Ανησυχία για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία προκαλεί στη Δύση η ταχύτητα με την οποία εξαντλούνται τα πυρομαχικά που στέλνει στους Ουκρανούς που βρίσκονται στο μέτωπο, με τις στρατιωτικές ηγεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου και του ΝΑΤΟ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος του... ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, δήλωσε στο Φόρουμ Ασφάλειας της Βαρσοβίας ότι “ο πάτος του βαρελιού είναι πλέον ορατός”, εξηγώντας στη συνέχεια ότι οι κυβερνήσεις και οι αμυντικοί κατασκευαστές πρέπει τώρα να “αυξήσουν την παραγωγή σε πολύ υψηλότερο ρυθμό”.
Η Ουκρανία εκτοξεύει χιλιάδες βλήματα κάθε μέρα και τα περισσότερα προέρχονται πλέον από το ΝΑΤΟ.
Ο ναύαρχος, ο οποίος προεδρεύει της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, δήλωσε, σύμφωνα με το BBC, ότι δεκαετίες ελλιπών επενδύσεων στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας σημαίνουν ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ είχαν αρχίσει να προμηθεύουν την Ουκρανία με όπλα με τις αποθήκες πυρομαχικών τους ήδη μισογεμάτες ή ακόμα και πιο άδειες από αυτό.
“Χρειαζόμαστε μεγάλες ποσότητες. Η οικονομία just-in-time, just-enough που χτίσαμε μαζί σε 30 χρόνια στις φιλελεύθερες οικονομίες μας είναι μια χαρά για πολλά πράγματα – αλλά όχι για τις ένοπλες δυνάμεις όταν υπάρχει ένας πόλεμος σε εξέλιξη”.
Ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου James Heappey δήλωσε στο φόρουμ ότι τα δυτικά στρατιωτικά αποθέματα “φαίνονται λίγο ισχνά” και προέτρεψε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να δαπανήσουν το 2% του εθνικού τους πλούτου για την άμυνα, όπως έχουν δεσμευτεί να κάνουν.
“Αν δεν είναι τώρα η ώρα -όταν υπάρχει πόλεμος στην Ευρώπη- να δαπανήσουμε το 2% για την άμυνα, τότε πότε είναι;” διερωτήθηκε. Είπε, επίσης, ότι το μοντέλο “just-in-time” “σίγουρα δεν λειτουργεί όταν πρέπει να είσαι έτοιμος για τη μάχη αύριο”.
“Δεν μπορούμε να σταματήσουμε μόνο και μόνο επειδή τα αποθέματά μας φαίνονται λιγοστά”, δήλωσε ο κ. Heappey. “Πρέπει να κρατήσουμε την Ουκρανία ζωντανή στη μάχη απόψε και αύριο και μεθαύριο. Αν εμείς σταματήσουμε, αυτό δεν σημαίνει ότι ο Πούτιν σταματάει αυτόματα”.
Και αυτό σημαίνει, πρόσθεσε, “να συνεχίσουμε να δίνουμε μάχη, μέρα με τη μέρα, και να ξαναφτιάχνουμε τα δικά μας αποθέματα”.
“Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι ότι δεν ξοδεύουν ακόμη όλοι στη συμμαχία το 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα. Αυτό πρέπει να είναι το κατώτατο όριο για τις αμυντικές μας δαπάνες, όχι το ανώτατο όριο”.
Και πρόσθεσε: “Όσον αφορά τη συμμαχία, οι ΗΠΑ κοιτάζουν όλο και περισσότερο στην ανατολή και την δύση και νομίζω ότι δικαιολογημένα οι συνάδελφοί μας στο Κογκρέσο πρέπει να δουν ότι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις δαπανούν το 2% τους για την ισότιμη χρηματοδότηση του ΝΑΤΟ”...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου