24.11.23

Ο Φιρς ήταν κουφός...


Το κτίσιμο είναι δύσκολη δουλειά· το γκρέμισμα δυσκολότερη αν παλεύεις με παλιά εργαλεία. Στον Σύριζα χρησιμοποίησαν για την κατεδάφιση μια καινοτόμο μέθοδο: την παράνοια. 

Είναι αδιανόητο το πώς αυτό το κόμμα, που έδωσε κάποια στιγμή προοπτική για μια ευρύτερη και κυβερνητική Αριστερά, ηγήθηκε του τόπου και... έβαλε πλάτη για να ξεπεραστούν σοβαρά προβλήματα, βρέθηκε σε «χρόνο μηδέν» από τα χέρια του Αλέξη Τσίπρα σε εκείνα ενός ανθρώπου που περνούσε από την Ελλάδα για διακοπές και σκέφτηκε (μόνος;) «δεν βάζω υποψηφιότητα για αρχηγός;» Έβαλε, λοιπόν, σάρωσε στις ενδοκομματικές εκλογές και μετά τα σάρωσε όλα.

Και έτσι φεύγουν μαζικά βουλευτές, ευρωβουλευτές, στελέχη, νεολαίοι, μέλη Οργάνων και πιο πολύ φεύγει κόσμος –πολύς κόσμος.

Πώς το πέτυχαν όλο αυτό στον Σύριζα –και όχι μόνο, και αποκλειστικά, ο Κασσελάκης; Πώς έφτασαν στο κατόρθωμα της καταστροφής, στον άθλο της ισοπέδωσης, στη διαλυτική έκρηξη;

Μετά από όλο αυτό, τουλάχιστον θα περίμενε κάποιος κάτι αν εκείνοι που έμειναν ήταν μια γροθιά γύρω από τον αρχηγό, πίστευαν στις ηγετικές του ικανότητες και δεν ενοχλούνταν από τις αλλεπάλληλες διολισθήσεις του. Αλλά δεν έγινε αυτό. Το σχόλιο Ραγκούση (που δεν είναι αντι-προεδρικός) στα περί «επιστροφής στην παλιά νοικοκυρεμένη Ελλάδα» δείχνει τη χαλαρότητα των αρμών πέριξ του προέδρου.

Ο Σύριζα μοιάζει πλέον άδειος και λες πως παίζεται η τελευταία σκηνή του δράματος. Σαν και εκείνη στον Βυσσινόκηπο του Τσέχωφ, όταν όλη η ξεπεσμένη, άλλοτε  ισχυρή οικογένεια, αποχωρεί από το κτήμα και το αρχοντικό που έχει πουληθεί και αλλάζει μορφή. Στο σπίτι μένει μόνο ο πιστός γέρο-υπηρέτης, ο Φιρς. 

Τον αφήνουν ξεχασμένο και κλειδωμένο στα άδεια δωμάτια. Απ’ έξω ακούγεται ο ήχος του τσεκουριού που κόβει τις βυσσινιές…

Στην περίπτωση του Σύριζα δεν ξέρουμε ποιος θα είναι ο ξεχασμένος και κλειδωμένος Φιρς. Ο οποίος –έχει σημασία αυτό στην αλληγορία– ήταν κουφός…  

harddog-sport.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: