Κανείς, μέχρι σήμερα, δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τη χρηματοδότηση των σειρών που ήδη μεταδίδονται και φέρουν το σήμα του ΕΚΟΜΕ και πότε θα αποπληρωθούν οι παραγωγές των προηγούμενων ετών, που φτάνουν τα 100 εκατ. ευρώ!
Η κυβέρνηση ήταν, υποτίθεται, έτοιμη να... παρουσιάσει το νομοσχέδιο για τη συγχώνευση των τριών ετερόκλητων φορέων, του ΕΚΟΜΕ, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, στα τέλη του 2022, αλλά τώρα δίνει ραντεβού για το τέλος του 2023, έχοντας καταλήξει στο… όνομα «Creative Greece», αλλά όχι στη διαδικασία των αποπληρωμών αλλά και των κανόνων έγκρισης των νέων προγραμμάτων.
Ο νέος φορέας δεν θα δίνει εγκρίσεις και αποζημιώσεις μόνο με τα οικονομικά στοιχεία μιας παραγωγής, αλλά και με ποιοτικά, όπως αυτά που χρησιμοποιεί το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Μια τέτοια προοπτική θα προκαλέσει απλώς νέο χάος.
Το πρόβλημα με τον ΕΚΟΜΕ ξεκίνησε επί θητείας του Κυριάκου Πιερρακάκη, ο οποίος άλλαξε το πετυχημένο μοντέλο του «νόμου Κρέτσου». Με την έγκριση της κυβέρνησης το ΕΚΟΜΕ άρχισε να εγκρίνει τη μία παραγωγή μετά την άλλη, χωρίς να εξετάζει τα χρήματα που είχε στο ταμείο του για να πληρώνει.
Επιπλέον, με τη ρύθμιση των ξένων τιμολογίων έδωσε τη δυνατότητα σε εταιρείες του εξωτερικού να κάνουν ακριβές παραγωγές στην Ελλάδα. Η αποζημίωση μιας μέτριας ταινίας γυρισμένης στην Ελλάδα μπορούσε να αντιστοιχεί σε αποζημιώσεις έως και τριών ελληνικών σειρών.
Παράλληλα, με τις αλλαγές που προώθησε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, αντί να επιδοτούνται σειρές με προοπτικές διανομής στο εξωτερικό, επί της ουσίας χρηματοδοτήθηκαν παραγωγές που δεν είχαν καμιά τύχη.
Το νέο επικίνδυνο σημείο βρίσκεται εδώ, καθώς ορισμένες από αυτές μπορεί να θεωρηθούν κρατικές ενισχύσεις, κάτι που θα έχει βαριές συνέπειες για το ίδιο το πρόγραμμα ενίσχυσης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας...
typologies.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου