24.11.23

Νότος - Βορράς σημειώσατε 1...


Εφ.Συν.

Μπορεί τα πρωτοσέλιδα και τους χρόνους στα ρεπορτάζ των καναλιών να τα κερδίζουν οι ισραηλινές θηριωδίες στη Γάζα -και δικαίως-, αλλά η προχθεσινή ψηφοφορία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποτελεί ένα σημείο καμπής. Ούτε λίγο-ούτε πολύ, η Γ.Σ. του Οργανισμού αποφάσισε να... πάρει τη δικαιοδοσία από τον ΟΟΣΑ και έτσι να γίνει αυτός το κέντρο των σχετικών πρωτοβουλιών στο μεγάλο ζήτημα των διεθνών φορολογικών κανόνων. Πέραν του ίδιου του γεγονότος, πολλές «λεπτομέρειες» έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Πρώτον, ότι στην «ανταρσία» αυτή του παγκόσμιου Νότου κατά του ΟΟΣΑ, ο ίδιος ο ΟΟΣΑ δεν ήταν συμπαγής: 7 από τα 38 μέλη του «αποστάτησαν», 2 υπερψήφισαν την πρόταση του παγκόσμιου Νότου και 5 απείχαν της ψηφοφορίας.

Δεύτερον, ότι ο συσχετισμός στις σχετικές ψηφοφορίες ήταν συντριπτικός κατά των ισχυρών δυτικών χωρών που εκπροσωπεί ο ΟΟΣΑ. Σχεδόν τα 2/3 των χωρών (125) ψήφισαν υπέρ του ψηφίσματος των αφρικανικών χωρών, 48 χώρες ψήφισαν κατά, ενώ 9 απείχαν. Οι χώρες που πλειοψήφησαν αντιπροσωπεύουν το 80% του πληθυσμού της Γης, ενώ οι ηττημένοι μόλις το 15%.

Τρίτον, ότι αυτή τη φορά τα διαδικαστικά τρικ (προεξάρχουσας της Μ. Βρετανίας) και οι παρελκυστικές τακτικές των ισχυρών δεν έπιασαν τόπο, ενώ οι πιέσεις των ΗΠΑ και -σύσσωμης- της Ε.Ε. απέτυχαν.

Η ανταρσία αυτή είναι ασφαλώς δείγμα των καιρών και των καταλυτικών τάσεων μετάβασης σε αυτό που αποκαλείται πολυπολικός κόσμος. Ωστόσο, αυτό από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό. Απαιτούνταν και ισχυρές δόσεις απατηλής και εξοργιστικά παρελκυστικής πολιτικής εκ μέρους του ΟΟΣΑ στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ο Οργανισμός, που επιμένει για την επιβολή φορολογικών μεταρρυθμίσεων στα κράτη-μέλη του οι οποίες στρέφονται συστηματικά κατά των οικονομικά αδύναμων της κοινωνίας (όπως και στην Ελλάδα, με πρόσφατο παράδειγμα τη φορολόγηση με τεκμήρια των ελεύθερων επαγγελματιών), μποϊκοτάρισε κάθε προσπάθεια προώθησης κανόνων για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πανίσχυρων πολυεθνικών εταιρειών μέσω των φορολογικών παραδείσων.

Μπορεί ο διεθνής ορίζοντας να είναι πολύ σκοτεινός, αλλά μέσα σε αυτή τη σκοτεινιά εκδηλώνονται σκιρτήματα που είναι πολύ ελπιδοφόρα...

Δεν υπάρχουν σχόλια: