13.11.23

Ο Κασσελάκης απέφυγε το μαρτύριο του βατράχου...


...η Έφη είναι σε δίλημμα και το ΠΑΣΟΚ μετρά τις εξελίξεις...

Δεν ξέρω εάν ο Κασσελάκης είναι ο νέος πολιτικός «πρίγκιπας» του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι γρήγορα που επιβάλλει την κυριαρχία του στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αλλά σίγουρα διέψευσε όσους θεωρούσαν ότι... μπορούν να τον υποβάλλουν στο μαρτύριο του… βατράχου.

Ξέρετε, εκείνο με το βράσιμο σε νερό με βαθμιαία αυξανόμενη θερμοκρασία. Που όταν το καταλαβαίνει πλέον ο βάτραχος είναι πολύ αργά.

Ε, ο Κασσελάκης το κατάλαβε νωρίς ότι κινδύνευε από κάτι τέτοιο στον ΣΥΡΙΖΑ.

Και η αλήθεια είναι ότι η υπεραντίδραση των διαφωνούντων από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκε, τον βοήθησε σε αυτό.

Γι’ αυτό και θέλησε να εξελιχθεί γρήγορα η σύγκρουση για να έχει όσο περισσότερο «καθαρό» χρόνο μπορεί στο δρόμο προς τις ευρωεκλογές.

Και αφού είδε ότι ένα μεγάλο μέρος του κομματικού μηχανισμού που ελέγχει καίριες θέσεις δεν ήθελε ούτε διαγραφές, ούτε καν πολιτική αποδοκιμασία των αμφισβητιών, τράβηξε το σχοινί με το χαρτί του δημοψηφίσματος.

Κι έτσι φτάσαμε στην πρώτη διάσπαση της νέας εποχής.

Ένα στόχο είχε ο Κασσελάκης σε αυτή τη στροφή.

Να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς του με την Ομπρέλα των Τσακαλώτου, Φίλη, Σκουρλέτη, Βίτσα που έσερναν το χορό της ανοιχτής αμφισβήτησης.

Δεν ήθελε να σέρνεται επί μακρόν αυτό το πριόνισμα.

Κάτι το οποίο θα οδηγούσε στην προσωπική του απαξίωση.

Ξένοι στο ίδιο κόμμα Στέφανος και Έφη

Με την απειλή για δημοψήφισμα επιτάχυνε τη ρήξη.

Η «Ομπρέλα» του Τσακαλώτου είναι ήδη εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Και ετοιμάζει ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα.

Το θέμα είναι τώρα πότε θα εκδηλωθεί και η ανοιχτή ρήξη με την Έφη Αχτσιόγλου.

Εκτιμώ ότι αυτό είναι πλέον πιθανό να γίνει όχι μόνο πριν τις ευρωεκλογές, αλλά και πριν το συνέδριο. Μη σας πω και μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο Κασσελάκης δεν φαίνεται να περιμένει κάτι από αυτή την ομάδα, αλλά ούτε και οι της Αχτσιόγλου τού έχουν εμπιστοσύνη – το ψυχικό χάσμα είναι αγεφύρωτο.

Εκείνος δεν επιθυμεί μάλλον να έχει στο κόμμα κάποιους για τους οποίους θεωρεί ότι περιμένουν μία αποτυχία στις ευρωεκλογές για να θέσουν θέμα ηγεσίας και να ζητήσουν τα ηνία.

Και η Αχτσιόγλου θα κοιτάξει να σιγουρευτεί ότι διαθέτει την επιλογή – δεν την επιζητούσε εξ αρχής, αλλά αξιοποιείς ό,τι έχεις στη ζωή – να κάνει κοινοβουλευτική ομάδα και να είναι επικεφαλής.

Οι αριθμοί βγαίνουν οριακά, γι’ αυτό χρειάζεται ένα καλό τσεκάρισμα.

Επτά έχει η ίδια, δύο ο Τσακαλώτος, συν ένας ακόμα, είτε από τους δύο μουσουλμάνους του ΣΥΡΙΖΑ (παίζει δυνατά το σενάριο), είτε άλλον που βλέπει πως δεν «χωράει» στο Κασσελακέικο.

Στελέχη υπ’ ατμόν

Και πέρα από την Έφη βλέπω ότι πολλά στελέχη δεν φαίνεται να έχουν θέση στο «νέο κόμμα».

Ο Δραγασάκης για παράδειγμα είναι με το ένα πόδι έξω.

Αλλά εκείνος που πλέον δεν υπολογίζεται είναι ο πρόεδρος της λεγόμενης επιτροπής δεοντολογίας.

Και μόνο η κριτική που δέχτηκε ακόμα και από φιλικά στελέχη φανέρωσε μία πλήρη απαξίωση αυτής της επιτροπής. Είτε υπάρχει, είτε δεν υπάρχει δεν έχει καμία σημασία πια.

Ανάμικτες διαθέσεις

Μου λένε ότι τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ τις παρακολουθεί με ανάμικτα συναισθήματα.

Από τη μία πλευρά, η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ μικραίνει τη διαφορά σε αριθμό βουλευτών στη Βουλή. Από 47 που είχε αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ πιθανόν να μείνει και 35-36 περίπου, την ώρα που το Κίνημα έχει 32.

Από την άλλη, με το γρήγορο ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών στην Κουμουνδούρου, ο Κασσελάκης θα έχει χρόνο και χώρο να αναπτύξει το όποιο πολιτικό του σχέδιο.

Τα μηνύματα από βουλευτές και στελέχη πάντως ότι δεν αρκεί η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές, αλλά χρειάζεται και ένα καλό ποσοστό, άνω του 16% θα έλεγα όχι τυχαία ένα νούμερο, φτάνουν συνεχώς στη Χαριλάου. Ο Ανδρουλάκης είναι ψύχραιμος μεν, αλλά οι συζητήσεις στο παρασκήνιο είναι έντονες...

Κάλχας

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: