27.11.23

Μήνυμα Μητσοτάκη από Λονδίνο: «Το φορολογικό νομοσχέδιο θα προχωρήσει...


...θα φέρει μισό δισ. έσοδα»...
Πολλά ωραία και μεγάλα λόγια ακούστηκαν από τον πρωθυπουργό στο Ελληνικό Επενδυτικό Συνέδριο στο Λονδίνο, που συνδιοργάνωσαν η Morgan Stanley και το Χρηματιστήριο Αθηνών, αλλά το μήνυμα ήταν σαφές: Παρά τις αντιδράσεις, το φορολογικό νομοσχέδιο, που τσουβαλιάζει όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα προχωρήσει, καθώς η κυβέρνηση υπολογίζει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά τα μισό δισεκατομμύριο ευρώ...



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού δήλωσε πολλές και επαναλαμβανόμενες φορές, πόσο επιτυχημένη ήταν η πρώτη θητεία του, είπε ότι η κυβέρνηση έχει «πολύ ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με μια επιθετική ατζέντα για να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος που έχουμε σημειώσει θα συνεχιστεί. Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι το ενδιαφέρον για όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα ολοένα και αυξάνεται και ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να προσελκύσει σημαντικά ξένα κεφάλαια και σημαντικά ξένα επενδυτικά κεφάλαια ενδιαφέρονται να γίνουν μέρος της επιτυχίας μας».

Επίσης είπε ότι τον χαροποιεί το γεγονός ότι «οι ελληνικές εταιρείες υιοθετούν επίσης το όραμά μας να επενδύσουν περισσότερο στη χώρα, να επενδύσουν περισσότερο στο ελληνικό ταλέντο και να επεκτείνουν την παρουσία τους στο εξωτερικό».


Και ενώ τόνισε ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να πετύχει «πραγματική μισθολογική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε παράλληλα ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία βρίσκεται στο επίκεντρο των πολιτικών μας. Πρέπει να πετυχαίνουμε πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ και θα το πετύχουμε, γιατί έχουμε ιστορικό υπέρβασης των στόχων μας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε στο μέλλον».

«Επώδυνες μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν»

Είπε επίσης ότι η «δέσμευσή μας είναι να προωθήσουμε όλες τις δύσκολες και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να εφαρμοστούν, ακόμη και αν αυτές εκλαμβάνονται από ορισμένους ως πολιτικά επώδυνες». Ως παράδειγμα έφερε το φορολογικό νομοσχέδιο.

«Έχουμε μιλήσει πολύ στην Ελλάδα για τα προβλήματα της φοροδιαφυγής, ιδίως μεταξύ των αυτοαπασχολούμενων», είπε. «Έχουμε καταθέσει ένα νομοσχέδιο για τον περιορισμό αυτού του προβλήματος. Ακόμη και οι αυτοαπασχολούμενοι αναγνωρίζουν ότι πρέπει να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Παρά την αντίσταση που μπορεί να αντιμετωπίζουμε, θα συνεχίσουμε και θα εφαρμόσουμε τη μεταρρύθμιση με σημειακές μόνο αλλαγές μετά τη δημόσια διαβούλευση. Αυτό θα αποφέρει στο ελληνικό κράτος μισό δισεκατομμύριο ευρώ επιπλέον έσοδα».

Για όλα φταίει η κλιματική αλλαγή

Χωρίς φυσικά καμία αυτοκριτική για τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών, αλλά και την απουσία έργων υποδομής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσπάθησε να δικαιολογήσει την κυβερνητική αβελτηρία στη Θεσσαλία και αλλού, ήταν ότι «στο παρελθόν δεν είχαμε πραγματικά μεγάλες πλημμύρες στην Ελλάδα. Φοβάμαι όμως ότι μετά την εμπειρία του φετινού καλοκαιριού πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και γι' αυτό το ενδεχόμενο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι τα νερά της Μεσογείου θερμαίνονται όλο και περισσότερο, πράγμα που σημαίνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα για μεσογειακούς κυκλώνες. Αυτό που είδαμε το καλοκαίρι ήταν πρωτοφανές όσον αφορά την ποσότητα του νερού που έπεσε στη Θεσσαλία».

Μίλησε επίσης για «οργανισμό που διαχειρίζεται κεντρικά το νερό», εν όψει των έργων στον Θεσσαλικό κάμπο.

Ξανά κατά λαϊκισμού

Και φυσικά, από την ομιλία του δεν έλειψε η πάγια επίθεσή του στον «αριστερό λαϊκισμό», δείχνοντας τα χρόνια της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, και το «τραύμα», που όπως είπε άφησε στην κοινωνία.

«Πρώτον, είχαμε τη δική μας εμπειρία με τον λαϊκισμό. Δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Ήταν πολύ επώδυνη. Στην Ελλάδα εξελέγη μία λαϊκιστική κυβέρνηση πολύ πριν άλλες ευρωπαϊκές χώρες πειραματιστούν με λαϊκιστές. Ήταν μια κυβέρνηση της "σκληρής" Αριστεράς, που συνεργάστηκε με τη "σκληρή" Δεξιά με μοναδικό σκοπό την παραμονή στην εξουσία. Αποφύγαμε τα χειρότερα, αλλά το συλλογικό τραύμα από αυτή την εμπειρία είναι ακόμα μαζί μας. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπιστεί ο λαϊκισμός. Πρέπει να είσαι σε θέση να παράγεις αποτελέσματα», είπε.

Και πρόσθεσε ότι «στην καρδιά κάθε λαϊκιστικής αντίδρασης θα βρείτε δύο ζητήματα. Το πρώτο είναι η εμπιστοσύνη. Πιστεύουμε στους πολιτικούς; Μήπως πολιτεύονται για το δικό τους καλό; Ωφελούν τις ελίτ ή τους φίλους τους; Πρέπει να είσαι συνεπής και να λες στους ανθρώπους την αλήθεια και να κάνεις αυτό που λες. Είναι πολύ απλό και πολύ δύσκολο ταυτόχρονα, αλλά ήμασταν πολύ συνεπείς».

Και το δεύτερο, όπως είπε, «είναι να κατανοήσουμε ότι πολλά από τα παράπονα που τροφοδοτούν τον λαϊκισμό είναι πραγματικά. Η λύση που προσφέρουν οι λαϊκιστές είναι προβληματική. Αλλά όταν μιλάμε για ανθρώπους που είναι στο περιθώριο, για τη φτώχεια, την κοινωνική ανισότητα, την ιδέα ότι "ο κόσμος αλλάζει και εμείς μένουμε πίσω και αισθανόμαστε αβοήθητοι", αυτά είναι πραγματικά παράπονα και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο στον πυρήνα των πολιτικών μας τοποθετούμε τη μείωση των ανισοτήτων».

Έκκληση στις επιχειρήσεις: «Να δίνετε καλούς μισθούς»

«Οι ακραίες ανισότητες βρίσκονται στην καρδιά του προβλήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έδωσα τόσο μεγάλη έμφαση στη σύγκλιση των μισθών με την Ευρωπαϊκή Ένωση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, που κάλεσε τις επιχειρήσεις να διασφαλίσουν ότι θα δίνουν καλούς μισθούς, συνδέοντας το μέλλον της κυβέρνησής του και τις προεκλογικές της δεσμεύσεις με τη... συμπεριφορά των επιχειρήσεων.

«Απευθύνομαι στην επιχειρηματική κοινότητα: έχουμε κάνει πολλά για σας όσον αφορά στη μείωση των φόρων, την εισροή ξένων κεφαλαίων, την αύξηση της αξίας των εταιρειών -διευκολύνοντάς σας, παρά το δύσκολο επιτοκιακό περιβάλλον, να αντλήσετε κεφάλαια- την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, τον εξορθολογισμό των ρυθμιστικών κανόνων. Θέλουμε να φροντίζετε τους εργαζομένους σας, να διασφαλίζετε ότι έχουμε καλούς μισθούς και ότι υπάρχει μισθολογική σύγκλιση που να ευθυγραμμίζεται με τη βελτίωση της παραγωγικότητας που επιτυγχάνουμε».

Και κατέληξε λέγοντας ότι «η αύξηση των πραγματικών μισθών είναι ένας βασικός δείκτης βάσει του οποίου θα κρίνω τον βαθμό επιτυχίας μου στο τέλος της θητείας μας. Επομένως, θα το ξαναπώ, αν έχω να δώσω κάποια συμβουλή είναι να είστε ρεαλιστές, να ακούτε τους πολίτες, να μην τους αντιμετωπίζετε ποτέ με περιφρόνηση απλώς και μόνο επειδή μπορεί να μπουν στον πειρασμό να ακούσουν τη λαϊκιστική ρητορική». 

Και, στο τέλος της ημέρας, επικεντρωθείτε στα αποτελέσματα. Είμαστε εδώ για να λύνουμε προβλήματα. Πιστέψτε με, κάθε μέρα υπάρχουν πολλά, πολλά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, από πολύ μικρά έως πολύ μεγάλα. Στο τέλος της ημέρας, όμως, αν φέρουμε αποτελέσματα και παραμείνουμε πιστοί στις προεκλογικές μας δεσμεύσεις, θα οικοδομήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη που είναι σημαντική προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το λαϊκιστικό κύμα που φαίνεται να κάνει αισθητή την παρουσία του σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: