25.11.23

«Καμπανάκι» για τη διασπορά ανθεκτικού βακτηρίου σε 15 νοσοκομεία...


Ανησυχία προκαλεί η διασπορά του βακτηρίου klebsiella pneumoniae, το οποίο είναι εξαιρετικά ανθεκτικό στα φάρμακα και καταγράφει ταχεία εξάπλωση σε ελληνικά νοσοκομεία.


Πιο συγκεκριμένα... κοινή μελέτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Νόσων (ECDC) που διεξήχθη σε 15 ελληνικά νοσοκομεία το 2022, διαπίστωσε ταχεία ενδονοσοκομειακή και διαπεριφερειακή εξάπλωση του βακτηρίου klebsiella pneumoniae. 

Στη μελέτη τονίζεται ότι ο μεγάλος αριθμός των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως καθώς αποτελεί σοβαρό ζήτημα για την ασφάλεια των ασθενών.

Παράλληλα η μελέτη επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη κυκλοφορία του K. pneumoniae ST39 στα συμμετέχοντα νοσοκομεία, ενώ παρόμοια εξάπλωση μπορεί να έχει ήδη συμβεί με το K. pneumoniae ST323, έναν άλλο κλώνο που παράγει καρβαπενεμάση, επίσης υψηλής αντοχής στα φάρμακα, ο οποίος δεν βρέθηκε σε προηγούμενες γονιδιωματικές έρευνες στην Ελλάδα, αλλά εντοπίστηκε σε έξι νοσοκομεία το 2022.


Εκτιμώντας τα συμβάντα μετάδοσης η μελέτη διαπίστωσε επίσης ως πιθανή αιτία εξάπλωσης του K. pneumoniae στα συμμετέχοντα νοσοκομεία, μετάδοση που σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη. Αυτά τα ευρήματα παρέχουν ένα παράδειγμα για την ταχεία διάδοση νέων απειλών από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, αναφέρει η μελέτη.

Για την πρόληψη της μετάδοσης ανάμεσα σε ασθενείς προτείνεται στα νοσοκομεία και άλλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης να ενισχυθούν τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων παρέχοντας παράλληλα επαρκείς πόρους, ώστε να εφαρμοστούν σε νοσοκομεία και άλλους χώρους υγειονομικής περίθαλψης.

Σημειώνεται ότι η ταχεία ενδονοσοκομειακή και διαπεριφερειακή του συγκεκριμένου βακτηρίου έχει επίσης καταγραφεί σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης/ Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΕ/ΕΟΧ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: