24.11.23

Σε εξέλιξη η ανταλλαγή ομήρων - κρατουμένων στη Γάζα...


LIVE BINTEO...
Οι σραηλινός στρατός έδωσε σήμερα περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία επιστροφής των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας και θα αφεθούν ελεύθεροι στο πλαίσιο της συμφωνίας Ισραήλ-Χαμάς για ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων εν μέσω τετραήμερης παύσης πυρών...


Σύμφωνα με τον IDF, ένας κατάλογος με τα ονόματα όσων αναμένεται να απελευθερωθούν θα δίνεται στο Ισραήλ κάθε μέρα, γύρω στις 16:00 το απόγευμα. Μετά, ο στρατός θα στέλνει αξιωματικούς για να ειδοποιούν μέλη οικογενειών ομήρων αν τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα αφεθούν ελεύθεροι ή όχι.


Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι οι όμηροι θα παραλαμβάνονται «στην περιοχή των συνόρων» και από εκεί θα μεταφέρονται στην αεροπορική βάση Χατζερίμ στο νότιο Ισραήλ. Μόλις αφεθούν ελεύθεροι, θα τους υποδεχθούν ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας και θα υποβληθούν στις πρώτες ιατρικές εξετάσεις, ενώ θα τους δοθούν επίσης τηλέφωνα για να επικοινωνήσουν με τους συγγενείς τους.


Από το Χατζερίμ, οι απελευθερωμένοι όμηροι θα μεταφερθούν σε νοσοκομεία, όπου θα επανενωθούν με μέλη της οικογένειάς τους. Οι ηλικιωμένες γυναίκες θα μεταφερθούν σε διαφορετικό νοσοκομείο από τα μικρά παιδιά.


Όλοι οι απελευθερωμένοι όμηροι αναμένεται να παραμείνουν υπό ιατρική παρακολούθηση για τουλάχιστον δύο ημέρες.

Με βάση τη συμφωνία, στις 16:00 πρόκειται να αφεθούν ελεύθεροι οι πρώτοι 13 όμηροι της Χαμάς, γυναίκες και παιδιά. Τρεις Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερώνονται από τις ισραηλινές φυλακές για κάθε έναν όμηρο, ανάμεσά τους ανήλικοι και γυναίκες.

Παλαιστίνιος αξιωματούχος ανέφερε ότι το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένων 24 γυναικών και 15 εφήβων αγοριών, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη με αντάλλαγμα τους 13 ομήρους που θα αφεθούν ελεύθεροι.

Ελπίδες για ανθρωπιστική βοήθεια και στη βόρεια Γάζα



Φορτηγά που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στη Λωρίδα της Γάζας από την Αίγυπτο στη Ράφα καθώς η προσωρινή εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 | AP Photo/Hatem Ali


Καθώς τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία, δέκα ασθενοφόρα κατευθύνονται προς την πόλη της Γάζας για να απομακρύνουν ασθενείς από εκεί, σύμφωνα με την υπηρεσία ασθενοφόρων της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου, ενώ ήδη εισήλθε στον θύλακα ανθρωπιστική βοήθεια. Συνολικά 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια αναμένεται να εισέλθουν στον θύλακα.

Εξάλλου ο ισραηλινός στρατός επισήμανε ότι τέσσερα βυτιοφόρα που μεταφέρουν καύσιμα και άλλα τόσα που μεταφέρουν αέριο έχουν παραδοθεί μέσω της Ράφα στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γάζα. Τις παραδόσεις αυτές ενέκρινε το Ισραήλ στο πλαίσιο της παύσης.

Την επιχείρηση «συντονίζει και συνοδεύει» ο ΟΗΕ, επισήμανε η Ερυθρά Ημισέληνος στο Χ.

Παράλληλα, υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασαν την ελπίδα ότι η εύθραυστη εκεχειρία θα επιτρέψει να εισέλθει ανθρωπιστική βοήθεια και στη βόρεια Γάζα για πρώτη φορά εδώ και εβδομάδες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι εργάζεται για περαιτέρω εκκενώσεις νοσοκομείων.

«Τα Ηνωμένα Έθνη μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι, ενώ μιλάμε, φορτηγά με ανθρωπιστικές προμήθειες συνεχίζουν να εισέρχονται στη Γάζα μέσω του περάσματος της Ράφα», δήλωσε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος της OCHA (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων).

Ερωτηθείς για το εάν τα Ηνωμένα Έθνη είχαν εγγυήσεις από το Ισραήλ ότι μπορεί να παραδοθεί βοήθεια στο βόρειο τμήμα, ο Λέρκε δήλωσε: «Προχωρούμε με βάση την ελπίδα και την προσδοκία ότι θα φθάσουμε σε αυτούς που έχουν ανάγκη, εκεί όπου βρίσκονται».

Ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Κρίστιαν Λιντμάιερ δήλωσε ότι η υπηρεσία εργάζεται για νέες εκκενώσεις νοσοκομείων το συντομότερο δυνατόν. «Ανησυχούμε πολύ για την ασφάλεια των περίπου 100 ασθενών και υγειονομικών που παραμένουν στο αλ Σίφα», δήλωσε.

Αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του υπουργείου Υγείας στη Γάζα που είπε ότι αναστέλλει τη συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εν μέσω αναφορών ότι το Ισραήλ κρατά ιατρικό προσωπικό για ανάκριση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται ανακοίνωση του ΠΟΥ για το θέμα αυτό αργότερα σήμερα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 22 από τα 36 νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας έχουν πάψει να λειτουργούν λόγω του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Η βόρεια Λωρίδα της Γάζας εξακολουθεί να είναι «μια επικίνδυνη ζώνη πολέμου», τόνισε ο στρατός του Ισραήλ, καλώντας τους Παλαιστίνιους να παραμείνουν στην «ανθρωπιστική ζώνη», όπως τη χαρακτήρισε, στα νότια.

Ένα υπόγειο δίκτυο σηράγγων «στην περιοχή του Νοσοκομείου αλ-Σίφα» στην πόλη της Γάζας καταστράφηκε σήμερα, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός. Η είδηση για την έκρηξη ήρθε ενώ άρχιζε η πρώτη παύση των μαχών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: