Εν αναμονή της απελευθέρωσης της 4ης ομάδας ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων, αποφασίστηκε 2ήμερη παράταση της παύσης του πυρός...
Λίγο πριν απ' την εκπνοή της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και υπό το βάρος διεθνών πιέσεων για απελευθέρωση κι άλλων ομήρων αλλά και να συνεχιστεί η διέλευση ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία για παράταση της εκεχειρίας για άλλες δύο ημέρες.
Το Κατάρ, μαζί με την Αίγυπτο, ήταν οι βασικοί διαμεσολαβητές στη συνεχιζόμενη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.
«Μια συμφωνία επιτεύχθηκε με τους αδελφούς στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την παράταση της προσωρινής ανθρωπιστικής εκεχειρίας κατά δύο ακόμη ημέρες, υπό τις ίδιες προϋποθέσεις με την προηγούμενη εκεχειρία», ανέφερε αξιωματούχος της Χαμάς σε τηλεφωνική επικοινωνία με το Reuters.
Στο μεταξύ, ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς Οσάμα Χαμντάν είπε νωρίτερα στο κανάλι Al-Arabi του Κατάρ ότι «ετοιμάζουμε νέες λίστες ομήρων για να διασφαλίσουμε ότι θα προωθηθεί η παράταση της εκεχειρίας».
Η συμφωνία προέβλεπε εξαρχής τη δυνατότητα παράτασης, με τον όρο ότι για κάθε επιπλέον ημέρα θα αφήνονται ελεύθεροι δέκα όμηροι και 30 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι.
Η ανακοίνωση παράτασης της εκεχειρίας έρχεται εν αναμονή της απελευθέρωσης της 4ης ομάδας ομήρων της Χαμάς και Παλαιστίνιων κρατούμενων.
Οι οικογένειες Ισραηλινών ομήρων, που είχε απαγάγει η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου και που αναμένεται να απελευθερωθούν απόψε, ενημερώθηκαν, έγινε γνωστό από το Γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού, σε ένα δελτίο Τύπου. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσοι όμηροι θα απελευθερωθούν.
Σύμφωνα με τους όρους της τρέχουσας συμφωνίας, η Χαμάς επρόκειτο να απελευθερώσει συνολικά 50 Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Γάζα, πράγμα που σημαίνει ότι 11 απέμεναν να απελευθερωθούν σήμερα Δευτέρα, ενώ δεν υπάρχει όριο στη συμφωνία στον αριθμό των πολιτών άλλων χωρών που μπορεί να απελευθερώσει. Εκτιμάται ότι θα απελευθερωθούν 33 Παλαιστίνιοι.
Οι δύο πλευρές διαφωνούσαν ως προς τον χρόνο. Η Χαμάς φερόταν να επιδιώκει παράταση τεσσάρων ημερών, ενώ το Ισραήλ να ζητά ημερήσιες παρατάσεις.
Διεθνείς πιέσεις
Οι δύο πλευρές δέχτηκαν πιέσεις και από άλλες χώρες, αλλά και από το ΝΑΤΟ, για να παραταθεί η συμφωνία εκεχειρίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δήλωσε ότι η παράταση της εκεχειρίας «θα επέτρεπε την ανακούφιση που χρειάζεται για τον λαό της Γάζας και την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων», ενώ κάλεσε και το Ιράν να «συγκρατήσει» τους «πληρεξούσιούς» (προφανώς εννοώντας τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου) για να σταματήσουν οι συγκρούσεις.
Από τη δική της πλευρά, η Τεχεράνη προέτρεψε η εκεχειρία να λάβει «σταθερή μορφή και να μην επαναληφθεί η σκληρή επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος κατά της Γάζας».
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες πίεσε για πλήρη ανθρωπιστική εκεχειρία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς αντί για προσωρινή.
«Ο διάλογος που οδήγησε στη συμφωνία πρέπει να συνεχιστεί, με αποτέλεσμα μια πλήρη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, προς όφελος του λαού της Γάζας, του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής», τόνισε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρες σε δήλωση. «Τα Ηνωμένα Έθνη θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν αυτές τις προσπάθειες με κάθε δυνατό τρόπο», είπε.
Δήλωση για το θέμα έκανε και ο Ζοζέπ Μπορέλ, λέγοντας ότι «η παύση θα πρέπει να παραταθεί, για να καταστεί βιώσιμη και μακροχρόνια, ενώ εργαζόμαστε για μια πολιτική λύση». Από τη Βαρκελώνη, όπου πραγματοποιείται συνεδρίαση της διακυβερνητικής οργάνωσης «Ένωση για τη Μεσόγειο», ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για τη εξωτερική πολιτική, σημείωσε ότι «τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αδιάκριτη βαρβαρότητα που εξαπέλυσε η Χαμάς εναντίον αμάχων στις 7 Οκτωβρίου», αλλά, τόνισε, «μια φρίκη δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια άλλη φρίκη», δείχνοντας προς το Ισραήλ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.