Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται οι εορτασμοί για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη του 1973, που έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη συλλογική μνήμη της χώρας και εμπνέει μέχρι σήμερα νέους και νέες δίνοντας το παράδειγμα ενός υποδειγματικού και μεγαλειώδους αγώνα.
Ακριβώς 50 χρόνια μετά... την τριήμερη κατάληψη του συγκροτήματος του ΕΜΠ, χιλιάδες πολίτες κάθε ηλικίας συρρέουν σε αυτό για αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς και όλα τα θύματα της Χούντας.
Εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, φοιτητές από πολιτικές παρατάξεις και ανένταχτοι έχουν μετατρέψει το προαύλιο του Πολυτεχνείου σε χώρο συζήτησης για τα γεγονότα και το νόημα της εξέγερσης, παίρνουν τροφή από τις ανεκπλήρωτες και επίκαιρες διεκδικήσεις και δίνουν νέα πνοή με τα αιτήματα υπέρ της Παλαιστίνης.
Πολιτικοί και κόμματα, πολίτες, σωματεία και φορείς άφησαν κόκκινα γαρύφαλλα και κατέθεσαν στεφάνια στην ισοπεδωμένη από το τανκς πύλη, στο μνημείο για τα θύματα της στρατιωτικής δικτατορίας.
Συμβολική πορεία για ακόμα ένα θύμα αστυνομικής βίας
Φοιτητές και φοιτήτριες προχώρησαν το μεσημέρι σε συμβολική πορεία για τον Χρήστο Μιχαλόπουλο, τελευταίο θύμα αστυνομικής βίας γύρω από το Πολυτεχνείο.
Σήκωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα ζητώντας «Δικαιοσύνη για τον δολοφονημένο νέο» και «Καμία συγκάλυψη του εγκλήματος».
Το «παρών» έδωσαν βέβαια και αγωνιστές που συμμετείχαν στην ιστορική κατάληψη του ‘73.
Υπενθυμίζεται ότι εκατοντάδες άνθρωποι, του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος, που έζησαν από κοντά όλες τις κρίσιμες εκείνες μέρες προχώρησαν σε διακήρυξη για την ελευθερία και τη δημοκρατία, ενάντια στο φασισμό (Βλ. ΕΔΩ το κείμενο και τα ονόματα).
Ακολουθεί η ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Συντονιστική Επιτροπή της κατάληψης, πριν ακριβώς 50 χρόνια.
Ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής των ημερών της κατάληψης του Πολυτεχνείου
Οι φοιτητές απ’ όλες τις σχολές στη διάρκεια του φοιτητικού κινήματος, συνειδητοποιήσαμε πως τα προβλήματά μας σχετικά με τον εκδημοκρατισμό της Παιδείας και τη λειτουργία του εκπαιδευτικού συστήματος δεν λύονται χωρίς την αλλαγή της συγκεκριμένης πολιτικής κατάστασης. Αρχίζοντας έτσι πολιτικό αγώνα, οι φοιτητές και οι Ελληνες εργαζόμενοι που κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο, ξεκαθαρίζουν τις θέσεις τους και καλούν τον ελληνικό λαό να συσπειρωθεί γύρω τους και να αγωνισθεί μαζί τους ώς την τελική νίκη.
1) Πρωταρχική προϋπόθεση για την επίλυση όλων των λαϊκών προβλημάτων, θεωρούμε την άμεση παύση του τυραννικού καθεστώτος της χούντας και την παράλληλη εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας.
2) Η εγκαθίδρυση της λαϊκής κυριαρχίας συνδέεται αναπόσπαστα με την εθνική ανεξαρτησία από τα ξένα συμφέροντα που χρόνια στηρίζουν την τυραννία στη χώρα μας. Η πλατειά κινητοποίηση του Ελληνικού Λαού και η εκδήλωση συμπαράστασης απ’ όλες τις γωνιές της Ελλάδας είναι η καλύτερη απάντηση σ’ όσους επιχείρησαν να μας δυσφημίσουν.
Ελληνικέ Λαέ, ο αγώνας γύρω από τη Λαϊκή Κυριαρχία και την Εθνική Ανεξαρτησία συνίσταται σήμερα στις άμεσες μαζικές διεκδικήσεις στα οικονομικά, επαγγελματικά και κοινωνικά σου προβλήματα, με απεργιακούς αγώνες με μαζικές κινητοποιήσεις με προοπτική τη γενική απεργία για την ανατροπή της δικτατορίας. Η παρουσία μας εδώ αποτελεί κέντρο συσπείρωσης, κινητοποίησης και μαζικοποίησης του λαϊκού αγώνα.
Ολοι ενωμένοι στον αγώνα
Για τη δημοκρατία
και την εθνική ανεξαρτησία.
16 Νοέμβρη ’73
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου