3.11.23

Υπάρχει επόμενη μέρα;...


Την άνοιξη του 1982, το Ισραήλ εισέβαλε στον Λίβανο με στόχο να καταφέρει αποφασιστικό πλήγμα στη δυνατότητα των Παλαιστινίων και των φιλοϊρανικών οργανώσεων να συντηρούν έναν πόλεμο φθοράς στη μεθόριο των δύο χωρών.

Η επιχείρηση ονομάστηκε «Ειρήνη στη Γαλιλαία» και φιλοδοξούσε να... αλλάξει συνολικά τους συσχετισμούς στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, αρχής γενομένης από την παρουσία και την επιρροή του Ιράν.

Πολύ γρήγορα οι ισραηλινές δυνάμεις έφθασαν στη Βηρυτό για να διαπιστώσουν σύντομα ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν τις αρχικές τους στοχεύσεις.

Εδώ σταματούν οι αναλογίες και οι ομοιότητες με τη σημερινή σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Γάζα.

Στον Λίβανο, όταν το Ισραήλ διαπίστωσε το πλήρες αδιέξοδο, αποσύρθηκε σταδιακά και σε λίγα χρόνια το status quo ante είχε αποκατασταθεί.

Σήμερα, σε αντίθεση με το 1982, το μέγα ερώτημα είναι ποια θα είναι η επόμενη μέρα στη Γάζα, καθώς δεν είναι βέβαιο αν θα παραμείνει αστικός ιστός ικανός για να αντιμετωπίσει την πρόκληση της επιστροφής των προσφύγων.

Οπως δεν είναι σαφές αν το Ισραήλ πετύχει την καταστροφή της Χαμάς ποιος θα αναλάβει τον έλεγχο της περιοχής.

Ενα είναι βέβαιο: η επιστροφή στο status quo της 7/10 προβάλλει ήδη ως αδύνατη.

Πρώτον, αν συνεχιστούν με τη σημερινή ένταση οι βομβαρδισμοί, είναι βέβαιο ότι η Γάζα δεν θα είναι μια ισοπεδωμένη πόλη, αλλά μια πόλη που θα έχει σβηστεί από τον χάρτη.

Δεύτερον, καμιά αραβική χώρα της περιοχής δεν θα μπορεί και δεν θα θέλει να εμπλακεί πέραν της ανθρωπιστικής δράσης στη διαμόρφωση και την εγγύηση της όποιας σταθεροποίησης.

Πριν από δέκα χρόνια, το 2013, η στρατιωτική ηγεσία της Αιγύπτου ανέτρεψε τον ηγέτη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μόρσι που είχε εκλεγεί πρόεδρος της χώρας το 2012.

Με τη Χαμάς να έχει τις ρίζες της στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, η εμπλοκή της Αιγύπτου με τη μια ή την άλλη μορφή στη διαχείριση της καταστροφής της Γάζας από το Ισραήλ προβάλλει να έχει απαγορευτικό κόστος.

Η Αίγυπτος στο παρελθόν μεσολάβησε πέντε φορές και πέτυχε την κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, έναν ρόλο που δεν μπορεί και δεν θέλει να ασκήσει σήμερα.

Κάθε μέρα που περνά διογκώνεται ο κίνδυνος ενός συνολικού ντόμινο αποσταθεροποίησης στον αραβομουσουλμανικό κόσμο...

Γιώργος Καπόπουλος

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: