός του κοινού να μη λείπουν, εξελίχθηκαν και σε αποχωρήσεις στελεχών από την αίθουσα καταγγέλλοντας.

Ένας εξ αυτών ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα ακούγονταν. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, βγαίνοντας είπε «φεύγω, δεν μπορώ να ακούω τον Κασσελάκη».

Στο μεταξύ, ο Νίκος Φίλης φώναζε «αίσχος» την ώρα που μιλούσε ο Στέφανος Κασσελάκης.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι ο ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης αποφάσισε να αποχωρήσει πριν την έναρξη της διαδικασίας εξαιτίας της αργοπορίας στην προσέλευση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι δεν διατίθεται να καθίσει να τον περιμένει άλλο.

Ηχηρή απουσία Τσίπρα

Οι πληροφορίες ανέφεραν χθες ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα έδινε το «παρών» στη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, κάτι που φάνηκε να επιβεβαιώνεται σήμερα. Κανείς δεν ξέρει επίσης αν ο τέως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σκέφτεται να παρέμβει στη δυσκολότερη στιγμή του κόμματος και λίγο πριν η πορεία σύγκρουσης γίνει μη αναστρέψιμη, σύμφωνα τουλάχιστον με την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί χθες το βράδυ. Σε ερώτημα της «Εφ.Συν.» σε εκπροσώπους όλων των τάσεων αν μπορούσε ο Αλέξης Τσίπρας να παρέμβει αποφασιστικά, οι απαντήσεις ήταν μοιρασμένες. Υπήρχαν εκείνοι που απάντησαν θετικά, αλλά και εκείνοι που εκτιμούσαν ότι για τη σημερινή κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλη ευθύνη ο τέως πρόεδρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: