21.11.23

Οι Ισραηλινοί αυξάνουν την πίεση στη Γάζα...


...παρά την επικείμενη συμφωνία για εκεχειρία...
Ο ισραηλινός στρατός δηλώνει ότι οι κάτοικοι της βόρειας Γάζας δεν θα επιστρέψουν στις εστίες τους όσο θα επιχειρεί στον Νότο, αλλά μετακινηθούν προς τα δυτικά
Με ιδιαίτερη σκληρότητα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και στη Δυτική Όχθη, με δεκάδες ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους ή να τραυματίζονται, ενώ δόθηκε τελεσίγραφο να εκκενωθεί και το Ιορδανικό Νοσοκομείο στη Γάζα, για το οποίο φαίνεται ότι επιφυλάσσουν την τύχη του Αλ-Σίφα και του Ινδονησιακού Νοσοκομείου...


Ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεως, Χερζλ Χαλέβι, υποστήριξε ότι η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για την επιστροφή των ομήρων, διότι αυξάνει την πίεση στη Χαμάς. «Θα συνεχίσουμε αυτήν την πίεση», είπε, ενώ όλα δείχνουν ότι η συμφωνία για εκεχειρία, έστω και ολιγοήμερη, είναι πολύ κοντά.

 
Από το Αμμάν της Ιορδανίας έγινε γνωστό ότι το Ισραήλ διέταξε την εκκένωση του ιορδανικού νοσοκομείου στη Γάζα. Ωστόσο, όπως είπε ο Ιορδανός πρωθυπουργός, Μπισέρ Αλ-Χασαουνέχ, η Ιορδανία δεν πρόκειται να λάβει υπ' όψιν της αυτή την εντολή. Αντίθετα, όπως είπε, στρατός της Ιορδανίας ενισχύει την παρουσία του κατά μήκος των συνόρων ενόψει των εξελίξεων στη Γάζα.

Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

Οι ανακοινώσεις για θανάτους αμάχων δείχνουν ότι οι επιθέσεις του ισραηλινού δεν κάνουν διακρίσεις ούτε στη Γάζα ούτε στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Δυτική Όχθη, ένας άνδρας 51 ετών, σκοτώθηκε καθώς δέχθηκε πυρά στη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στον προσφυγικό καταυλισμό, ανατολικά της πόλης Ναμπλούς. Στην ίδια επιχείρηση, σύμφωνα με την Ερυθρά Ημισέληνο, τραυματίστηκαν ακόμη τέσσερις Παλαιστίνιοι, ενώ δεκάδες χρειάστηκαν βοήθεια διότι εισέπνευσαν δακρυγόνα..

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ο ισραηλινός στρατός εισέβαλε τρεις φορές στον καταυλισμό της Ναμπλούς τις τελευταίες 24 ώρες, συνέλαβαν τρεις άνδρες, εισέβαλαν σε πολλά σπίτια και δημιούργησαν παρατηρητήρια σε στέγες κτιρίων. Οι στρατιωτικές μπουλντόζες κατέστρεψαν ορισμένες υποδομές, συμπεριλαμβανομένων δρόμων.

Στο χωριό Ασίρα Αλ-Κιμπλίγια, νότια της Ναμπλούς, δύο άντρες σκοτώθηκαν από πυρά, ενώ στο Μπουρίν, νότια της Ναμπλούς, ξέσπασαν συγκρούσεις μετά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων στο χωριό. 

Στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Ναμπλούς και στην Μπούρκα, συνελήφθησαν 26 άνδρες, με το επιχείρημα ότι είναι ύποπτοι για τρομοκρατία. Μάλιστα υποστήριξαν ότι οι 7 είναι μέλη της Χαμάς.

Από τις ισραηλινές αεροπορικές επιχειρήσεις στον Λίβανο, ο αριθμός των νεκρών έφτασε τους οκτώ, μεταξύ των οποίων μια ηλικιωμένη γυναίκα και δημοσιογράφοι.

«Δεν θα επιστρέψουν στον βορρά»

Επίσης, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ο πληθυσμός της Γάζας, που απομακρύνθηκε από τις εστίες τους, δεν θα επιστρέψει στο βορρά σε αυτό το στάδιο, ακόμα κι αν ο στρατός ξεκινήσει να επιχειρεί στον νότο του θύλακα.

Όπως είπαν, οι κάτοικοι της Γάζας θα μετακινηθούν από τις περιοχές στις οποίες επιχειρεί ο στρατός στο νότο, συμπεριλαμβανομένων των πόλεων Ράφα και Χαν Γιουνίς, σε συγκεκριμένες περιοχές στα δυτικά της Λωρίδας. Και πρόσθεσε ότι κάθε μέρα, 20.000 άνθρωποι απομακρύνονται από τα βόρεια της λωρίδας προς τα νότια. 

«Η Βόρεια Γάζα δεν μοιάζει καθόλου με ό,τι ήταν πριν ξεκινήσει ο πόλεμος», αναφέρει ο ισραηλινός στρατός και απορρίπτει τις καταγγελίες για ανθρωπιστική κρίση.

Όπως αναφέρει, «είναι πολύ δύσκολο να μετακινηθούν ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας, γιατί ήδη είναι δύσκολο στον νότο να φιλοξενήσουν κόσμο… Θα πρέπει να δώσουμε μάχες σε έναν ακόμα πιο γεμάτο χώρο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: