6.11.23

Το πικρό λικέρ του αποχωρισμού...


Για τη δηµοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αποτυπώθηκε την εβδομάδα που πέρασε, θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιηθούν οι... φράσεις που χρησιμοποίησαν στον δημόσιο λόγο η Δώρα Αυγέρη και η Θεοδώρα Τζάκρη για να «καρφώσουν» την εσωκομματική αντιπολίτευση και να αναδείξουν τον ρόλο του νέου προέδρου. Μίλησαν για «πεθαμένο λικέρ» και για μαγαζί «καλοκαιρινό». Ενα πράγμα έχει χαθεί από την Κουμουνδούρου, που υπήρχε στην τελευταία φάση της προεκλογικής περιόδου: ο ενθουσιασμός. Λείπει και από τις τάξεις της πλειοψηφίας. Αλήθεια, δεν σκέφτηκε κανείς από την πτέρυγα των προεδρικών να χειροκροτήσει έστω μία φορά τον πρόεδρο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην κοινοβουλευτική ομάδα; Εκτός και αν φοβήθηκαν πως δεν θα κατάφερναν να συμπαρασύρουν αρκετούς στη σχεδόν γεμάτη από βουλευτές και στελέχη αίθουσα της Γερουσίας. Διά της τριβής παράγεται και θερμότητα και σίγουρα αυτό που χρειαζόταν ο νέος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Τρίτη ήταν ένα πιο ζεστό κλίμα.

Τα πράγματα στην Κουμουνδούρου είναι «παγωμένα». Και η εικόνα των ερευνών, πως μόνο το 6% χαρακτηρίζει τον Στέφανο Κασσελάκη αριστερό, δεν μπορεί να αλλάξει από ερωτήσεις πολιτών στον δρόμο προς τον ίδιο για τα φρονήματά του. Η επιστροφή του από τις ΗΠΑ σηματοδότησε μια αλλαγή στη στάση του. Προτάσσει ένα πολιτικό προφίλ και προχωράει ήδη σε ένα μπαράζ πρωτοβουλιών, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να αρχίσει να διαμορφώνει την καθημερινή αντιπολιτευτική ατζέντα. Η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν του δίνει καμία ευκαιρία. Μέσω των στενών συνεργατών του καθιστά σαφές πως στο θέμα των διαγραφών δεν πρόκειται να κάνει πίσω. Στο «νεοπροεδρικό στρατόπεδο» θεωρούν πως η «Ομπρέλα» έχει εγκλωβιστεί από την εκτός κομματικών ορίων κριτική που άσκησαν στελέχη της στον Στέφανο Κασσελάκη. Ετσι ενδεχομένως να εξηγείται γιατί οι τόνοι την εβδομάδα που πέρασε, από την πλευρά των διαφωνούντων, ήταν πολύ πιο χαμηλοί.

Πολλές πληροφορίες, χωρίς ωστόσο τίποτα να έχει επιβεβαιωθεί, διακινούνται τις τελευταίες ημέρες για την επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής. Η «Κ» πρώτη είχε δημοσιεύσει πως ενδεχομένως το θέμα των διαγραφών, λόγω διαδικαστικών ζητημάτων, να μεταφερθεί για τη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου. Ολα εξετάζονται, και κυρίως αν το κόμμα αντέχει ακόμη ένα μήνα να ταλανίζεται και το ερώτημα της διαγραφής τεσσάρων στελεχών να επικρέμαται πάνω από την Κουμουνδούρου χωρίς απάντηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πλευρά Πολάκη πιέζει το «τενεκεδάκι» να μην πάει πιο πέρα και όλα να τεθούν το επόμενο Σαββατοκύριακο, σε αντίθεση με άλλους προεδρικούς που εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί. Σε κάθε περίπτωση, μεγάλο ρόλο παίζουν οι ισορροπίες μέσα στο κορυφαίο καθοδηγητικό όργανο. Κάποιοι μιλούν για αριθμητική του «τρόμου» με οριακές πλειοψηφίες 160-140 που μόνο λύση δεν θα δώσουν, αντιθέτως θα προκαλέσουν νέα ρήγματα την επόμενη ημέρα. Οι προεδρικοί φαίνεται να έχουν το πάνω χέρι, ωστόσο το γεγονός ότι οι διαγραφές δεν ήταν ποτέ στο DNA του ΣΥΡΙΖΑ δίνει πολλές ελπίδες στην εσωκομματική αντιπολίτευση πως μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι. Και αν συμβεί αυτό, η διαχείριση της ήττας από τον Στέφανο Κασσελάκη δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Πρόκειται για μια ψηφοφορία γεμάτη εκπλήξεις, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την αποχή ή τις μετακινήσεις που θα υπάρξουν στο εσωτερικό της Κ.Ε.

Σε τροχιά ρήξης
Η περίπτωση της «ρελάνς» από την πλευρά του προέδρου με μετατροπή της ποινής σε «πολιτική αποδοκιμασία» φαίνεται πως έχει συζητηθεί. Ετσι τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη της «Ομπρέλας», που εξηγούσαν στην «Κ» πως, αν συμβεί κάτι τέτοιο, η αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν άμεση, πριν καν ολοκληρώσει τις εργασίες της η Κεντρική Επιτροπή. Πάνω-κάτω ίδια θα είναι η κατάληξη αν προτιμηθεί η λύση της αναστολής της ιδιότητας μέλους για ένα χρόνο. Αν όντως δεν συζητηθούν τελικά στην Κ.Ε. οι διαγραφές, είναι σίγουρο ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα ζητήσει απαντήσεις για το θέμα και το θερμόμετρο θα ανέβει στα ύψη. Συνεπώς όλα μπαίνουν στη ζυγαριά για τις τελικές αποφάσεις.

Κρίσιμος θα είναι ο χειρισμός του ζητήματος των διαγραφών, που ενδέχεται να «μεταφραστούν» από την πλειοψηφία σε «πολιτική αποδοκιμασία».

Το άρθρο του Νίκου Φίλη στην «Αυγή», που ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Ανανεωτική και Ριζοσπαστική Αριστερά «δεν θα κλείσει ως παρένθεση σπρώχνοντας χιλιάδες πολίτες στην απογοήτευση και στην ανεντακτοσύνη ούτε ως εκβιαζόμενους ψηφοφόρους στο ΚΚΕ», αποτελεί την ιδεολογική σημαία των στελεχών της «Ομπρέλας» που είναι έτοιμοι να φύγουν από το κόμμα. Ο κατάλληλος χρόνος ακόμη αναζητείται και όλα δείχνουν πως δεν θα αργήσει να έρθει. Κορυφαίο στέλεχος της αριστερής πτέρυγας ανέφερε στην «Κ» πως η καταψήφιση μιας πολιτικής απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής θα μπορούσε να συνοδευτεί, δύο ημέρες μετά, από μια συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα αιτιολογείται η αποχώρηση από το κόμμα. Οι εσωκομματικοί τους αντίπαλοι εκτιμούν πως η κίνηση που είναι ήδη στα σκαριά έχει χαμηλό «ταβάνι», το οποίο δύσκολα μπορεί να ψηλώσει, καθώς δεν υπάρχει επαφή των συγκεκριμένων στελεχών με τον κεντρώο χώρο. Και από αυτό το γεγονός η «μεγάλη έξοδος» προκαλεί ακόμη σκεπτικισμό.

Στον αντίποδα, μέσα στην τάση τονίζουν πως, βάσει των ερευνών, ένα ποσοστό περίπου 20%-25% των σημερινών ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί τη δημιουργία νέου κόμματος. Με βάση αυτό, στο 15% που εμφανίζεται να παραμένει ακόμη πιστό, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, στην εσωκομματική αντιπολίτευση αντιστοιχεί ένα 3%, το οποίο εκτιμούν πως έχουν ως αφετηρία της νέας κίνησης. Πέρα από τον κόσμο που μπορούν να προσελκύσουν από τα άλλα κόμματα της Αριστεράς, κοινοβουλευτικά και μη.

Ξεχωριστή «φυλή» στον ΣΥΡΙΖΑ, που θα μετρήσει επίσης δυνάμεις στην Κεντρική Επιτροπή, είναι η «ομάδα Αχτσιόγλου». Κάποιοι υποστηρίζουν πως αν η πρώην υπουργός Εργασίας είχε πει το «ναι» για τη διάσπαση, τώρα το νέο κόμμα θα ήταν γεγονός. Ολα όμως «ζυγίζονται» ξανά και ξανά, καθώς και στο συγκεκριμένο μπλοκ υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν πως η περίοδος της αναμονής θα πρέπει να τελειώσει. Στο ημερολόγιο οι ευρωεκλογές είναι σημειωμένες με έντονα κόκκινα γράμματα και δύσκολα μπορεί κανείς να τις ξεπεράσει έτσι απλά. Λίγοι υποστηρίζουν πως θα μπορέσει ο Στέφανος Κασσελάκης να παραμείνει στα ψηλά πατώματα της Κουμουνδούρου αν το «κοντέρ» δεν δείξει κάτι καλό τον Ιούνιο. Ενας αρχηγός που δεν τον αποτιμά θετικά το 75% της κοινωνίας, έχει ημερομηνία λήξης, επισημαίνουν όσοι στέκονται απέναντι στη νέα ηγεσία. Με αυτά τα δεδομένα, οι πρώην «6+6» εξακολουθούν να δείχνουν ψυχραιμία. Μέχρι, βεβαίως, να μυριστούν πως έρχεται η μεγάλη «καταιγίδα». Με αυτά τα δεδομένα, οι πρώην «6+6» έχουν επιλέξει τον δρόμο της υπομονής. Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης και Δημήτρης Τζανακόπουλος εξακολουθούν να κινούνται σε χαμηλούς εσωκομματικούς τόνους και ούτε στην πρόσφατη κοινοβουλευτική ομάδα πήραν τον λόγο, σε αντίθεση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που επισήμανε πως «ενότητα με διαγραφές δεν γίνεται». Ισως η παρουσία του καθηγητή Αντώνη Τζανακόπουλου, αδελφού του πρώην γραμματέα του κόμματος που ανήκει στο συγκεκριμένο μπλοκ, σε εκδήλωση για την Ανανεωτική Αριστερά τη Δευτέρα μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, να δίνει ένα νέο σήμα. Η «Ομπρέλα» φαίνεται πως επιθυμεί τη διεύρυνση και αρχίζει να απλώνει τα δίχτυα της προς όμορες δυνάμεις.

Υπάρχει ήδη επικοινωνία, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στελεχών ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που αναζητούν τον δρόμο που θα διαβούν μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Τα «κόμματα» που βρίσκονται μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ βγαίνουν σιγά σιγά στην επιφάνεια και η μάχη για την ενότητα είναι σκληρή...

Αντώνης Αντζολέτος

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια: