5.11.23

Παγκόσμιοι ραντιέρηδες και στα... όπλα...



Οι πραγματικοί πολεμοκάπηλοι της τρέχουσας σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή κρύβονται στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, πίσω από τη Wall Street, σε τραπεζικούς κολοσσούς και κορυφαίες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων...
Πίσω από τη βάρβαρη ισοπέδωση της Γάζας και την εξολόθρευση του λαού της δεν βρίσκεται μόνο ο ισραηλινός στρατός και η κυβέρνηση Νετανιάχου. Μεγάλο μέρος ευθύνης για τα 3 χιλιάδες και πλέον νεκρά παιδιά αυτής της στενής λωρίδας γης φέρουν και οι μεγάλες αμυντικές εταιρείες των ΗΠΑ που πουλούν τα όπλα με τα οποία σπέρνει τον θάνατο το Ισραήλ προκειμένου να αβγατίσουν τα κέρδη τους.


Πέντε από τις έξι μεγαλύτερες εταιρείες όπλων του κόσμου είναι σήμερα αμερικανικές. Είναι κατά σειρά η Lockheed Martin, η RTX (πρώην Raytheon), η Northrop Grumman, η Boeing και η General Dynamics. Και οι πέντε έχουν πουλήσει στο παρελθόν όπλα στο Ισραήλ τα οποία χρησιμοποιούνται κατά των Παλαιστινίων, ενώ μια σειρά πρόσφατων δημοσιευμάτων στα διεθνή ΜΜΕ τις συνδέει με πωλήσεις ή πιθανές πωλήσεις όπλων τα οποία «αξιοποιήθηκαν» από τον ισραηλινό στρατό στην τωρινή επίθεσή του στη Γάζα. Δεν είναι τυχαίο ότι με την έναρξη του πολέμου η πλειονότητα αυτών των εταιρειών είδε τις τιμές των μετοχών τους να εκτοξεύονται.

Το πλέον αξιοσημείωτο, όμως, είναι ότι ένα μεγάλο μέρος από τα δισεκατομμύρια που ρέουν στα ταμεία αυτών των 5 κολοσσών καταλήγει μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος στους δισεκατομμυριούχους, εκατομμυριούχους και συνολικά πλούσιους μετόχους τους. Για αρκετούς παρατηρητές, αυτοί είναι οι πραγματικοί πολεμοκάπηλοι της σύγκρουσης Χαμάς - Ισραήλ, αυτοί είναι που κερδίζουν τα περισσότερα επενδύοντας στον πόλεμο και στον θάνατο. Μια ματιά στη σύνθεση του μετοχικού κεφαλαίου αυτών των πέντε εταιρειών είναι αποκαλυπτική. Δείχνει ότι ποσοστό 28% έως 35% του μετοχικού κεφαλαίου κάθε μιας εξ αυτών των πέντε εταιρειών ελέγχεται από πέντε μόνο εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, ενώ μικρότερα μερίδια κατέχουν σε αυτές και άλλα ιδρύματα αυτού.


Αυτοί οι πέντε μεγαλομέτοχοι είναι κυρίως μεγάλες εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων ή κορυφαίες τράπεζες της Wall Street που επενδύουν στους 5 αμυντικούς κολοσσούς τα κεφάλαια που τους έχουν εμπιστευτεί οι πλούσιοι πελάτες τους με σκοπό να τα αβγατίσουν. Μεταξύ των εταιρειών περιλαμβάνονται και τα πιο γνωστά ονόματα του κλάδου, οι BlackRock, Vanguard, State Street, Fidelity, Capital Group, Wellington, JPMorgan Chase, Morgan Stanley, Newport Trust Company, Longview Asset Management, Massachusetts Financial Services Company, Geode Capital, Bank of America.

◢ LOCKHEED MARTIN: Οι πέντε μεγαλύτεροι μέτοχοί της είναι οι State Street, Vanguard, BlackRock, Capital World Investors (Capital Group), FMR LLC Fidelity. Κατέχουν όλες μαζί πάνω από το 34% του μετοχικού της κεφαλαίου. Οι επόμενοι 5 μεγαλύτεροι μέτοχοί της είναι και αυτοί εταιρείες του ίδιου κλάδου, οι Charles Schwab, Morgan Stanley, Geode Capital, Bank of America και Capital Research Global Investors. Η Lockheed Martin είναι η κορυφαία σε πωλήσεις αμυντική εταιρεία του κόσμου, με συνολικά έσοδα πέρυσι 66 δισ. δολάρια εκ των οποίων τα 63,6 δισ. ήταν από πωλήσεις όπλων. Προμηθεύει εδώ και δεκαετίες το Ισραήλ με όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται εναντίον των Παλαιστινίων. Σύμφωνα με τον ιστότοπο Investigate, τα όπλα της έχουν χρησιμοποιηθεί σε επιθέσεις του Ισραήλ κατά της Γάζας, οι οποίες περιλαμβάνουν εγκλήματα πολέμου. Σύμφωνα με το Financial Review, το Ισραήλ αναζητά αυτή την περίοδο την προμήθεια των πυραύλων Hellfire που κατασκευάζει η εταιρεία.


◢ RTX: Οι πέντε μεγαλύτεροι μέτοχοι της RTX (επίσημα η Raytheon Technologies) είναι κατά σειρά οι Vanguard, State Street, BlackRock, Capital Research Global Investors (Capital Group), Capital International Investors (Capital Group). Συνολικά κατέχουν περίπου το 32% του μετοχικού της κεφαλαίου. Οι αμέσως επόμενοι 5 μεγαλομέτοχοί της είναι οι Wellington, JPMorgan Chase, Dodge & Cox, Morgan Stanley, και Geode Capital. Η RTX είναι η δεύτερη μεγαλύτερη σε έσοδα αμυντική εταιρεία στον κόσμο. Πέρυσι ανήλθαν στα 67,1 δισ. δολάρια εκ των οποίων το 59%, ή 39,6 δισ. δολάρια, ήταν από πωλήσεις όπλων. Σύμφωνα με το Ιnvestigate, στις συχνές στρατιωτικές του επιθέσεις κατά της Γάζας ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποιεί τις βόμβες «bunker buster» GBU-28 των 5.000 λιβρών, τις βόμβες Paveway που καθοδηγούνται με λέιζερ, καθώς και πυραύλους AGM-65 Maverick, AIM-9X, AIM-120 Sidewinder που κατασκευάζει η εταιρεία. Πριν από δύο εβδομάδες, οι New York Times ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επρόκειτο να προχωρήσει στην αποστολή πρόσθετων πυρομαχικών στο Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και οι πύραυλοι αναχαίτισης Iron Dome που κατασκευάζει η Raytheon.

◢ NORTHROP GRUMMAN: Οι πέντε μεγαλύτεροι μέτοχοι της Northrop Grumman είναι οι State Street, Capital International Investors (Capital Group), Vanguard, Wellington. Ελέγχουν από κοινού σχεδόν το 35% της εταιρείας. Οι επόμενοι 5 μεγαλομέτοχοί της είναι οι FMR LLC (Fidelity), Bank of America, Massachusetts Financial Services Company, JPMorgan Chase και Morgan Stanley. Η Northrop Grumman είναι η τρίτη μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία του κόσμου. Πέρυσι είχε έσοδα 36,6 δισ. δολ. εκ των οποίων τα 32,4 δισ. από οπλικά συστήματα. Προμηθεύει τον ισραηλινό στρατό με ποικιλία όπλων μεταξύ των οποίων και διάφορα πυραυλικά συστήματα. Οι τεχνολογίες της είναι ενσωματωμένες σε βασικά οπλικά συστήματα του Ισραήλ, το οποίο προμηθεύει εδώ και δεκαετίες. Τα όπλα που παράγει έχουν επανειλημμένα χρησιμοποιηθεί εναντίον Παλαιστινίων αμάχων με αποτέλεσμα πολλά θύματα και μαζικές καταστροφές σπιτιών και μη στρατιωτικών υποδομών, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, σχολείων και συστημάτων ύδρευσης και ηλεκτρικής ενέργειας.

◢ BOEING: Οι πέντε μεγαλύτεροι μέτοχοι της Boeing είναι οι Vanguard, BlackRock, Newport Trust Company, State Street, FMR LLC. Ελέγχουν όλες μαζί πάνω από το 27% αυτής. Οι αμέσως επόμενοι 5 μεγαλύτεροι μέτοχοί της είναι οι Capital World Investors, Loomis Sayles, Capital Research Global Investors, Geode Capital και Morgan Stanley. Η Boeing είναι η 5η μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία στον κόσμο σε έσοδα. Πέρυσι εισέπραξε 66,6 δισ. δολάρια, εκ των οποίων τα 30,8 δισ. δολάρια από πωλήσεις όπλων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού Τύπου, στέλνει στο Ισραήλ μικρές κατευθυνόμενες βόμβες 250 λιβρών, όπως και πρόσθετο εξοπλισμό που μετατρέπει παλαιότερες, ακατέργαστες βόμβες σε κατευθυνόμενες ακριβείας.

◢ GENERAL DYNAMICS: Οι πέντε μεγαλύτεροι μέτοχοι της General Dynamics είναι οι Longview Asset Management, Vanguard, Newport Trust Company, BlackRock, Wellington. Ελέγχουν σχεδόν το 35% της εταιρείας. Ακολουθούν οι State Street, Capital Research Global Investors, Bank of America, Massachusetts Financial Services Company, JPMorgan Chase. Η General Dynamics είναι η έκτη μεγαλύτερη αμυντική εταιρεία του κόσμου. Τα έσοδά της πέρυσι ήταν 39,4 δισ. δολάρια εκ των οποίων τα 30,4 δισ. ήταν από όπλα. Εχει διαχρονικά εκτεταμένες συναλλαγές με το Ισραήλ. Οι βόμβες 2.000 λιβρών MK-84 αυτής έχουν χρησιμοποιηθεί εκτενώς από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία κατά τις συχνές επιθέσεις της στη Γάζα, συμπεριλαμβανομένου του 2021, καθώς και σε πολλαπλά ύποπτα εγκλήματα πολέμου το 2014.

Οι πέντε παραπάνω αμυντικοί κολοσσοί είχαν πέρυσι, μεσούντος του πολέμου στην Ουκρανία, εκρηκτικά έσοδα 196 δισ. δολαρίων. Φέτος, με το αιματοκύλισμα της Γάζας σε εξέλιξη και τους αμυντικούς προϋπολογισμούς να ανοίγουν σχεδόν παντού στην υφήλιο, οι διοικήσεις και οι μέτοχοί τους έχουν δικαίωμα να αισιοδοξούν για ακόμη περισσότερα.

Μπάμπης Μιχάλης

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: